Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του, έπειτα από την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.
Αυτό “συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολωνία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, στην Αυστρία.
Η σύνοδος των μονίμων αντιπροσώπων του ΟΑΣΕ “σε ενισχυμένη μορφή αρχίζει στις 14:00 ώρα Γκρίνουιτς” (16:00 ώρα Ελλάδος) και “δεν είναι ανοιχτή στα μέσα ενημέρωσης”, διευκρίνισε η Βαρσοβία.
Η αναγνώριση από τη Ρωσία “ορισμένων τμημάτων των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ” είναι “αντίθετη με τις δεσμεύσεις στους κόλπους του ΟΑΣΕ όπως και με τις συμφωνίες του Μινσκ”, σύμφωνα με τη Βαρσοβία.
Η αναγνώριση αυτή “διακυβεύει τη συμμετοχή του οργανισμού σε μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης”, σημειώνει η πολωνική προεδρία του ΟΑΣΕ.
Οι Συμφωνίες του Μινσκ ΙΙ υπεγράφησαν το 2015 υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις δύο αυτονομιστικές περιοχές προκειμένου να εγκαθιδρυθεί εκεί κατάπαυση του πυρός.
Η απόφαση που έλαβε χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει αυτές τις περιοχές καταδικάστηκε από τους δυτικούς.
Ο ΟΑΣΕ είχε ήδη χθες συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του μονίμου συμβουλίου του κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Η Γενική Γραμματέας του οργανισμού Χέλγκα Σμιτ είχε απευθύνει έκκληση για “διάλογο”.
Οι παρατηρητές του οργανισμού καταμέτρησαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε περισσότερες από 3.200 νέες παραβιάσεις σε ένα 48ωρο της εκεχειρίας που θεωρείται ότι ισχύει στην ανατολική Ουκρανία.
Στη σύγκρουση αυτή που μαίνεται από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους 14.000 άνθρωποι.
Ο ΟΑΣΕ έχει 57 μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ.
Με δύο δεν κάνουμε τίποτα.
Η NG θέλει κι εμείς θέλουμε, αλλά εμείς δε μπορούμε.
Ευχή μας είναι η νέα κυβέρνηση (όποια είναι αυτή) να δει το θέμα πιο ζεστά γιατί οι ελλείψεις πλέον φαίνονται.
Ενδεχομένως 3 Gowind σε έκδοση Α/Α να μας ήταν παραπάνω από χρήσιμες δεδομένου και του χρόνου που χρειάζονται να κτιστούν, από Ελληνικά ναυπηγεία !
Ακόμα ελπίζουν οι γάλλοι…
‘Οσον αφορά το Ολλανδικό ναυτικό μόνο αν προσφέρουν το Shortfin Barracuda σε τιμή Scorpene, πράγμα αδύνατο, έχουν κάποια πιθανότητα, ειδάλλως η κοινοπραξία Σουηδών-Ολλανδών Saab-Damen με το πρωτοποριακό A-26 είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί.
Για το Π.Ν. απορώ με την επιπόλαιη επιμονή των Γάλλων, αφού ως γνωστό η Ελλάδα έχει ζητήσει χρηματοδότηση και η Γαλλία κωλυσιεργεί, ενώ ως γνωστόν, στην αντίστοιχη περίπτωση της Αιγύπτου η Γαλλική κρατική COFACE εγγυήθηκε την εξαγωγική πίστωση και για τα Mirage και για τη FREMM.
Τι χάνουμε εδώ?
οτι ειναι να γινει θα γινει αρχες του 21 οποτε εχουμε μελλον.Επισης πρεπει να δουμε και τι θα παρει το αμερικα.Οι κορτεναερ θα φυγουν στα 50 ετη.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου του ALPHA προς τον πρόεδρο της ΝΔ σχετικά με εξοπλισμούς, απάντησε ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 διότι είναι ο κορμός της Π.Α. Επίσης ότι στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και εξετάζοντας όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης από όλες τις χώρες που έχουμε καλές σχέσεις θα προχωρήσουν και θέματα του Π.Ν(Φρεγάτες) αλλά και του ΣΞ.
https://www.youtube.com/watch?v=InDYf8XZJ8M
Από 50:10” και έπειτα.
Δεν ξέρω τι θα κάνει τελικά, αλλά δείχνει τουλάχιστον επιφανειακά ενημερωμένος…
600εκ το χρονο παιρνουν ΕΞΤΡΑ συνταξεις οι νεοκοποι κ υπεραριθμοι συνταξιουχοι Φωτοπουλοι της ΔΕΗ.Οριστε χρηματοδοτηση για την Αμυνα(φετος για εξοπλισμους υπηρχε κονδυλι ….550εκ για ολα!).Σε βαθος 5ετιας ειναι δηλ 3δις επιπλεον.Μπορεις να χρηματοδοτησεις πολλα προγραμματα αρκει φυσικα να υπαρχει κ η πολιτικη βουληση για πραγματικη ενισχυση
ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος……..
Ας το λάβουν υπόψιν αυτό οι Γάλλοι φίλοι μας
Μαλιστα,η ανανεωση του στολου επιφανειας θα γινει με δυο πλοια τα οποια στην καλυτερη περιπτωση θα ρθουν μετα απο 5-6 χρονια..απ οτι βλεπω το επικρατεστερο σεναριο ειναι για 2+2 πλοια,2 μεχρι το 25 και αλλα 2 μεχρι το 30,απ οτι φαινεται για μολις 2 πλοια οι Γαλλοι δεν μπαινουν σε διαδικασια για αποκτηση ναυπηγειων κτλ ενω τελικα και το θεμα της χρηματοδοτησης απο τα ομολογα ηταν αλλο ενα πυροτεχνημα οπως αυτο της αγορας των δανειων των στρατιωτικων απ το υπεθα κτλ κτλ..
Τα γαλλικά πλοία (Belh@rra) λογικά είναι κορυφαία και κανείς δεν νομίζω να αμφιβάλλει γι’ αυτό.
Το θέμα όμως είναι ότι τα Α/Α όπλα που είναι ολοκληρωμένα πάνω σ’ αυτά είναι ο συνδυασμός Aster15/30.
Το ΠΝ όμως δείχνει να αγαπά τους ESSM που έχει και μάλλον στον μέλλον θα ήθελε έναν συνδυασμό ESSM II/SM-2.
Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις.
Δεν θα με εξέπληττε πάντως η επιλογή των μικρότερων Gowind 2500 με ESSM αρχικά για αντικατάσταση των μη εκσυγχρονισμένων Kortenaer που τις κρατάμε με νύχια και με δόντια.
Μετά και σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ συν τις “εκσυγχρονισμένες” Kortenaer έχουμε ένα σχετικό χρονικό περιθώριο για να δούμε τι θα κάνουμε ούτως ώστε να μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις.
Αφού όλο και όλο μιλάμε για 2 νέες φρεγάτες σε 100 χρόνια, μήπως η νέα κυβέρνηση κοιτούσε πρώτο πρώτο αν μπορεί να σώσει το θέμα με τις Αδελαίδες και να δει αν μπορούμε και 1-2 Tico/AB όσο γίνεται πιο γρήγορα?
Και στο καπάκι τορπίλες, FOS για τα πάντα να ανέβουν φουλ οι διαθεσιμότητες όσο γίνεται πιο γρήγορα, και συστήματα αυτοπροστασίας για τανκς, μην την πατήσουν σαν τον Σημίτη?
Ο Ερντογάν δεν νομίζω να μας πάει καροτσάκι ως το 2021, τον Αύγουστο θα νιώθει πιο ισχυρός, Σεπτέμβριο παίζει να πάει να κάνει κίνηση, ένα S400 απέναντι από Κύπρο, και ένα απέναντι από Καστελόριζο, κλειδώνει εναέριο χώρο, είναι κοντά στα παράλιά της, στέλνει πολεμικά και κάνει γεώτρηση. Δεν κάνει πόλεμο, αλλά μη πολεμικό γεωπολιτικό τετελεσμένο στο οποίο δεν θ μπορούμε να αντιδράσομε στρατιωτικά
Διαβάστε οπωσδήποτε το άρθρο για την FREMM-FFG(X):
https://www.defensenews.com/naval/2019/07/05/fincantieris-fremm-frigate-design-bulks-up-for-the-us-ffgx-competition/
300t χάλυβα χρειάστηκε να προστεθούν για συμμορφωθεί το σχέδιο με τις προδιαγραφές του USN σχετικά με την αντοχή σε πλήγματα! Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο…
Ας κοιταξουμε να καπαρωσουμε τιποτα μεταχειρισμενες φρεγατες σε καλη κατασταση να βολευτουμε πιο αμεσα γιατι για ανανεωση με συγχρονα πλοια σε ικανους αριθμους, ουτε μεχρι το 2040. Εδω που τα λεμε τα πιο πολλα πλοια μας μεταχειρισμενα αποκτηθηκαν, πλην των δυο πρωτων “S” και των τεσσαρων ΜΕΚΟ. Θελουμε καταρχην μεταχειρισμενα σκαφη σαν τις ADELAIDE η αλλες για αντιαερπορικη αμυνα περιοχης για αρχη και αλλα σκαφη για να μπορεσουμε να αντικαταστησουμε σταδιακα τις εννεα “S” και να εξοικονομησουμε κονδυλια για την αεροπορια! Η αεροπορία πρεπει να παραμεινει και στο μέλλον το “μακρυ χέρι” των Ε.Δ. και εκει δέν χωρανε εκπτωσεις. Προτιμω να εχω τα πρωτα σαραντα μαχητικα τριτης γενιας και εκσυγχρονισμο των F16 & Mirage και αφθονια σε οπλα και ανταλλακτικα και για το ναυτικο μεταχειρισμενες φρεγατες, εκσυγχρονισμος ΜΕΚΟ, διατηρηση καποιων “S” που να…την παλευουν ακομα λιγο και βεβαια τορπιλλες για τα 214 και συνεχιση της ναυπηγησης επιπλεον δυο υποβρυχιων που ενω την προγραμματιζαν διεκοπη. Οσο για το στρατο, εκσυγχρονισμο των Leopard και κατα τα αλλα…πλεοναζον υλικο σε ΤΟΜΑ , πυροβολικο και λοιπα μεσα απο ΗΠΑ και αλλου. Ετσι κι αλλιως τις προηγουμενες δεκαετιες παλι με μεταχειρισμενα κυριως βολευομασταν και στο στρατο.