Ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα και την Αίγυπτο είναι το μνημόνιο συνεργασίας για θέματα φυσικού αερίου που υπέγραψε σήμερα στο Κάιρο ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ Ελ Μόλλα.
«Το μνημόνιο που συνυπογράψαμε δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς που έχουνε να κάνουνε με τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Ελλάδα με καράβια, υγροποιημένο φυσικό αέριο, είτε με την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου και επίσης ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασίας σε θέματα έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου», τόνισε ο κ. Σκρέκας, αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου, που πραγματοποιήθηκε μετά την 6η Υπουργική Συνάντηση των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ της ΝΑ Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, «το νέο αυτό μνημόνιο συνεργασίας με την Αίγυπτο πραγματοποιείται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι με τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη», και μέσω αυτού «δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε σε εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας με την Αίγυπτο και στον τομέα της συνεργασίας για το φυσικό αέριο».
«Νομίζουμε ότι και αυτή η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα και στις δύο χώρες να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις οικονομικές τους σχέσεις, και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε έτσι οι δύο οικονομίες, οι δύο κοινωνίες, οι δύο χώρες να γίνουνε πιο ανθεκτικές, πιο ανταγωνιστικές, απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και βέβαια να διασφαλίσουμε έτσι μία καλύτερη ζωή για τους πολίτες μας», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του. Όπως ανέφερε ο Τάρεκ Ελ Μόλλα, «το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας σηματοδοτεί πολλούς τομείς συνεργασίας στο φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της διμερούς μας συνεργασίας υπό την καθοδήγηση των ηγετών των δύο χωρών και των δύο λαών μας και παράλληλα με το East Med Gas Forum, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει μία τεράστια δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας και με πολλά νέα προγράμματα να μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα από τη λειτουργία του Φόρουμ».