ΑΠΕ-ΜΠΕ
. Όταν πριν από τρία χρόνια άρχισαν να χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε επιχειρησιακή κλίμακα τα drones στη μάχη της καταπολέμησης των κουνουπιών, εκείνοι που σκέφτηκαν μια τέτοια εφαρμογή δεν μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια τις τεράστιες δυνατότητές της. Ψεκαστικά drones δεν υπήρχαν τότε στην ελληνική αγορά ενώ οι αντιπρόσωποί τους, επειδή ήταν κάτι πολύ καινούριο, δεν γνώριζαν με λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας τους. Καθώς, όμως, υπήρξε ανάγκη για την αντιμετώπιση μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών σε δύσβατες περιοχές, και οι δορυφορικές φωτογραφίες ήταν απλησίαστες, η εταιρεία «Οικοανάπτυξη», που δραστηριοποιείται σε προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών σε όλη την Ελλάδα, αποφάσισε να εντάξει τα drones στο δυναμικό της.
«Τα drones κάνουν ψεκασμούς σε περιοχές μη προσβάσιμες, για παράδειγμα σε δύσβατα έλη, δίπλα σε χωριά. Με την έννοια αυτή, η χρήση τους έλυσε προβλήματα προσβασιμότητας σε δύσκολα εδάφη και αναβάθμισε τον ρόλο του ψεκαστή, καθώς απαιτεί αδειοδοτημένο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας χειριστή», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της «Οικοανάπτυξης», Γιώργος Ιατρού. Και μπορεί, όπως λέει, το οικονομικό κόστος να είναι τριπλάσιο σε σχέση με έναν απλό ψεκασμό, ωστόσο στα πλεονεκτήματα των drones περιλαμβάνονται η δυνατότητα προσέγγισης σημείων όπου διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατόν να γίνονται ψεκασμοί, η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και ο μελλοντικός συνδυασμός της λειτουργίας τους με δορυφορικά δεδομένα, που πλέον είναι προσβάσιμα με χαμηλό οικονομικό κόστος.
«Τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών είναι πολυετή, υλοποιούνται από τις Περιφέρειες ενώ υπάρχει απαίτηση χειρισμού drones. Το κουνούπι χρειάζεται γενικευμένη εφαρμογή γεωγραφικά καθώς μπορεί να πολλαπλασιάζεται σε άλλες περιοχές και να επιβαρύνονται σημαντικά άλλες, γειτονικές περιοχές, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα στους ορυζώνες της Χαλάστρας και την «παράπλευρη» επιβάρυνση στο Καλοχώρι. Αυτό το κενό έρχονται να καλύψουν τα drones», υπογραμμίζει. Παράλληλα τονίζει ότι μπορούν με αυτόν τον τρόπο να γίνουν παρεμβάσεις σε έκτακτες περιπτώσεις και σε μαζικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών που καθιστούν αναποτελεσματικούς τους από εδάφους ψεκασμούς.
Από την άλλη πλευρά, τα drones χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές γεωργίας ακριβείας για την ανάλυση των καλλιεργήσιμων εδαφών, την επιτήρηση της απόδοσης των καλλιεργειών και της ανάπτυξης των καρπών, τη διασπορά σπόρων και την πραγματοποίηση αεροψεκασμών. Ο κ. Ιατρού σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή υπήρξε πρωτοπόρος για την Ελλάδα, πριν από έξι χρόνια, ενώ η αγορά των drones έγινε σταδιακά με τα πρώτα οχήματα να χρησιμοποιούνται στην καταγραφή δεδομένων στις καλλιέργειες. «Τα drones χρησιμοποιούνται σε αμπελοκαλλιέργειες και καλλιέργειες οπωροφόρων. Οι αεροψεκασμοί γίνονται εποχιακά το καλοκαίρι», αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και τη χρήση των ιπτάμενων αυτών μέσων, ο αντιπρόεδρος της «Οικοανάπτυξης» υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη της λειτουργίας τους από την ελληνική αγορά και η ομαλοποίησή της με τη χρήση κοινών συστημάτων σε μπαταρίες και φορτιστές που είναι αρκετά ακριβά υλικά. Σε κάθε περίπτωση κάνει λόγο για έναν ραγδαία εξελισσόμενο κλάδο στους τομείς της ανάλυσης δεδομένων, της ανάπτυξης ψεκαστικών τεχνολογιών, της μεταφοράς εμπορευμάτων, του καθαρισμού περιοχών κ.ο.κ. Τονίζει, τέλος, ότι οι ανάγκες σε ό,τι αφορά τους στοχευμένους ψεκασμούς από αέρος αυξάνονται, συνεπώς υπάρχει μέλλον στα drones και αυτό προδιαγράφει τις μελλοντικές -τεχνολογικά- εξελίξεις για την ανάπτυξη και τη χρήση τους.