Ο Τούρκος πρόεδρος με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από τις άλλες κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει, εκτίμησε ο Έντυ Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council) σε συζήτηση με δημοσιογράφους που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
Όπως τόνισε ο κ. Ζεμενίδης «δεν μας ξάφνιασε η υπογραφή, ίσως μόνο λίγο η χρονική στιγμή που έγινε», ενώ υπογράμμισε τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν της υπογραφής ακόμη και στο εσωτερικό της Λιβύης.
Υπενθυμίζεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας την υπογραφή του μνημονίου, σημείωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Ο κ. Ζεμενίδης ανέφερε πως δεν είναι γνωστό ακόμη το περιεχόμενο του κειμένου και δεν απέκλεισε να υπάρξει και νέα δήλωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα όταν αυτό δημοσιοποιηθεί.
Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία θα μπορούσε να βγάλει ένα ερευνητικό σκάφος το επόμενο διάστημα μετά την υπογραφή, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC σημείωσε πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό, όμως αναμένεται να κινηθεί πολύ κοντά στη Λιβύη. Αν υπάρξουν πιο απειλητικές κινήσεις ο κ. Ζεμενίδης σημείωσε πως το HALC θα μπορούσε να προτείνει και νομοσχέδιο που θα επιβάλλει κυρώσεις και στη Λιβύη.
Ακόμη, υπογράμμισε τη σημασία της κοινής γνώμης στο εσωτερικό της Τουρκίας και υπενθύμισε πως η πιο σημαντική στιγμή από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν όταν απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό.
«Εγώ φοβάμαι πιο πολύ ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας με τη ρητορική της μπορεί να αλλάξει την κοινή γνώμη», τόνισε χαρακτηριστικά. «Προς το παρόν οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι δε το έχει καταφέρει».
Επεσήμανε δε πως είναι σημαντικό να μιλάμε για την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του πώς αντιμετωπίζονται και οι Τούρκοι πολίτες. Όλοι στην Ελλάδα πρέπει να ξέρουν την υπόθεση του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά, ανέφερε.
«Αν δεν μιλάμε γι’ αυτό, δε βοηθάμε να οδηγηθεί η Τουρκία προς τη δημοκρατία. Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης της δημοκρατίας στο εσωτερικό της», κατέληξε.