Τίποτα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις νυχτερίδες όταν βγαίνουν για κυνήγι. Αν και όπως λένε είναι «τυφλές σαν νυχτερίδες», ο απίστευτα ακριβής εντοπισμός της λείας τους με ηχοβολισμό τις καθιστά το απόλυτο… νυχτερινό καταδιωκτικό της Φύσης. Οι ικανότητές τους έχουν εμπνεύσει τακτικές, έχουν κοσμήσει εμβλήματα Μοιρών Αναχαίτισης και Ηλεκτρονικού Πολέμου κι έχουν γίνει θρύλος. Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε απόλυτο όπλο, υπάρχει πάντα ένα αντι-όπλο. Και αυτό το κρατάει ο ταπεινός σκώρος και συγκεκριμένα το είδος tiger moth.
Οι νυχτοπεταλούδες διαθέτουν ίσως την οξύτερη ακοή στο ζωικό βασίλειο καθώς ερευνητές βρήκαν ότι είναι 150 φορές πιο ευαίσθητη από αυτή του ανθρώπινου είδους. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Royal Society Journal Biology Letters οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο σκώρος επέδειξε εξαιρετικά μεγάλη ευαισθησία στις υψηλές συχνότητες, αντιλαμβανόμενος ήχους μέχρι 300 kHz, περισσότερο από κάθε άλλο πλάσμα. Δεν κάνει όμως μόνο αυτό.
Το είδος Bertholdia trigona αποφεύγει να γίνει τροφή των νυχτερίδων κάνοντας… παρεμβολές στα σήματα υπερήχων που εκπέμπουν οι νυχτερινοί κυνηγοί για τον εντοπισμό των θυμάτων τους. Τα συγκεκριμένα έντομα διεξάγουν κανονικό ηλεκτρονικό πόλεμο, εκπέμποντας επίσης υπερήχους που «σπάνε» το σήμα του «ραντάρ ιχνηλάτησης» της νυχτερίδας με αποτέλεσμα να αστοχεί στην επίθεσή της!
ECM… On!
Όπως έδειξαν σχετικά πειράματα, τα έντομα από τα οποία είχαν αφαιρεθεί τα όργανα παραγωγής υπερήχων δεν είχαν καμμιά ελπίδα. Ο χαρακτηριστικός ήχος του ηχοβολιστικού συστήματος της νυχτερίδας εντεινόταν όσο πλησίαζε τον στόχο της και σταματούσε απότομα όταν… τον κατάπινε.
Αντιθέτως, τα «εξοπλισμένα» με jammers έντομα εξαπέλυαν έναν καταιγισμό 450 σημάτων ανά δέκατο του δευτερολέπτου «τυφλώνοντας» την νυχτερίδα: αντί να εντείνεται η συχνότητα των σημάτων που εξέπεμπε ο κυνηγός, ο ρυθμός επανάληψης άρχιζε να μειώνεται αφύσικα όταν συναντούσε το μπαράζ αντιμέτρων του σκώρου, σπάζοντας τον εγκλωβισμό. Κάθε φορά που η νυχτερίδα επιτίθετο, έπεφτε πάνω σε ένα νέο κύμα παρεμβολών, μέχρι να αποφασίσει ότι αυτή δεν είναι η τυχερή της νύχτα και να εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Μάλιστα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σκώροι μπορούν να διακρίνουν από τις διαφορές στην εκπομπή υπερήχων από την νυχτερίδα πότε έχουν εντοπιστεί και πότε δέχονται επίθεση, ανταποκρινόμενοι αναλόγως με εκπομπή δικών τους υπερήχων και αρχίζοντας παράλληλα με το jamming ελιγμούς διαφυγής. Οι Νachtjagd Experten θα το έβρισκαν σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρον…
Αλέξανδρος Θεολόγου