18.8 C
Athens
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕEπιτετραμμένος της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα: εμβάθυνση ανταλλαγών και αμοιβαίας μάθησης

Eπιτετραμμένος της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα: εμβάθυνση ανταλλαγών και αμοιβαίας μάθησης

- Advertisement -

Σε  άρθρο του ο Λάι Μπο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιτετραμμένος- chargé d’affaires της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα αναφέρει: Το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών, το οποίο φιλοξενήθηκε από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS), το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και την Ακαδημία Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου. Στο Συνέδριο προσκλήθηκαν ειδικοί μελετητές, ακαδημαϊκοί, σημαίνουσες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης, αλλά και νέοι από όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν διεξοδικές συζητήσεις και διάλογο πάνω στο θέμα «Ο κλασικός πολιτισμός και ο σύγχρονος κόσμος», καθώς και συναφή θέματα. Στις 7 του μήνα ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στο Συνέδριο, εκφράζοντας την εγκάρδια προσδοκία ότι οι εμπειρογνώμονες και οι ακαδημαϊκοί από όλες τις χώρες θα αναλάβουν την αποστολή των κλασικών σπουδών και θα προαγάγουν την κληρονομιά, την ανάπτυξη των πολιτισμών, καθώς και τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, γεγονός που είχε σημαντική απήχηση μεταξύ των συμμετεχόντων Κινέζων και ξένων προσκεκλημένων, καθώς και ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί της Κίνας και της Ελλάδας, στον σημερινό πολυτάραχο κόσμο, ενώ ενώνουν τα χέρια για την προώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση των ανταλλαγών και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των παγκόσμιων πολιτισμών, αναζητούν την προέλευση των ιδεών και των πολιτισμών και εξετάζουν ενεργά τρόπους επίλυσης των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου και αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων της ανθρωπότητας.

Οι πολιτισμοί αλληλοεπιδρούν λόγω της ποικιλομορφίας, μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο λόγω της ανταλλαγής και έτσι αναπτύσσονται. Τα τελευταία χρόνια, οι πολιτιστικές και ανθρωπιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχουν γνωρίζει άνθηση. Φέτος το καλοκαίρι, υπό την αιγίδα του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού (ΚΕΛΚΙΠ), περισσότεροι από 160 φοιτητές από έξι κινεζικά πανεπιστήμια ήρθαν στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις και ανταλλαγές, το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας εγκαινιάστηκε επίσημα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ το Τρίτο Φόρουμ Κομφούκιου-Αριστοτέλη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κίνα. Μόλις πριν από ένα μήνα, συμμετείχα στην υποδοχή αντιπροσωπείας από το Ίδρυμα Soong Ching Ling της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ο κ. Wu Weishan, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας, παρουσίασε το γλυπτό του «Η ενότητα του Ουρανού και του ανθρώπου – Lao Zi» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας. Η γενική διευθύντρια του μουσείου κα Άννα Καραπαναγιώτου το χαρακτήρισε ως φόρο τιμής στο πνεύμα και την ουσία του Ταοϊσμού, της κεντρικής φιλοσοφικής ιδέας του κινεζικού Ταοϊσμού, και ως διαχρονικό σύμβολο των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Ένας φίλος συγγραφέας μας, ο κ. Βαγγέλης Ραποτόπουλος, δήλωσε: «Οι ιδέες του Lao Zi μοιάζουν πολύ με τη δική μας ελληνική φιλοσοφία και η Ελλάδα και η Κίνα είναι σαν τα Yin και Yang της φιλοσοφίας, που συμπληρώνουν και ενισχύουν η μία τη φιλοσοφία της άλλης». Το 2021, το γλυπτό «Κομφούκιος και Σωκράτης: Μια Συνάντηση» τοποθετήθηκε στην Αρχαία Αγορά Αθηνών. Το φετινό καλοκαίρι, το άγαλμα του κ. Lu Xun ταξίδεψε στην Κρήτη. Όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών, ο Lao Zi στεκόταν στο Ελληνικό Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης συζητούσαν φιλοσοφικές έννοιες στους πρόποδες της Ακρόπολης και ο κ. Lu Xun και ο κ. Κωνσταντίνος Καζαντζάκης ανέπτυσσαν έναν διάλογο ψυχών.

Η φιλία που ενώνει την Κίνα και την Ελλάδα έχει μακρά ιστορία. Ήδη πριν από 2.000 χρόνια, είχαν ανταλλαγές μέσω του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού. Οι πολιτισμοί των δύο χωρών είναι αλληλένδετοι, ακροβατώντας μεταξύ Ανατολής και Δύσης εδώ και χιλιάδες χρόνια, και έχουν συμβάλει σημαντικά και πρωτοποριακά στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Το μεγαλείο των αρχαίων πολιτισμών αντανακλάται στη σημασία τους για την σύγχρονη εποχή Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απάντησε σε επιστολή Ελλήνων επιστημόνων από το Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι «ο σημερινός κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλες αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια εκατονταετηρίδα, και για να λύσουμε τις χρονίζουσες αντιφάσεις και τα προβλήματα που μαστίζουν την ανθρωπότητα, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα υλικά μέσα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, αλλά και να βασιστούμε στη δύναμη του πνεύματος για να παραμένουμε ειλικρινείς και συνετοί». Ένας Έλληνας φίλος, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε πρόσφατα ότι «η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, όπως ο πόλεμος, η οικονομική ύφεση και οι στάσιμες επενδύσεις», ενώ η ανάπτυξη της Κίνας, ιδίως οι προσπάθειές μας για συνεργασία Κίνας-Ευρώπης στους τομείς του εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής, συναντούν εμπόδια και δυσκολίες. Όλα αυτά μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να αντλήσουμε σοφία από την αμοιβαία μάθηση μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού, αλλά και του κινεζικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τις πολιτιστικές ανταλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μια συναίνεση για τη συνεργασία, να προωθήσουμε από κοινού την ανάπτυξη και την ασφάλεια και να στηρίξουμε την έννοια της παγκόσμιας κοινότητας.

Η Κίνα πάντοτε ακολουθεί το ιδανικό της ειρηνικής ανάπτυξης και ως φορέας ειρήνης επιδιώκει τη συνεργασία με αμοιβαία οφέλη. Απαντώντας στο ερώτημα των καιρών, «Τι συμβαίνει στον κόσμο και τι θα κάνουμε γι’ αυτό;», ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αντιλαμβανομένος την ιστορία της ανθρώπινης ανάπτυξης και την προοπτική της ανθρωπότητας, καταλαβαίνοντας προς πού οδεύει ο σημερινός κόσμος, στηρίζει την οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον και την εγκαθίδρυση μιας πρότυπης εταιρικής σχέσης που θα βασίζεται στην ισότητα, την κοινή διαβούλευση και την αλληλοκατανόηση ενός προτύπου ασφάλειας της δικαιοσύνης και του διαμοιρασμού, ενός προτύπου ενίσχυσης του ανοίγματος προς τα έξω, της καινοτομίας και της συμμετοχικότητας, ενός προτύπου για ανταλλαγές μεταξύ των πολιτισμών που θα είναι αρμονικό και ξεχωριστό, και ενός οικολογικού προτύπου για τον σεβασμό της φύσης και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισημαίνει επίσης ότι η αλληλεγγύη και η συνεργασία όλων των χωρών είναι ο μόνος τρόπος για την ανάπτυξη των πολιτισμών και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη, προάγοντας τη δημιουργία ενός νέου προτύπου στις διεθνείς ανταλλαγές. Τα τελευταία χρόνια ο Σι Τζινπίνγκ έχει προτείνει επίσης την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη, την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Πολιτισμό. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρώνονται, αναδεικνύοντας την ευρύτητα του πνεύματος του κινεζικού έθνους, την αίσθηση αρμονίας και συνύπαρξης, την επιδίωξη για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, καθώς και το ανοιχτό μυαλό για άνοιγμα χωρίς αποκλεισμούς, αλλά συμβάλλουν επίσης επίκαιρα στην ανάπτυξη και την πρόοδο των ανθρώπινων κοινωνιών με τις λύσεις και τη σοφία της Κίνας.

Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι κοινό και η νέα εποχή επιτάσσει αλληλεγγύη και συνεργασία. Καθώς ο κόσμος βιώνει σήμερα αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια εκατονταετηρίδα και βρίσκεται μπροστά στις κοινές προκλήσεις της ανθρωπότητας, η Κίνα και η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να μετατρέψουν τους καρπούς της αμοιβαίας μάθησης σε δυναμική που προτρέπει την κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί σταθερά μαζί μας για να ανατρέξουμε στις ρίζες του πολιτισμού και να απαντήσουμε στα νέα ερωτήματα των καιρών, καθώς και για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο για να αντεπεξέλθουμε στις κρίσεις και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αλληλεγγύη, έτσι ώστε να προωθήσουμε μαζί την υγιή και σταθερή οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, πάμε σε λύση “αυτεπιστασίας” από ένα Ναυτικό που χάνει στελέχη;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης MEKO200HN του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έχει υπάρξει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αλλαγών πορείας τα τελευταία χρόνια. Και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχεδιάζεται να μείνει το Πολεμικό Ναυτικό με μόλις 8 φρεγάτες;

140
Πληροφορίες της σελίδας μας αναφέρουν πως ο νέος σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει τη μείωση των "οροφών" της Δομής Δυνάμεων όχι μόνο στην Πολεμική...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Δεκεμβρίου 1864: Η “πορεία προς τη θάλασσα”,...

1
Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, ο στρατός των Βορείων του Στρατηγού Σέρμαν ολοκληρώνει την «πορεία του προς τη θάλασσα», φθάνοντας στις 10 Δεκεμβρίου...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ισραήλ: Έχουν Arrow 3 και David’s Sling αλλά επενδύουν σε startups

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Έρευνας (Defense Research & Development) στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, Ταξίαρχος (ε.α.) Δρ. Δανιήλ Γκολντ, μιλώντας στο συνέδριο DefenseTech,...

Γενικό “σάρωμα” στο Υγειονομικό με τις έκτακτες κρίσεις – ποιοί αποστρατεύονται

Εκτεταμένες είναι οι σημερινές έκτακτες κρίσεις σε ότι αφορά το Υγειονομικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα αποστρατεύονται οι εξής:Υποστράτηγος (ΥΙ) Κασίμος Δημήτριος, Διευθυντής ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ ...

Τα ολλανδικά και αυστριακά C-390 θα έχουν σουίτα αυτοπροστασίας από την ELBIT

Η ισραηλινή Elbit Systems έχει αναλάβει συμβάσεις συνολικής αξίας 175 εκατ. δολαρίων για να προσφέρει εξοπλισμό αυτοπροστασίας στα μελλοντικά μεταγωγικά C-390 της Ολλανδίας και...