Τον σαφή κίνδυνο των σμηνών μη επανδρωμένων στο σύγχρονο πεδίο μάχης τόνισε η Υποεπιτροπή κατά της τρομοκρατίας, αντικατασκοπείας και κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α., έπειτα από ακρόαση που έκανε με ειδήμονες από το υπουργείο Άμυνας. Η ακρόαση αφορούσε την έρευνα για τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα (δεν λέγονται πλέον UFO αλλά UAP, Unidentified Aerial Phenomena, απροσδιόριστα ιπτάμενα φαινόμενα).
Για παράδειγμα τον Ιούλιο του 2019, σμήνη από αγνώστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα -που κατά πάσα πιθανότητα ήταν drone- πέταξαν κοντά ή και πάνω από πολλά πολεμικά πλοία των Η.Π.Α. σε περιστατικό που έλαβε χώρα στα νησιά Channel, σε απόσταση μόλις 65 μιλίων από τις ακτές της Καλιφόρνιας. Για ένα δεύτερο παρόμοιο περιστατικό, δεν έχουν δοθεί πολλές πληροφορίες ακόμη.
Σε μια εκτενή ανάλυσή του, ο αρθρογράφος Adam Kehoe στον ιστότοπο thedrive.com μας δίνει την εικόνα όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, από αρχεία από τα πολεμικά πλοία, αλλά και από επίσημα έγγραφα, όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν (μέσω του αμερικανικού νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης).
Πολύ ενδιαφέροντα εδώ είναι τα στοιχεία από το ημερολόγιο καταστρώματος του αντιτορπιλικού USS Paul Hamilton, σύμφωνα με τα οποία είχαν εντοπιστεί οι ραδιοσυχνότητες των drone και εφαρμόστηκε μια ποικιλία τεχνικών αντιμετώπισης τους, μία εκ των οποίων ήταν η ανάπτυξη του φερόμενου σε σακίδιο, συστήματος DRAKE (Drone Restricted Access Using Known EW), της Northrop Grumman. Το συγκεκριμένο κάνει παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων με σκοπό τη διακοπή των ζεύξεων ελέγχου των drone. Το γενικότερο συμπέρασμα όμως που εξάγεται είναι ότι το Ναυτικό των Η.Π.Α. δεν είναι σε θέση σήμερα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη νέα απειλή.
Σκοτώνοντας κουνούπια με πυραύλους;
Το ζήτημα εδώ είναι πως συστήματα παλαιότερης τεχνολογίας με προσανατολισμό την αντιμετώπιση του τρίπτυχου των λεγόμενων κλασικών ναυτικών απειλών (αεροπλάνο, πλοίο, υποβρύχιο), δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα. Έτσι είναι παράλογο σμήνη drones (είτε εναέρια, είτε επιφανείας, είτε υποβρύχια), με κόστος μερικές εκατοντάδες ευρώ έκαστο, να αντιμετωπίζονται με αντιαεροπορικούς πυραύλους, αντιπλοϊκούς ή με τορπίλες, τόσο για λόγους κόστους όσο και βέβαια διαθέσιμης αναχορηγίας.
ΑΠΟΨΗ: Οι υποψήφιες φρεγάτες για το ΠΝ απέναντι σε επιθέσεις κορεσμού
Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών έρχεται να δώσει λύση σε αυτή την προβληματική εξίσωση. Έτσι το Αμερικανικό ναυτικό έχει ήδη ξεκινήσει την τοποθέτηση και δοκιμή laser όπλων σε πλοία ,όπως το “πυροβόλο” HELIOS της Lockheed Martin, αλλά και την εγκατάσταση νέων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου όπως το SEWIP Block3 της Northrop Grumman.
Παράλληλα πολλά υποσχόμενη είναι η τεχνολογία των όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας όπως το Leonidas της εταιρίας Epirus που βασίζεται στην υψηλής ισχύος εκπομπή μικροκυμάτων (High Power Microwave). Μάλιστα στον ιστότοπο της εταιρίας εμφανίζεται σε καλλιτεχνική απεικόνιση σχετικό σύστημα προσαρμοσμένο σε CIWS Phalanx έπειτα από την αφαίρεση του εξάκαννου πυροβόλου των 20χιλ.
Εδώ προσθέτουμε και τη δυνατότητα αντιμετώπισης τέτοιων στόχων με ελαφριά πυροβόλα, που χρησιμοποιούν πυρομαχικά τύπου Air Burst, με πολύ χαμηλό κόστος. Χαρακτηριστικό δείγμα το πυροβόλο SeaSnake 30 χιλ. της γερμανικής Rheinmetall. Επίσης εξελιγμένα αντίμετρα και δολώματα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και υποβρύχιες απειλές όπως για παράδειγμα το Canto της γαλλικής Naval Group.
Aν πρέπει να κρατήσουμε κάτι ως δίδαγμα, αυτό θα είναι ότι τα τα σύγχρονα Ναυτικά κινδυνεύουν να καταστούν άμεσα ευάλωτα, από μια απειλή που ως παιχνίδι πωλείται πλέον μέχρι και σε αυτόματους πωλητές σε πάρκα ψυχαγωγίας! Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να εκτοξευτούν εκατοντάδες drone (με ένα μικρό φορτίο εκρηκτικών το καθένα) από ένα container κάπου μεσοπέλαγα και να βγάλουν εντός κύριες μονάδες επιφανείας. Δεν χρειάζεται να βυθιστεί το πλοίο, αν έχει καταστεί μη λειτουργικό από χτυπήματα π.χ. στο ραντάρ ή στις τηλεπικοινωνίες του, είναι αρκετό.
Έτσι με δεδομένη την σημαντική πρόοδο της Τουρκίας στον συγκεκριμένο τομέα, δεν είναι ώρα για εφησυχασμούς. Το Πολεμικό Ναυτικό πρωτοπόρο, πρέπει να εστιάσει σε αυτή τη νέα απειλή και να αξιοποιήσει όλες εκείνες τις νέες τεχνολογίες που θα του εξασφαλίσουν την αποτελεσματική άμυνα των μονάδων του και κατ’ επέκταση την κυριαρχία στη θάλασσα.
DARPA: Σχέδια και δοκιμές για σμήνη έως και 1.000 drones στο πεδίο μάχης