Ένα “ποτάμι” κριτικής κατά της Τουρκίας δημοσιεύει στο Χ ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, ο γνωστός Ρώσος διανοητής, που οι ιδέες του για ένα ενιαίο “ρωσικό χώρο” και για επανασύσταση της ρωσικής ισχύος έχουν επηρεάσει τον Πούτιν. Έτσι ο Ντούγκιν σχολιάζοντας τα γεγονότα στη Συρία κατηγορεί την Τουρκία πως “πρόδωσε την Ρωσία”, και προειδοποιεί την Άγκυρα πως “θα είναι δύσκολο να την βοηθήσει η Ρωσία αν εμφανιστούν προβλήματα. Και προβλήματα εμφανίζονται κατά διαστήματα”, συμπληρώνει, μάλλον απειλητικά. Σε άλλο μήνυμα του, το οποίο έχει πλέον διαγραφεί, ο Ντούγκιν ήταν ακόμη πιο καυστικός και έλεγε για τoν Ερντογάν ότι “είναι καταδικασμένος…τώρα πλησιάζει το τέλος της κεμαλικής Τουρκίας…από εδώ και στο εξής θα μετανοείς”.
Russia will not do to Turkey any harm. For sure. But after such betrayal it is hard to hope that Russia will come to help Turkey in the case of trouble. And troubles arrive from time to time.
— Alexander Dugin (@AGDugin) December 10, 2024
Ο ίδιος προσάπτει στην Τουρκία πως στήριξε την επίθεση των ισλαμιστών κατά του Άσαντ, κάτι που “ωφελεί το Ισραήλ και τους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης σήμερα”. “Αυτό ήταν ένας λάθος υπολογισμός από πλευράς του Ερντογάν” συνεχίζει και τονίζει πως “…ο ισλαμισμός είναι εχθρός της Τουρκίας, ποτέ δεν θα συναινέσει με την πρωτοκαθεδρία της Τουρκίας στην Αραβία. Οι Κούρδοι στη Συρία θα υποστηρίξουν τη Δύση… και χωρίς τη Ρωσία στη Συρία ο Ερντογάν χάνει ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο και φίλο”.
Σε άλλο μήνυμα του ο Ρώσος διανοητής λέει πως “υποστηρίξαμε τον Ερντογάν έως σήμερα, προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση το 2015 (σ.σ. όταν η Τουρκία είχε καταρρίψει ένα ρωσικό μαχητικό που παραβίασε τα σύνορα της), κάναμε πολλά για να βοηθήσουμε τον Ερντογάν κατά το πραξικόπημα του 2016. Το Συριακό είναι πολύ επίπονο για εμάς, νομίζω πως είναι στρατηγικό σφάλμα του Ερντογάν. Η κεμαλική ιδέα είναι να υπερασπίζεσαι την Τουρκία εντός των συνόρων της” καταλήγει, με το τελευταίο να είναι αιχμή για την τουρκική εισβολή στην Συρία που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζεται.
Πέρα από τις “κραυγές” του Dugin, οι επίσημες αντιδράσεις του Κρεμλίνου στις συριακές εξελίξεις είναι αμήχανες, τουλάχιστον προς το παρόν. Έτσι έχουν δώσει άσυλο στον Άσαντ και την οικογένεια του, επισήμως δηλώνουν πως “παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και είναι σε επαφές με όλες τις πλευρές”, ενώ τα ρωσικά ΜΜΕ σπεύδουν να διαβεβαιώσουν πως οι ρωσικές βάσεις και το προσωπικό τους στη Συρία “δεν διατρέχουν κίνδυνο” και πως πιστεύεται ότι “θα βρεθεί μια φόρμουλα παραμονής τους εκεί, και με την νέα κατάσταση”, αν και πολλοί αρθρογράφοι προβλέπουν “νέο γύρο εμφύλιας σύγκρουσης”.
Πάντως η παροχή ασύλου στον Άσαντ δηλώθηκε πως ήταν “απευθείας απόφαση Πούτιν” ενώ ο τέως ηγέτης της Συρίας, με αρκετά κομψό τρόπο, σε τηλεγράφημα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, χρεώνεται με το ότι “εγκατέλειψε τις μεταρρυθμίσεις” και πως η οικονομική κατάσταση στη χώρα του “ήταν άθλια παρά την παύση των ένοπλων συγκρούσεων”.