«Παντελώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον τρόπο που απευθύνθηκε η ρωσική πρεσβεία εναντίον της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας ότι ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή.
«Επαναλάβαμε στη ρωσική πλευρά ότι έχουν την υποχρέωση να σέβονται το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου. «Είναι αδιαπράγματευτος ο σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, όπως για κάθε άλλη χώρα κι αυτό αποτελεί το Ευαγγέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια».
Όπως τόνισε, οι πρεσβείες πρέπει να διαδραματίζουν ένα συγκεκριμένο ρόλο, να υπάρχει μια επικοινωνία που επιτρέπει τη διατήρηση ενός καλού, θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, όπως ανέφερε, αυτό δεν έγινε στην περίπτωση της ρωσικής πρεσβείας, οι ενέργειες της οποίας είναι απαράδεκτες.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας, που με αφορμή τη φωταγώγηση της Βουλής στα χρώματα της Ουκρανίας καλούσε τους Έλληνες «να συνέλθουν», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε συνέντευξή του ανέφερε:
«Δεν έχω δει να χρησιμοποιείται τέτοια γλώσσα. Θεωρώ ότι η ανακοίνωση είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με τη διπλωματική τακτική».
Ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στοιχεία και για αυτό κάλεσε το Ρώσο πρέσβη και του έγινε διάβημα διαμαρτυρίας.
«Τονίστηκε ότι έγιναν αεροπορικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα ομογενείς μας, και ότι η Ρωσία οφείλει να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.
Ανέφερε ακόμη ότι περίπου 100 είναι οι Έλληνες που έχουν δηλώσει πως θέλουν να επιστρέψουν στα προξενεία της Ελλάδας στην Οδησσό και τη Μαριούπολη. Ο αριθμός των Ελλήνων στο Κίεβο είναι κάτω από 30 άτομα. Μεγάλο μέρος των Ελλήνων δεν θέλει να μετακινηθεί, ενώ σε κάθε ενέργεια προέχει η ασφάλεια τους, τόνισε.
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν δύο πλοία με Έλληνες που βρίσκονται αγκυροβολημένα σε ένα άλλο λιμάνι ανατολικά της Οδησσού.
«Με το στρατιωτικό νόμο κανένα πλοίο δεν μπορεί να φύγει από το λιμάνι. Ο πρόξενός μας είναι σε επαφή με τα πληρώματα και με την πρώτη ευκαιρία θα δούμε τι θα κάνουμε. Είναι 6 ναυτικοί Έλληνες στο ένα, και 7 στο άλλο», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους.