Τις τελευταίες 24 ώρες τοπικά μέσα και ανεξάρτητοι ανταποκριτές μεταδίδουν εικόνες και πληροφορίες πως άρματα μάχης, μονάδες στρατού και επιθετικά ελικόπτερα του Αιγυπτιακού Στρατού μετακινούνται στα δυτικά σύνορα προς τη Λιβύη. Η εξέλιξη είναι ανησυχητική καθώς η άμεση εμπλοκή του αιγυπτιακού στρατού θα σημάνει έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης της εμφύλιας διένεξης στη γειτονική χώρα.
Η Τουρκία συνεχίζει να τραβά το σχοινί, μπορεί να σπάσει στη Λιβύη;
Φωτογραφίες και σύντομα βίντεο από ανεξάρτητους αναλυτές, όπως ο Babak Taghvaee στο Twitter και τοπικούς ειδησεογραφικούς σταθμούς και blog μεταδίδουν εικόνες από κονβόι βαρέων οχημάτων ενώ κάνουν λόγο για 18 άρματα Μ-1Α1 Abrams, δύο περίπου τάγματα πεζικού και επιθετικά ελικόπτερα με τις πηγές να διίστανται αναφέροντας πότε AH-64 Apache και άλλοτε Mil Mi-24 Hind. Ο Αιγυπτιακός Στρατός χρησιμοποιεί και τους δύο τελευταίους τύπους.
Η κίνηση της Αιγύπτου έρχεται μετά από την επίσημη έκκληση του προέδρου της χώρας, Αμπντέλ-Φατάχ αλ Σισί για διακοπή των εχθροπραξιών και έναρξη διαπραγματεύσεων σε διεθνές επίπεδο για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στη σπαραζόμενη χώρα. Η έκκληση του αλ Σισί, που ήδη αποκαλείται “διακήρυξη του Καΐρου” έγινε από τηλεόρασης το περασμένο Σάββατο και καλούσε για άμεση κατάπαυση του πυρός, αφοπλισμό και διάλυση των πολιτοφυλακών και αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα.
Ο αλ Σισί εμφανίστηκε μαζί με τον στρατάρχη Χαφτάρ, διοικητή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) και τον πρόεδρο της εξόριστης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ Ισά καλώντας σε εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός από τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα (ώρα Αθηνών-Καΐρου, 16:00 GMT).
Η πρόταση του Αιγυπτίου προέδρου απορρίφθηκε από το έτερο σκέλος, την επίσημα αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Τριίπολης (GNA), του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σαράζ που τις τελευταίες μέρες σημειώνει σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες, εκδιώκοντας τις δυνάμεις του Χαφτάρ από την περιοχή της πρωτεύουσας, χτύπησε σκληρά τις βάσεις του LNA στα δυτικά και κινήθηκε εναντίον των προπυργίων του στα ανατολικά κοντά στη Σύρτη πριν αναχαιτιστεί.
Συνάντηση αλ Σίσι – Χάφταρ: Σχέδιο εκεχειρίας από τις 8 Ιουνίου
Κατανοώντας πως η Κυβέρνηση Εθνικού Συμφώνου (GNA) δεν θα αποδεχθεί συμβιβασμό, όταν έχει τέτοια δυναμικότητα νίκης, με τους Τούρκους να έχουν ενισχύσει σημαντικά τις στρατιωτικές τους ικανότητες, είναι πιθανό πως ο πρόεδρος αλ Σισί δίνει με αυτόν τον τρόπο μια νότα προειδοποίησης στις δυνάμεις του GNA διακηρύσσοντας την υποστήριξή του στην παράταξη του Χαφτάρ. 18 άρματα και ένα ή δύο τάγματα πεζικού δεν συνιστούν φυσικά δύναμη εισβολής, δεδομένου του μεγέθους του Αιγυπτιακού Στρατού αλλά σίγουρα αρκούν για να γείρουν την πλάστιγγα αρκετά ώστε να ισορροπήσουν την κατάσταση υπέρ του Χαφτάρ. Η συνέχεια, όμως, δεν μπορεί να προβλεφθεί, ιδίως όταν μεταξύ των δυνάμεων του GNA βρίσκονται και Τούρκοι στρατιωτικοί.