21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΝΕΑΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΛιγότερα από 100 Marder 1A3/5 διαθέσιμα για την Ελλάδα... δυστυχώς, πάλι, αργήσαμε

Λιγότερα από 100 Marder 1A3/5 διαθέσιμα για την Ελλάδα… δυστυχώς, πάλι, αργήσαμε

- Advertisement -

 

Σήμερα θα στεναχωρήσουμε λίγο τους αγαπητούς μας φίλους σχετικά με τις αναμενόμενες εξελίξεις στον τομέα ενίσχυσης του Ελληνικού Στρατού με ΤΟΜΑ. Όπως γνωρίζουμε, ο ΕΣ εδώ και 20+ χρόνια, δεν διαθέτει κάποιο ΤΟΜΑ που να μπορεί να συνοδεύει τα άρματα μάχης. Αυτό τον έχει αναγκάσει να κάνει διάφορες “πατέντες”, που όμως δεν γνωρίζουμε πως θα αποδώσουν όπως πρέπει σε καιρό επιχειρήσεων.

LEO 2, Lynx, Marder 1,  «Βλέποντας τα τραίνα να περνούν…»

Όλες οι πατέντες βασίζονται στα αειθαλή και αλουμινένια Μ113Α1/2, που όμως η προστασία που προσφέρουν στους στρατιώτες είναι δυστυχώς περιορισμένη ως ανύπαρκτη. Μπορεί τα Μ113 να έχουν αξία στις μετακινήσεις του πεζικού, αλλά δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε μάχες πλέον, εν έτει 2022. Ο ΕΣ χρειάζεται ΤΟΜΑ άμεσα.

Rheinmetall: Προτείνει 88 Leopard I και 100 Marder στην Ουκρανία

Όπως πολλές φορές έχει γραφτεί, ο ΕΣ προσπαθούσε εναγωνίως να βρει μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ Bradley από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Μετά από παλινωδίες αρκετών ετών, ο ΥΕΘΑ αποκάλυψε κάτι που υποπτευόμασταν εδώ και καιρό. Διαθέσιμα Bradley Μ2Α2 αλλά και Μ113Α3 δεν υπάρχουν. Εδώ θα κάνουμε μια πολύ μικρή παρατήρηση, για να έχετε σωστή πληροφόρηση.

Η Γερμανία αποφασίζει άμεσα για την παράδοση 100 τεθωρακισμένων Marder στην Ουκρανία

Ο ΕΣ προσπαθούσε, λανθασμένα, να αποκτήσει μεταχειρισμένο υλικό μέσω EDA. Το θέμα είναι πως Bradley M2A2-ODS δεν έφταναν ποτέ σε EDA, καθώς από τον Αμερικανικό Στρατό, περνούσαν σε μονάδες της Εθνοφρουράς και της Εφεδρείας. Σε EDA έφτασαν μόνο κάτι γηραιά, κι εκτός γραμμής συντήρησης Μ2Α0, που όμως ο ΕΣ δεν ήθελε, για ευνόητους λόγους. Για να μην έχουμε πάλι σπέκουλα, οι λόγοι είναι πως το μοντέλο Μ2Α0 (το αρχικό δηλαδή Bradley) δεν συντηρείται στα υποσυστήματά του, λόγω μη ύπαρξης ανταλλακτικών.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υπό συζήτηση μεγάλη συμφωνία με Γερμανία: αναβάθμιση Leopard 2A4, με ΤΟΜΑ Lynx και Marder 1A3 στο τραπέζι

Μετά από παλινωδίες, κι ενώ ο ΕΣ έψαχνε οχήματα σε λίστες EDA (που όμως δεν υπήρχαν), κι αντί να τα ζητήσει ως Hot Transfer από αυτά που παρέδιδε ο Αμερικανικός Στρατός στην Εθνοφρουρά των ΗΠΑ, η υπόθεση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα. Όπως πολύ σωστά είπε και φίλος μας στα σχόλια, πλέον δεν υπάρχουν μεταχειρισμένες ούτε… οδοντόβουρτσες στις ΗΠΑ, για στρατιωτική χρήση. Τα Μ2Α2, έχουν μεταφερθεί Ευρώπη (όσα ήταν πλεονασματικά), έτσι ώστε να επανδρωθούν σε περίπτωση κρίσης από στρατεύματα που θα έρθουν αεροπορικώς. Καθυστερήσαμε και… χάσαμε.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κοινή παρουσία του Πρωθυπουργού και του ΥΕΘΑ στη Γερμανία, αναμένονται εξελίξεις στο θέμα εκσυγχρονισμού των Leopard!

Σε ότι αφορά τα επίσης χρήσιμα, αλλά όχι πολύτιμα, Μ113Α3, ο Αμερικανικός Στρατός έκρινε πως μπορούν να ενταχθούν εύκολα σε ουκρανική υπηρεσία. Αντί λοιπόν να προτείνει κάποιος να παραδοθούν τα ΒΜΡ-1 που ακινητούν, και να παραλάβουμε Μ113Α3 στη θέση τους, που μπορούν να ακολουθήσουν και τα Leopard 2A4/HEL, εμείς αποφασίσαμε να κρατήσουμε τα απαξιωμένα πλέον ΒΜΡ-1. Δεν πειράζει, καλή καρδιά.

Ενοχλεί τόσο ο επανεξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων; Τι έφταιξαν τώρα τα Leopard; Μήπως να τα αποσύρουμε υπέρ Τ-90;

Οι ελπίδες μας όλες, για μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ, συγκεντρώθηκαν στα αποθέματα του γερμανικού στρατού. Εκεί, υπάρχουν τα περίφημα Marder, που κάποτε δεν θέλαμε, και προτιμήσαμε τα ΒΜΡ-3 (ναι, αυτά που τώρα είναι παγίδες θανάτου για τους γενναίους Ρώσους στρατιώτες που τα επανδρώνουν). Ευτυχώς, δεν πήραμε ΒΜΡ-3, αλλά δυστυχώς, χάσαμε και το τρένο των Marder αλλά κι άλλων λύσεων (όπως τα YPR-765).

ThinkOutOfTheBox: H KMW έδινε 50 αυτοκινούμενα Α/Α Gepard στην Ουκρανία, μήπως να έρθουν Ελλάδα;

Κάποια στιγμη, πριν λίγα χρόνια, οι Γερμανοί ήρθαν και προσέφεραν όλο το απόθεμα σε εξευτελιστική τιμή (ουσιαστικά μετάλλου). Αυτό που έκανε τότε το υπουργείο, από όσο έχουμε μάθει, είναι να κάνει… μήνυση στη γερμανική εταιρεία, και να προσπαθεί να μην πληρώσει όσα χρωστάμε από την εποχή της αγοράς των αρμάτων μάχης. Δεν θα γράψουμε περισσότερα, αλλά κάπου εκεί, 2016-2017 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Συγκεντρώνουμε στοιχεία και θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό.

ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΟΜΑ Lynx, γιατί τελικά θα αποκτήσει η Ελλάδα το “F-35” των χερσαίων δυνάμεων

Πρόσφατα, οι Γερμανοί ξαναήρθαν. Έχουν εδώ στην Ελλάδα εξαιρετικούς συνεργάτες, την ΜΕΤΚΑ, την HDVS, την EODH που φτιάχνουν μεγάλο μέρος των Leopard 2. Η σκέψη απλή, και win win για όλους. Αφού ο ΕΣ χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό των Leopard 2A4, μας προσέφεραν τιμή εκσυγχρονισμού σε Leopard 2A7+, στο κόστος, και ταυτόχρονα συμμετοχή με ουσιαστικό έργο (πέραν αυτού που αφορά το ελληνικό συμβόλαιο) από νεοκατασκευασμένα Leopard 2 για τον ίδιο τον Γερμανικό Στρατό αλλά και άλλες χώρες.

Γερμανία: Πρόθυμη να ενισχύσει με όπλα τις χώρες που θα στείλουν δικά τους στην Ουκρανία

Οι συζητήσεις προχώρησαν πολύ γρήγορα, και όπως έχουμε πει, με τη συνεργασία του γραφείου του ΥΕΘΑ, έγινε και άτυπη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους CEO των KMW και Rheinmetall προκειμένου να του αναπτύξουν την πρότασή τους για την επένδυση στην Ελλάδα. Όλα πήγαιναν καλά, απλά υπήρχαν πάντα και οι γνωστές αντιδράσεις “όχι, στην Ελλάδα δεν θα γίνει τίποτε αν δεν το πει ο Χ, ο Υ ο Ζ”. Δεν πτοήθηκε ο υπουργός, αλλά οι καθυστερήσεις υπάρχουν.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Ελλάδα συζητά για 200 Lynx μαζί με γραμμή παραγωγής και 100% γερμανική χρηματοδότηση

Οι Γερμανοί, “πακέτο” με όλα τα Leopard σε εκσυγχρονισμό, 1 & 2, προσέφεραν και γραμμή παραγωγής του ΤΟΜΑ Lynx. Το έχουμε εξηγήσει, το Lynx το φτιάχνει η Rheinmetall, σκληρός ανταγωνιστής της KMW. Αλλά μιας και θα συνεργαστεί με την KMW στην Ελλάδα, στον εκσυγχρονισμό, γιατί να μην προσφέρει Lynx φτιαγμένα στην ίδια γραμμή παραγωγής της KMW; Πολλά μπορούμε να πούμε στους Γερμανούς, αφελείς πάντως δεν είναι.

Προσοχή μη μας πάρουν οι Αμερικανοί τα ΒΜΡ-1, είναι υπερόπλα!

Καθώς όμως η Ελλάδα, δεν μπορεί να αγοράσει πολλά Lynx, η KMW προσφέρει δικά της Marder 1A3/5 που έχουν πολλά κοινά με τα Leopard 1. Επίσης, να πούμε εδώ πως η KMW αγοράζει τα γερμανικά τεθωρακισμένα που αποσύρονται, τα φυλάσσει/εκσυγχρονίζει/συντηρεί, και τα προσφέρει προς πώληση. Κι εκεί, δηλαδή, στις περιπτώσεις των Leopard 2A4 & Leopard 1A5, πάλι στην Ελλάδα κρατούσαμε ομπρέλα.

330 άρματα, 700 τεθωρακισμένα, 210 συστήματα πυροβολικού από τη Δύση στην Ουκρανία: Πως αλλάζει η εξέλιξη του πολέμου

Ξεκίνησε έτσι μια συζήτηση, για την αγορά 200 Lynx σε γραμμή παραγωγής, με ταυτόχρονη αγορά έναντι χαμηλού ποσού Marder 1A3/5 σε εξαιρετική κατάσταση. Ο γερμανικός στρατός έχει περίπου 200 επιχειρησιακά, όχι όμως πρώτης γραμμής, ενώ και η KMW έχει οχήματα. Αλλά, εδώ κάνουμε λάθος στην προηγούμενη πρόταση. Δεν έχει, είχε. Η τρομερή πίεση για παροχή όπλων στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει τους Γερμανούς σε δέσμευση των Marder 1A3 για προσφορά τους στο Κίεβο.

Οι Τούρκοι προσπαθούν απεγνωσμένα με το Altay… Εκσυγχρονισμός Leopard 2A4 του ΕΣ άμεσα!

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία επιλέγει τα σε καλύτερη κατάσταση Leopard 1A5, αλλά και τα Α/Α συστήματα Gepard, τα συντηρεί με ταχείες διαδικασίες για να τα στείλει στην Ουκρανία. Με λίγα λόγια, πολύτιμος οπλισμός που θα έλυνε τα χέρια στο ΓΕΣ, τώρα μετακινείται ανατολικά.

BMP-1 στον Ελληνικό Στρατό. Ποιο είναι το σοβιετικό ΤΟΜΑ που πρέπει να αποσύρουμε “χτες”;

Ενώ οι ανάγκες του ΕΣ ήταν τεράστιες σε ΤΟΜΑ, εντούτοις όπως όλα δείχνουν, θα καλύψουμε πολύ λίγες από αυτές. Στην Γερμανία υπάρχουν προς διάθεση λεως και 100 Marder, τα οποία με πολύ δυσκολία (με νύχια και με δόντια), και με βοήθεια από την ΚΜW (από τα αποθέματά της δηλαδή) διατηρούνται ώστε να μπρουν στο ελληνικό “πακέτο”. Όλα τα υπόλοιπα θα ταξιδέψουν με τρένα προς την Ουκρανία, όπου θα τα δούμε να πολεμούν κάπου στο Λουχάνσκ.

Περισσότερα Marder 1Α3 για την Ιορδανία, στην Ελλάδα απλά δεν τα χρειαζόμαστε, είμαστε πλήρεις

Όσο καθυστερούμε, αυτά τα αποθέματα θα μειώνονται, μέχρι να εξαφανιστούν. Ακόμη και στην Ουκρανία να μην πάνε, θα φτάσουν σε κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Κι αν φυσικά χάσουμε και την ευκαιρία της γραμμής παραγωγής Lynx, κάποια στιγμή θα παρακαλάμε για να βρούμε καλά ΤΟΜΑ από κάποιον σύμμαχο. Αλλά ίσως τότε θα είναι αργά.

Τι και αν μετρούν μισό αιώνα ζωής; Η Γερμανία εκσυγχρονίζει αριθμό Marder

Αν ισχύουν οι πληροφορίες μας, τότε είναι απίστευτα τα προβλήματα που βρίσκει μπροστά της η πολιτική ηγεσία στην προσπάθειά της να προχωρήσει η συμφωνία. Είτε εντός των ΕΔ (καθώς ακόμη και κάποιοι στο ΓΕΣ ισχυρίζονται πως “μια χαρά είναι τα Leo2A4”), ή εκτός. Σε μια αστική δημοκρατία, δεν λαμβάνεται απόφαση επιπέδου “αποφασίζομεν και αγοράζομεν”. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και ενδουπηρεσιακά, σε περισσότερα των 3 υπουργείων.

Θα αποκτήσει ποτέ ΤΟΜΑ ο ΕΣ; Είμαστε αισιόδοξοι! Εδώ απέκτησαν τορπίλες τα υποβρύχια 214ΗΝ του ΠΝ, γιατί να μην αποκτήσει ΤΟΜΑ ο ΕΣ; Ας ελπίσουμε για το καλύτερο…

 

 

Και για ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα, διότι όλα δεν είναι απαισιόδοξα στο θέμα (το αντίθετο μάλιστα), να αναφέρουμε ότι την Παρασκευή που μας πέρασε η Rheinmetall πραγματοποίησε την επίσημη παρουσίαση της πρότασης για το Lynx, περιλαμβανομένης της βιομηχανικής συμμετοχής, ενώ η οικονομοτεχνική πρόταση για 205 ΤΟΜΑ αναμένεται πολύ σύντομα. Έτσι, επί του θέματος θα επανέλθουμε!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

66 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
66 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/22 Απριλίου 1826: Έξοδος του Μεσολογγίου, η ωραιότερη...

0
Μετά από 12 μήνες πολιορκίας, την τρίτη κατά σειρά περικύκλωση της σημαντικής αυτής πόλης, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αποφασίζουν να κάνουν ηρωική έξοδο.Είχαν περάσει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Οι Φιλιππίνες πήραν τους πρώτους υπερηχητικούς BrahMos από την Ινδία – επόμενος πελάτης ποιός;

Στις 19 Απριλίου έφθασαν στις Φιλιππίνες οι πρώτοι υπερηχητικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι BrahMos από την Ινδία, με πτήση μεταγωγικού C-17 Globemaster. To νησιωτικό έθνος συζητούσε...

Ξεκίνησε η συναρμολόγηση της τρίτης FDI, “Φορμίων”, με την τοποθέτηση της τρόπιδας

Στις 15 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση τρόπιδας, του πρώτου μπλοκ της τρίτης Ελληνικής φρεγάτας FDI HN «Φορμίων» στο ναυπηγείο της Naval Group στο...

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι πιο δυνατή από ότι πριν από 5 χρόνια

Στην ανταγωνιστικότητα και τα επόμενα βήματα της ΕΕ εστίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο...