Τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στο opengov.gr η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπό τον τίτλο: «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις». Το σχέδιο νόμου έχει τέσσερα βασικά σκέλη:
1. Σύσταση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), με σκοπό την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας προς όφελος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας,
2. Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
3. Σύσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις του Σώματος Πληροφορικής, με αποστολή τη στρατιωτική τους θωράκιση έναντι των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών κυβερνοασφάλειας.
4. Επιμέρους ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και στην παρεχόμενη από αυτά υγειονομική φροντίδα, νέα ειδικά προγράμματα θητείας ανδρών και γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, στρατολογικές ρυθμίσεις κ.ά.
Από την αρχική διατύπωση προκύπτει πως το ΕΛΚΑΚ θα αναλαμβάνει την έρευνα (βασική και εφαρμοσμένη) και τον συντονισμό της έρευνας για καινοτομίες σχετικά με τις αμυντικές ανάγκες, όπως και εκείνες των Σωμάτων Ασφαλείας. Θα μπορεί ακόμη να υποστηρίζει σχετικές ιδιωτικές εταιρείες, να συνδέεται με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς, εγχώριους και διεθνείς. Ακόμη το κέντρο θα αναλάβει τις δημόσιες συμβάσεις για έρευνα και ανάπτυξη, του ΥΠΕΘΑ, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής.
Σε άλλες προβλέψεις το ΕΛΚΑΚ θα μπορεί να ιδρύει θυγατρικές εταιρείες για παραγωγή καινοτόμων προϊοντων (με έμφαση στα μη επανδρωμένα), όπως και σχετικές θερμοκοιτίδες, θα συντονίζει τα διακρατικά προγράμματα του ΥΠΕΘΑ για έρευνα-ανάπτυξη, θα εισηγείται για την ανάπτυξη στρατηγικής για έρευνα-ανάπτυξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα συντονίζει τα ερευνητικά κέντρα των ΕΔ, τις επαφές με την αμυντική βιομηχανία, ενώ θα μπορεί να κάνει προσκλήσεις προς το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών, όπως και υπογράφοντας σχετικές συμβάσεις με αξιολόγηση και παρακολούθηση του συμφωνημένου έργου. Μαζί με διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων κ.ο.κ.
Από τα παραπάνω ενδεικτικά, το ΕΛΚΑΚ εμφανίζεται ως “ομπρέλα” κάθε ερευνητικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο ως συντονιστής, εισηγητής αλλά και διαχειριστής τους, με ρόλο που ξεκινά από την ενημέρωση και μπορεί να φθάσει στην απευθείας παραγγελία προιόντων και υπηρεσιών. Ένα πολύ μεγάλο εύρος δηλαδή αρμοδιοτήτων και ευθυνών, που ναι μεν είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί η σημερινή διάχυση σχετικών πρωτοβουλιών αλλά δεν πρέπει να καταλήξει σε παραγωγή ενός ακόμη “στρώματος γραφειοκρατίας” και δυσκινησίας.
Το προσωπικό τώρα, θα είναι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, θα μπορεί να ενισχύεται με μετατάξεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, αλλά και με στρατευμένους οπλίτες με διδακτορικό, που έχουν ερευνητική εμπειρία και ανάλογες σπουδές. Η τοποθέτηση των τελευταίων θα γίνεται ως εφέδρων αξιωματικών με θητεία όμως διάρκειας οπλιτών, ενώ “μπορεί να παρέχουν αμισθί τις υπηρεσίες τους για έως 6 έτη από την ημερομηνία κατάταξης, ως σύμβουλοι μερικής απασχόλησης”.
Φωτό Αρχείου