Ένας πύραυλος SCALP-EG εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε βίντεο της αιγυπτιακής τηλεόρασης, επιβεβαιώνοντας ότι το όπλο βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Αιγύπτου.
First official appearance of SCALP stand-off cruise missile & Talios advanced long-range targeting pod along with the equipment & armament package of the Egyptian Air Force Rafales. pic.twitter.com/jpXkSrhSgO
— Mahmoud Gamal (@mahmouedgamal44) February 2, 2021
Στο βίντεο, που αποδεσμεύτηκε από το αιγυπτιακό υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο της πρόσφατης κοινής άσκησης της Αιγύπτου με τη Γαλλία, παρουσιάζεται ένας πύραυλος του τύπου τοποθετημένος μπροστά από ένα μαχητικό Rafale. Το τελευταίο φέρει ατρακτίδιο στόχευσης Talios και γύρω του υπάρχουν επίσης πύραυλοι αέρος-αέρος MICA και κατευθυνόμενες βόμβες AASM/HAMMER.
Η Αίγυπτος προχώρησε στην παραγγελία 24 μαχητικών Rafale το 2015, μαζί με μια αδιευκρίνιστη ποσότητα πυραύλων SCALP-EG. Να θυμίσουμε, το ίδιο όπλο έχει αποκτηθεί από τη χώρα μας και εξοπλίζει τα μαχητικά Mirage 2000-5Mk2, ενώ θα μπορεί να φέρεται από το καλοκαίρι και από τα ελληνικά Rafale. Ωστόσο κάποια στιγμή το 2018 οι ΗΠΑ εμφανίζονται να μπλόκαραν για άγνωστο λόγο την εξαγωγή εξαρτήματος του όπλου συγκεκριμένα για την Αίγυπτο, με συνέπεια να διακοπούν οι παραδόσεις. Αργότερα μέσα στο ίδιο έτος η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει η ίδια το εξάρτημα που δεν ήταν διαθέσιμο από τις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι γνωστό τι πραγματικά συνέβη στη συνέχεια ή αν ο πύραυλος που παρουσιάστηκε είχε παραδοθεί πριν την αμερικανική εμπλοκή.
Ο πύραυλος cruise SCALP-EG κατασκευάζεται από την MBDA και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταστροφή τακτικών και υποστρατηγικών στόχων.
Nα υπολογίζουμε και σε αυτό το απόθεμα να μας παραχωρηθεί κρυφά από τη σύμμαχο Αίγυπτο αν έρθει η αποφράδα ώρα; (αμοιβαία και εμείς σε εκείνους βέβαια)
Εδώ βλέπουμε πεντακάθαρα το Talios.
Εύχομαι οι Γάλλοι πραγματικά να
κατάφεραν να αντικαταστήσουν αυτό το εξάρτημα και με αυτόν τον τρόπο να γίνει πλήρης γαλλοποιηση του όπλου ώστε να επιλέγει μόνη της σε ποιον θα το πουλάει χωρίς να έχει πάνω στον ώμο της την Αμερική
Εντάξει θα πρέπει να είναι κάποιος διανοητικά όχι καλά για να αγοράσει το συγκεκριμένο μαχητικό χωρίς τα καλύτερα του όπλα.
Με την Αίγυπτο αυτή την στιγμή είναι όλα θετικά δυστυχώς όμως η κατάσταση εκεί δεν είναι σταθερή και μπορεί σήμερα να είναι ένας “σύμμαχος” και αύριο κυριολεκτικά αύριο ένας εχθρός.. Μακάρι η στροφή τους προς την δύση και της υποτιθέμενες αξίες να μην είναι φούσκα σαν του άλλου μας γείτονα…
Τα ραφαλ είναι κάτι σαν την ταμπέλα έξω από ένα σπίτι “προσοχή σκύλος” η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους απέναντι και για τα επόμενα 3-5 χρόνια γίνετε με την αναβάθμιση τον f 16 κατά κύριο λόγο….
Προβλέπεται η χρήση ενός τέτοιου όπλου (πυραύλου cruiz χαμηλής παρατηρησιμοτητας αλλά και ταχύτητας ) εναντίον ΑΑ μονάδας βλ. S400 τη στιγμή που δεν είναι αντιρανταρ όπλο;
Ποιες οι πιθανότητες να περάσει μια πολυστρωματικό άμυνα δεδομένου ότι η συστοιχία θα φυλάσσεται από τα νέα συστήματα εγγύς αεράμυνας των γειτόνων;