Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από χτες έχει η ελληνική πλευρά στη διάθεσή της το τελικό σχέδιο της LΟA (Letter Of Acceptance) για τα 35 ελικόπτερα UH-60M (θυμίζουμε πως στο Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε ανακοινωθεί πριν λίγες μέρες, η εκδοχή της ύψους 1,95 δις δολαρίων, αλλά με πρόβλεψη μέσα για τα “πάντα” από πλευράς εξοπλισμών και υπηρεσιών, ώστε να δοθεί η απαραίτητη έγκριση).
Το σχέδιο που μιλάμε τώρα, είναι το ίδιο με αυτό που θα έρθει στις 28 ή 29 του μήνα υπογεγραμμένο, καθώς μια τέτοια επιστολή είναι ουσιαστικά σχέδιο συμφωνίας: που έχει γίνει ήδη αποδεκτό από το ένα μέρος (κυβέρνηση των ΗΠΑ) και θα πρέπει να γίνει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει αποδεκτό από το άλλο (Ελληνική κυβέρνηση).
Πλέον το τελικό ποσό για ένα ολοκληρωμένο πακέτο ελικοπτέρων και υπηρεσιών ανέρχεται στο 1,1 δις ευρώ ή 1,2 δις δολάρια. Αφορά 35 συνολικά ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 8 θα είναι ειδικών αποστολών. Υποθέτουμε πως τα 4 missionised UH-60M θα διατεθούν στη ΔΕΠ, ενώ τα υπόλοιπα 4 θα στον Ελληνικό Στρατό. Επίσης, τα υπόλοιπα “γενικής χρήσης” UH-60M θα είναι 27, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσα από αυτά θα αγοραστούν (καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αρχική συζήτηση ήταν για 20 UH-60M για την Αεροπορία Στρατού συν 4 για ειδικές επιχειρήσεις, ενώ υπήρχε η προαίρεση για επιπλέον 11, οπότε συνολικά 35).
Το σίγουρο είναι πως όλα τα ελικόπτερα θα φέρουν πλήρες σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ακριβώς ίδιο με αυτό που φέρουν τα αμερικανικά. Επίσης, τουλάχιστον τα 8 ειδικών αποστολών θα φέρουν τα κιτ των πτερυγών για τη μεταφορά επιπλέον δεξαμενών καυσίμου αλλά και όπλων. Θυμίζουμε πως η ειδοποίηση προς το Κογκρέσο περιελάμβανε εξελιγμένο ηλεκτροοπτικό σύστημα με καταδείκτη laser, κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον τα ειδικών αποστολών θα έχουν δυνατότητα εξαπόλυσης όπλων.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως στην παραγγελία περιλαμβάνονται όπλα όπως το πολυβόλο Μ134 Minigun, που εισάγεται για πρώτη φορά σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό, αλλά και κιτ έρευνας-διάσωσης. Θεωρούμε πως μετά την απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας να κινηθεί προς ένα μικρότερο (7 τόνων) ελικόπτερο για Έρευνα και Διάσωση, η απόστολή για Έρευνα και Διάσωσης Μάχης θα γίνεται είτε από τον Στρατό είτε από τη ΔΕΠ με τα μεγαλύτερα και πιο εξειδικευμένα UH-60M, καθώς τα AW139 εχουν μικρότερες πιθανότητες επιβίωσης πάνω από εχθρικό έδαφος, λόγω πολιτικών προδιαγραφών.
Στο κόστος των 1,1 δις ευρώ περιλαμβάνεται η εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών, εξοπλισμός συντήρησης, έξτρα κινητήρες και απαρτία αλλά και εξασφαλισμένη αρχική υποστήριξη για αρκετά έτη (υπολογίζεται σε 5 με 7 στην αρχική συμφωνία). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαβουλεύσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο ώστε να δεσμευτούν ελικόπτερα που παράγονται τώρα, προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι παραδόσεις.