H χτεσινή υπογραφή της συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια. Ένα επίτευγμα, αποτέλεσμα της μεθοδικής προσπάθειας του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και των διπλωματών του Υπουργείου. Βέβαια, πολλοί βρέθηκαν να πουν διάφορα για την διπλωματική επιτυχία, πιστεύοντας πως η υπογραφή είναι νίκη του κυβερνώντος κόμματος, κι όχι της Ελλάδος και της Ελληνικής Διπλωματίας.
Χρειάστηκαν 40 χρόνια για να υπογραφεί και πλέον η Ελλάδα έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
Η μόνη σοβαρή παρέμβαση που ακούσαμε είναι του τέως ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, που δήλωσε πως η συμφωνία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του. Προφανώς και είχε ξεκινήσει, όπως και πολλές άλλες συμφωνίες για ΑΟΖ με άλλες χώρες. Ξέρουμε πολύ καλά τις προσπάθειες του τέως ΥΠΕΞ, και δεν αρνούμαστε τα εύσημα. Αλλά, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, η Συμφωνία ολοκληρώθηκε επί Νίκου Δένδια, που είχε θέσει το θέμα της ΑΟΖ σαν ύψιστη προτεραιότητα.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπεγράφη η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας
Δυστυχώς, πολλοί δεν διάβασαν καν την πολύ καλή συνέντευξη που έδωσε ο ΥΠΕΞ στην ΠΤΗΣΗ, που ουσιαστικά, με όσο πιο διπλωματικό τρόπο μπορούσε, είχε πει πως η Ελλάδα έχει σα στόχο αυτό, την κήρυξη ΑΟΖ με τα κράτη που είναι δυνατόν να γίνει, με διμερείς συμφωνίες και όχι με “νταηλίκια” τύπου Ερντογάν-Σαράζ. Μας έχει κάνει εντύπωση (από απλή ως αλγεινή) το επίπεδο του σχολιασμού για τις κινήσεις του ΥΠΕΞ, εδώ, στη σελίδα της ΠΤΗΣΗΣ.
ΕΚΤΑΚΤΟ – Υπογράφεται η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία
Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω, θα δούμε πως, για άγνωστους σε εμάς λόγους, ο ΥΠΕΞ δέχεται συνεχώς πυρά, και μάλιστα διασταυρούμενα. Ενώ συμμετείχε στη Νίκη του Έβρου, δέχτηκε πυρά για δηλώσεις που έκανε για άσχετο θέμα. Εξηγούμαστε. Ερωτήθηκε τον λόγο που έκανε διάβημα στην Άγκυρα, και εξήγησε πως έγινε για συνοριακό θέμα, εννοώντας πως ήταν απάντηση σε διάβημα της Άγκυρας για την τοποθέτηση φράκτη από ελληνικής πλευράς.
Ο Ν. Δένδιας στην ΠΤΗΣΗ για τα οφέλη της επικαιροποιημένης αμυντικής συμφωνίας MDCA με τις ΗΠΑ
Το ελληνικό διάβημα έλεγε πως ο φράκτης τοποθετείται σε ελληνικό έδαφος, μερικά μέτρα εντός ελληνικού εδάφους, και μερικοί, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, είπαν πως ουσιαστικά παραχώρησε μέτρα ελληνικού εδάφους στους Τούρκους, που δεν έβγαιναν από ελληνικό έδαφος!
Για το τι έγινε ακριβώς στον Έβρο δείτε μια υποδειγματική έρευνα εδώ.
Μετά, κυκλοφόρησαν και μερικές φωτογραφίες μερικών “χύμα” Τούρκων στρατιωτών, που έκαναν εργασίες πάνω στα σύνορα, με τα fake news πως ήταν εντός ελληνικού εδάφους. Ήδη είχαν ξεκινήσει οι επιθέσεις, είτε από αριστερά που δεν θέλουν το φράκτη και επιθυμούν Open Borders, είτε από δεξιά που θέλουν να δουν τον Δικέφαλο Αετό στην Αγία Σοφία. Ειλικρινά, άντε να κάνεις τη δουλειά σου υπό αυτές τις συνθήκες.
Μέσα σε όλα αυτά, έκλεισε μια συμφωνία υπογραφής ΑΟΖ με την Ιταλία, που μέχρι τελευταία στιγμή όλοι νόμιζαν πως ο Ντι Μάιο ήρθε στην Ελλάδα να συζητήσει για το άνοιγμα των συνόρων με Ιταλία. Βασικά, αυτό πιστεύουν ακόμη στην Ιταλία! Μέχρι όμως να ξυπνήσουν όλοι, η Ελλάδα έχει πλέον “τσιμεντώσει” συμφωνία με την Ιταλία!
Η τελευταία γραμμή άμυνας ήταν το “ναι μεν αλλά”. Μερικοί παρεξηγήθηκαν χτες καθώς με χιούμορ προσπαθούσαμε να εγκρίνουμε σχόλια που δεν έπρεπε. Πίστεψαν ότι ειρωνευόμαστε, αλλά όχι, κάνουμε χιούμορ. Μια συμφωνία συνήθως έχει δυο μέρη, δεν μπορεί να χάνει το ένα και να κερδίζει το άλλο. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα πήρε όσα ήθελε, με βασικότερο το καθεστώς της ΑΟΖ των νησιών. Οι Ιταλοί απλά προσπαθούν να επιτρέπουμε στους Ιταλούς ψαράδες να ψαρεύουν στο Ιόνιο.
Ν. Δένδιας: Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως
Δεν θα πάμε πολύ παρακάτω, αλλά η συμφωνία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, είναι θεμελιώδης για τα συμφέροντα της χώρας μας. Ας αφήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας, και τα ανόητα “ναι μεν αλλά” ή τα “και ποιος μου λέει εμένα ότι…”. Απλά ας καταλάβουν κάποιοι τους λόγους που η ΠΤΗΣΗ άνοιξε τον κύκλο των συνεντεύξεων με τον ΥΠΕΞ. Τα πάντα στο μέλλον της χώρας, οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά, θα παιχτούν στην ΑΟΖ. Ναι, αυτή που μέχρι χτες δεν είχαμε.