Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο των αξιών της ΕΕ τονίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την Διεύρυνση.
Στα συμπεράσματα , επισημαίνεται η σημασία του να μην υπάρχει διάκριση στη μεταχείριση ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες μεταξύ αυτών και οι εθνικές μειονότητες.
Όσον αφορά στην Αλβανία, το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την χώρα τον Ιούλιο του 2022 καθώς και την πρόοδο της μεταρρύθμισης που σημειώθηκε το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της διαδικασίας screening. Eπίσης, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι ο χωρίς αποκλεισμούς και εποικοδομητικός πολιτικός διάλογος στη χώρα παραμένει κρίσιμης σημασίας για την προώθηση της υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ. Χαιρετίζει επιπροσθέτως την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδίως στους τομείς των θεμελιωδών αρχών και ιδίως όσον αφορά το κράτος δικαίου, τη συνεχή εφαρμογή της συνολικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Παράλληλα, το Συμβούλιο καλεί την Αλβανία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες.
Τουρκία: Το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη την πρόσφατη βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας με την προσδοκία ότι θα διατηρηθεί
Σε σχέση με την Τουρκία, το Συμβούλιο υπενθυμίζει όλα τα προηγούμενα συμπεράσματα του, όπως και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου ιδίως του στρατηγικού συμφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με τη χώρα.
Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα σε ορισμένους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, στη βάση καθορισμένων προϋποθέσεων από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου 2021 και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο παραμένει επίσης δεσμευμένο να διατηρήσει ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και τη συνεργασία σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα. Επίσης, το Συμβούλιο σημειώνει τη συνέχιση των διαλόγων υψηλού επιπέδου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας σε πολλά από αυτά τα ζητήματα.
Το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη την πρόσφατη βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας με την προσδοκία ότι θα διατηρηθεί. Επισημαίνεται ότι χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί.
Υπενθυμίζοντας προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο. Τέλος, το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται περισσότερο από την ΕΕ και υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά της σύμφωνα με τα οποία οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας βρίσκονται σε τέλμα και δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για άνοιγμα ή κλείσιμο.