Οι κυβερνήσεις Αιγύπτου, Αλγερίας και Ινδονησίας απέρριψαν την προοπτική προμήθειας του ρωσικού μαχητικού Sukhoi Su-35 εν μέσω οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που στοχοποιούν την παραγωγή πετρελαίου, τα προϊόντα άμυνας, γενικότερα τα αγαθά “διπλής χρήσης” (ειρηνικής και πολεμικής) και τις ευαίσθητες τεχνολογίες.
Οι πηγές που αναλύουν το όλο ζήτημα, καταγράφουν ότι η Ρωσία ζήτησε από τους πιθανούς αγοραστές των αμυντικών προϊόντων της, για μια ακόμα επέκταση της προθεσμίας ώστε να επιλύσει τα τεχνικά και πολιτικής φύσης ζητήματα που έχουν ανακύψει από τα εμπάργκο που αντιμετωπίζει. Ειδικότερα από τις κυρώσεις που υφίσταται, οι οποίες “κλειδώνουν” ευαίσθητα υποσυστήματα και υλικά από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ευρώπη και χρησιμοποιούνται στην εξαγωγική έκδοση των Su-35. Τα υποσυστήματα αυτά αναφέρονται κυρίως στο ραντάρ ενεργούς ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA).
Μια από τις πρώτες χώρες που επιβεβαίωσαν την εγκατάλειψη των σχεδίων τους για την απόκτηση του ρωσικού μαχητικού ήταν η Ινδονησία. Η είδηση ήρθε από τα χείλη του ιδίου του αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας, αρχιπτεράρχου (Air Chief Marshal) Fadjar Prasetyo. Όπως αναφέρεται, η εγκατάλειψη έγινε με “βαριά καρδιά” αλλά ήταν πλέον οριστική.

Δεύτερη η Αίγυπτος, η οποία σταμάτησε την παραγγελία για 30 μαχητικά Su-35, εώς ότου η ρωσική πλευρά βρεί ικανοποιητικό τρόπο να παρακάμψει το πρόβλημα με τα εισαγόμενα υποσυστήματα, παρά το γεγονός ότι περί τα 12 μαχητικά αεροσκάφη έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένουν τη σειρά τους να παραδοθούν. Δορυφορικές φωτογραφίες από το εργοστάσιο αεροσκαφών Gagarin στο Κομσομόλσκ επί του Αμούρ έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, αποκαλύπτοντας εκεί σταθμευμένα μαχητικά Sukhoi με τα χρώματα της Αιγυπτιακής Αεροπορίας.
Η Αλγερία, τέλος, αποφάσισε να συγκεντρώσει τους οικονομικούς της πόρους στον εκσυγχρονισμό των μαχητικών Su-30SM που έχει ήδη παραλάβει από τη Ρωσία, αφήνοντας την απόφαση για προμήθεια νέων Su-35 για το μέλλον.
Πληθαίνουν οι εικόνες των πρώτων μαχητικών Su-35 της Αιγύπτου
Ο όμιλος Rosoboronexport, ο κύριος οργανισμός εξαγωγής ρωσικών αμυντικών συστημάτων, αρνήθηκε να κάνει σχόλια αλλά λίγο αργότερα, ο ιρανικός ειδησεογραφικός όμιλος Mehr News Agency ανέφερε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στο Ιράν σε μια εξέλιξη που δεν μπορεί να είναι τυχαία. Η Τεχεράνη θα υπογράψει μια συμφωνία αμυντικής και στρατηγικής συνεργασίας με τη Μόσχα διάρκειας 20 ετών μέσα στον επόμενο μήνα. Εντός της συμφωνίας περιλαμβάνεται η αγορά όπλων αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Τεχεράνη στα οποία περιλαμβάνονται πύραυλοι S-400, δορυφόροι και μαχητικά Su-35 που προορίζονταν για την Αίγυπτο.
Μιας και είναι επίκαιρο,λόγω της ψήφισης τροπολογίας για χορήγηση του επιδόματος Eurocontrol και στους στρατιωτικούς μετεωρολόγους, θα ήθελα να επισημάνω ότι το “κουπί” θα το τραβήξουν και φέτος (όπως κάθε χρόνο) και οι στρατιωτικοί ελεγκτές. Με πτυχίο που εκδίδεται από την ΥΠΑ,κάνοντας την ίδια δουλειά όπως και οι πολίτες συνάδελφοί τους, το κράτος τους αρνείται την ίση μεταχείριση.Πάγιο αίτημα των στρατιωτικών ελεγκτών σε μονάδες που εξυπηρετούν και πολιτική κυκλοφορία είναι η απόδοση και σε αυτούς του επιδόματος Eurocontrol. Σημειωτέον ότι τα χρήματα αυτά δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μιας και προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει γιατί συμβαίνει αυτό??