Τέλος των «δικαιωμάτων ρύπανσης» που εκχωρούνταν δωρεάν σε βιομηχανίες, φορολογία των εκπομπών που συνδέονται με τη θέρμανση και με τα οχήματα, ειδικά ταμεία μετάβασης… Οι διαπραγματευτές των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του λεγόμενου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), ή με άλλα λόγια της αγοράς εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου -του βασικού εργαλείου πολιτικής στην Ευρώπη για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη-, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter.
«Η συμφωνία (…) θα μας επιτρέψει να εκπληρώσουμε τους στόχους (της ΕΕ) για το κλίμα στους βασικούς τομείς της οικονομίας, ενώ θα εγγυηθούμε πως οι πιο ευάλωτοι πολίτες και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα προστατευτούν κατά τη μετάβαση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τσεχίας, ο Μαριάν Γιουρέτσκα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Έπειτα από τριάντα ώρες δύσκολων , πικρών συνομιλιών, οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου και των κρατών μελών συμφώνησαν να ανεβάσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας και να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του ΣΕΔΕ, αναφέρει δελτίο Τύπου του πρώτου.
Για να καλύπτονται οι εκπομπές CO2 που κάνουν, οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες (σιδηρουργίες/χαλυβουργίες, τσιμέντο κ.λπ.) στην ΕΕ πρέπει σήμερα να αγοράζουν «δικαιώματα εκπομπών» στο ΣΕΔΕ, που δημιουργήθηκε το 2005 κι έχει εφαρμογή στο 40% των εκπομπών της ηπείρου. Το σύνολο των κατανεμημένων δικαιωμάτων ανά κράτος μειώνεται εν καιρώ για να να ενθαρρύνονται να κάνουν μικρότερες εκπομπές.
Η μεταρρύθμιση, η οποία προτάθηκε τον Ιούλιο του 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει στόχο την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου όπως έχουν οριστεί από την ΕΕ.
Η συμφωνία προβλέπει πως ο ρυθμός μείωσης των δικαιωμάτων που κατανέμονται θα επιταχυνθεί, ώστε οι εκπομπές να μειωθούν κατά 62% ως το 2030 σε σύγκριση με το 2005 (ο στόχος μέχρι τώρα ήταν να μειωθούν κατά 43%). Πράγμα που σημαίνει de facto ότι οι βιομηχανίες που αφορά θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 62%.
Η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής θα επεκταθεί προοδευτικά στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, στις εκπομπές των πτήσεων αεροσκαφών μεταξύ προορισμών στην Ευρώπη (για τις οποίες τα δικαιώματα εκπομπής που κατανέμονταν δωρεάν θα καταργηθούν), κι από το 2028 στις εγκαταστάσεις καύσης απορριμάτων (με την επιφύλαξη πως θα χρειαστεί να εκπονηθεί μελέτη για αυτό).
Παράλληλα με τη θέσπιση «φόρου άνθρακα» στα σύνορα με τον λεγόμενο μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, η ΕΕ προοδευτικά θα καταργήσει τη δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπών σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες που είχε σκοπό να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό εκτός Ευρώπης.
Τουλάχιστον το 48,5% των «δικαιωμάτων» αυτών θα καταργηθεί ως το 2030 και η πρακτική θα τερματιστεί εντελώς ως το 2034. Το χρονοδιάγραμμα αυτό έγινε αντικείμενο έντονου μπραντεφέρ ανάμεσα στους ευρωβουλευτές και στα κράτη.
Άλλο σημείο που προκάλεσε διαφωνία: η Ευρωπαϊκή Ευρωπαϊκή πρότεινε να δημιουργηθεί δεύτερη, αυτόνομη αγορά δικαιωμάτων εκπομπών («ΣΕΔΕ2», για τη θέρμανση των κτιρίων και για τα καύσιμα αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Ανήσυχοι για τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα είχε κάτι τέτοιο, οι ευρωβουλευτές τάσσονταν υπέρ της ιδέας το μέτρο να εφαρμοστεί αρχικά μόνο σε κτίρια γραφείων και βαριά οχήματα.
Τελικά, τα νοικοκυριά θα πληρώνουν όντως φόρο άνθρακα για τα καύσιμα και για τη θέρμανση με φυσικό αέριο ή άλλο καύσιμο από το 2027, όμως η τιμή του θα έχει πλαφόν μέχρι το 2030 και εάν η φετινή ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας συνεχιστεί, η εφαρμογή του θα αναβληθεί για έναν χρόνο.
Τα έσοδα από τη νέα αγορά θα τροφοδοτήσουν ιδίως το «Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα», που θα διαθέτει κεφάλαια 86,7 δισεκ. δολαρίων. Δημιουργήθηκε για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις στην ενεργειακή μετάβαση. Σκοπός είναι να υποστηριχθούν τα νοικοκυριά και να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις, για παράδειγμα σε πιο ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.
Η συμφωνία μένει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι πάντως που αναμένεται ότι θα είναι απλά τυπική διαδικασία.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Εγώ κατάλαβα ότι έρχεται φτώχια στην ΕΕ. Κάτι οι υψηλές τιμές ενέργειας, κάτι οι φόροι CO2 που θα πληρώνουμε μέχρι και για να ζεσταινόμαστε, μετά θα λένε γιατί ανεβαίνουν τα αντίσυστημικά κόμματα στην ΕΕ και γιατί οι πολίτες της τάδε χώρας έγιναν “ακροδεξιοί” ξαφνικά.
Πόσο έπιασε η Λεπέν στις τελευταίες εκλογές στη Γαλλία είπαμε;
Είναι τρελοί οι άνθρωποι. Εκτός τόπου και χρόνου.
Υπήρξε μια πολιτική καλώς ή κακώς. Τα πράγματα όμως αλλάζουν. Δεν είναι δυνατόν να μη λαμβάνεις υπόψη σου τις εξελίξεις. Προσαρμοστικότητα μηδέν. Είναι να απορείς που πάει αυτή η Ευρώπη.
Αντί να δοθεί μια πίστωση χρόνου να δούμε τι θα κάνουμε με όλα αυτά που συμβαίνουν, αυτοί με τις επιλογές τους κάνουν ό,τι μπορούν για να ανέβει το κόστος διαβίωσης.
Δεν έχουμε αυτάρκεια ως Ευρώπη σε βασικά πράγματα όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές. Και καλά έως τώρα κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου που πήγαιναν ομαλά τα πράγματα. Τώρα που ήρθαν οι συνθήκες και φάνηκε το σφάλμα, πάλι δεν κάνουμε την παραμικρή ενέργεια για να αμβλύνουμε το λάθος έστω και μεσοπρόθεσμα. Μόνο κοιτάμε τις εκπομπές ρύπων.
Αναμένουμε από αυτόν τον οποίο πολεμάμε, να μας παρέχει λιπάσματα επαρκώς για να τραφούμε. Είναι απίστευτο.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, αυτός ελιτισμός ακόμα και στη διαχείριση των προβλημάτων. Υπάρχουν προβλήματα διαβίωσης πλέον.
Εννοείται ότι είμαστε υπέρ της Ευρώπης, δε θέλω ούτε να σκεφτώ πως θα ήταν η χώρα μας σε διαφορετική περίπτωση.
Απλώς φοβάμαι ότι η Ευρώπη έχει χάσει τον προσανατολισμό της και φαίνεται να χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ για να συνέλθει και να βρει ξανά το βηματισμό της.
Δεν έφτασε το BrExit, δεν έφτασε που ήρθε ο πόλεμος στην αυλή μας. Τι θα είναι άραγε αυτό το ηλεκτροσόκ;
Φαίνεται τα λόμπι με τις σαμσονάϊτ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ τα πιάνουν αλύπητα λέμε οι ευρώφερτααμαθεςναγίνειδουλείτσα λαδώνονται άγρια και ασύλληπτα μιλάμε για μαφία μεγατόνων
Μιλάμε τι να φτύσει η γιακούζα,για σκαμπίλια η καμόρα,για κλωτσιές η ρωσική,και φάπες η κινεζική,εδώ μιλάμε για μαφία που εχει κοινοβούλιο δικό της εδώ λέμε για την αυτοκρατορική μαφία των 5 ηπείρων καί των 7 γαλαξιών
Μήπως έχει έρθει η ώρα να διερευνηθεί σε ανώτατο επίπεδο, μετά και την επαίσχυντη υπόθεση της (κατηγορουμένης ως) εξωνημένης ευρωβουλευτού, που αποκαλύπτει πολλά για το “χώρο”,
α) Ποιοι ακριβώς εισηγούνται μέτρα τα οποία χαλκεύουν ενεργειακές εξαρτήσεις της Ε.Ε. από την αλλοδαπή και σακατεύουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία έναντι του ανταγωνισμού;
β) Ποιοί ακριβώς και με τι κριτήρια εισηγήθηκαν και αποφάσισαν να μη χρηματοδοτηθεί ο East Med, πρότζεκτ ευθέως ανταγωνιστικό των συμφερόντων του Κατάρ και όχι μόνον, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων; Μήπως εμπλέκονται και Έλληνες; Από ποια θέση;
γ) Πού ακριβώς ευρίσκονται οι υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες των κρατών – μελών για να αποκρούσουν τις σχετικές εισηγήσεις, αναθέτοντας μελέτες σε πρόσωπα εμπιστοσύνης και καταθέτοντας τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις στον ενεργειακό και βιομηχανικό αυτοευνουχισμό της Ευρώπης;
Η εμπορία ρύπων αυτοκινήτων με ΜΕΚ είναι άραγε το νέο τέχνασμα των (γερμανικών) αυτοκινητοβιομηχανιών για να εξαναγκάσουν τον πληθυσμό σε ολική αντικατάσταση των στόλων αυτοκινήτων (που αντικαθίστανται πλέον, προς λύπη των κατασκευαστών, πολύ αραιότερα, λόγω χαμηλής χρήσεως δυνάμει περιοριστικών μέτρων στις πόλεις, υψηλών διοδίων, αξιοπίστων τρένων κλπ);
Μήπως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε, ως καταναλωτές, ένα γερό, απολύτως αποφασιστικό και ενσυνείδητο εμπάργκο στην ευρωπαϊκή και ιδίως στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, για να εισπράξει το κόστος του lobbying που κάνει, παραγγέλλοντας νόμους που μας υποχρεώνουν να της κάνουμε τζίρο;
Μήπως έχει έρθει η ώρα να αραιώσουμε κατά πολύ την αντικατάσταση των αυτοκινήτων μας (η παραγωγή ενός νέου έχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα πολλαπλάσιο από την εκτιμώμενη οικονομία και το όφελος σε ρύπους);
Μήπως έχει έρθει η ώρα να μάθουμε να γράφουμε στο βουλευτή μας ή και στον Πρωθυπουργό, όπως οι Εγγλέζοι; Εννοώ αδιαμεσολάβητα (χωρίς νταβατζήδες στυλ προστάτες του καταναλωτή κλπ), αλλά μαζικά.
Θα τα βλέπουν αυτά στην Αγγλία και θα φουλάρουν diesel τα Defender τους γελώντας.