17.3 C
Athens
Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΝτράγκι: Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει, θα έχει έναν «αργό θάνατο»

Ντράγκι: Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει, θα έχει έναν «αργό θάνατο»

- Advertisement -

Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει ρότα, θα έχει έναν «αργό θάνατο», προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, παρουσιάζοντας σήμερα στις Βρυξέλλες την πολυαναμενόμενη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, που του ανατέθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν πριν από ένα χρόνο.

Στην έκθεση των περίπου 400 σελίδων, ο Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ περιγράφει τα τρέχοντα εμπόδια στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα: έλλειψη δεξιοτήτων σε στρατηγικές τεχνολογίες και ικανότητα για καινοτομία, υψηλές τιμές ενέργειας, ρυθμιστικά εμπόδια που είναι δαπανηρά για τις ΜΜΕ στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη ανησυχεί για την επιβράδυνση της ανάπτυξης από τις αρχές αυτού του αιώνα», ανέφερε ο Μ. Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι «η ανάπτυξη στην ΕΕ επιβραδύνεται, λόγω μιας ισχνής αύξησης της παραγωγικότητας». Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ ήταν πολύ πιο αργή από ό,τι στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ η Κίνα πλησιάζει ραγδαία».

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δεν μάσησε τα λόγια του όταν ρωτήθηκε πόσο σημαντικό είναι για την ΕΕ να προχωρήσει σε «ριζικές αλλαγές»: «Είτε κάνουμε αυτό που χρειάζεται, είτε θα έχουμε αργό θάνατο», απάντησε. Επισήμανε μάλιστα δύο χαρακτηριστικά στοιχεία: Πρώτον ότι «σε κατά κεφαλήν βάση, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί σχεδόν διπλάσια στις ΗΠΑ από ό,τι στην ΕΕ από το 2000». Δεύτερον, ότι η ΕΕ εισέρχεται στην πρώτη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της κατά την οποία η ανάπτυξη δεν θα υποστηριχθεί από την αύξηση του πληθυσμού. «Μέχρι το 2040, το εργατικό δυναμικό προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενους κάθε χρόνο. Θα πρέπει να στηριχτούμε περισσότερο στην παραγωγικότητα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη», τόνισε.

Η ανάγκη της Ευρώπης να γίνει πιο παραγωγική, είναι «υπαρξιακή», τόνισε ο Μ. Ντράγκι. «Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο παραγωγική, θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε. Δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε, αμέσως, ηγέτης στις νέες τεχνολογίες, φάρος ευθύνης για το κλίμα και ανεξάρτητος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή. Δεν θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο. Θα πρέπει να περιορίσουμε ορισμένες, αν όχι όλες, από τις φιλοδοξίες μας».

ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τρεις σημαντικές προκλήσεις: η πρώτη και πιο σημαντική, είναι η ανάγκη να επιταχυνθεί η καινοτομία και να γεφυρωθεί το χάσμα καινοτομίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα, ιδίως στις προηγμένες τεχνολογίες. Η δεύτερη, είναι η μείωση των υψηλών τιμών ενέργειας, συνεχίζοντας την απαλλαγή από τον άνθρακα και τη στροφή προς μία κυκλική οικονομία. Η τρίτη, αφορά την ασφάλεια και τη μείωση των εξαρτήσεων από τρίτες χώρες.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης προτείνει μια «νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη», η οποία θα βασίζεται σε μια σειρά δομικών στοιχείων: πρώτον, στην πλήρη εφαρμογή της ενιαίας αγοράς, δεύτερον, στις βιομηχανικές πολιτικές και τις πολιτικές ανταγωνισμού και εμπορίου, οι οποίες θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής, τρίτον, στη χρηματοδότηση των κύριων τομέων δράσης που συνεπάγονται «τεράστιες επενδυτικές ανάγκες» και τέταρτον, στη βούληση για μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της ΕΕ, αυξάνοντας το βάθος του συντονισμού και μειώνοντας το ρυθμιστικό φόρτο.

Η ΕΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ

Όσον αφορά την απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις «τεράστιες επενδυτικές ανάγκες» στην ψηφιοποίηση και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας και την αύξηση της αμυντικής ικανότητας της ΕΕ, ο Μ. Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΕ χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις ύψους 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως — που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ — , πολύ υψηλότερο του 1%-2% του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ως προς το πώς θα πρέπει η ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις τεράστιες επενδυτικές ανάγκες που συνεπάγεται ο μετασχηματισμός της οικονομίας, ο Μ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να εκδίδει κοινά χρεόγραφα για τη χρηματοδότηση κοινών επενδυτικών σχεδίων που στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας της ΕΕ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η έκδοση κοινού χρέους είναι ένα «εργαλείο» και δεν αποτελεί στόχο αυτό καθαυτό. «Αν είναι πολιτικά εφικτό, γιατί όχι;», πρόσθεσε. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι χρειάζεται κάποια κοινή χρηματοδότηση για επενδύσεις σε βασικά ευρωπαϊκά δημόσια έργα – χρηματοδότηση κοινών έργων, όπως η πρωτοποριακή καινοτομία, η άμυνα ή τα διασυνοριακά δίκτυα, που είναι θεμελιώδη για την αύξηση της παραγωγικότητας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει με την Ένωση Κεφαλαιαγορών, αν θέλουμε ο ιδιωτικός τομέας να μπορέσει να αναλάβει τη μερίδα του λέοντος στη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που παρέλαβε ενώπιον της αίθουσας Τύπου την 400 σελίδων έκθεση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, εξέφρασε την ικανοποίησή της, τονίζοντας ότι πολλές από τις συστάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν, έχουν ήδη ενσωματωθεί στους προσανατολισμούς της νέας Επιτροπής για την επόμενη πενταετία. Η πρόεδρος της Κομισιόν, ωστόσο, δεν υιοθέτησε την ιδέα του κοινού χρέους, αντίθετα αναφέρθηκε σε «εθνικές συνεισφορές» ή νέους «ιδίους πόρους» για την τροφοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι συστάσεις της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι, πιθανότατα θα αντικατοπτρίζονται στις επιστολές ανάθεσης των χαρτοφυλακίων που θα στείλει η πρόεδρος της Κομισιόν στους νέους Επιτρόπους, καθώς εντός της εβδομάδας, η κ. φον ντερ Λάιεν αναμένεται να παρουσιάσει το νέο «Κολέγιο Επιτρόπων».

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
vasilis70
  1. Οι επενδύσεις αυτές στο παλλαπλάσιο ‘πήγαν’ σε χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία καταστρέφοντας την αναγκαία συνθήκη ισορροπίας μιας νομισματικής ένωσης του να επενδύουν οι πλεονασματικές χώρες στις ελλειματικές αντί να ενισχύουν μονομερώς την κατανάλωση των με δανεικά και επιδοτήσεις.
  2. Στο πλείστο των προβλημάτων που εστιάζουν οι σχετικές αναλύσεις, πρωταίτιες είναι πολιτικές αποφάσεις και διαχειρίσεις ‘ευρωπαικού’ επιπέδου πλήρως αποτυχημένες για τις οποίες ουδείς φέρει ευθύνη.
  3. Χαρακτηριστικό όλων είναι ότι το πρόβλημα είναι βιομηχανικής πολιτικής και οργάνωσης και μερικώς συντονισμού σε ευρωπαικό επίπεδο, αλλά τραπεζίτες, μακροοικονομικές προσεγγίσεις είναι οι κυρίαρχες. Παράδειγμα τα ΕΑΣ σε διπλανό άρθρο.

Ως χώρα βιώσαμε και τα 3 παραπάνω απο πρώτο χέρι, ιδιαίτερα όταν η ΕΚΤ επέβαλε ουσιαστικά χρηματοπιστωτικούς ελέγχους όταν σταμάτησε τη ροή χρημάτων κατά παράβαση της βασικής αρχής κεντρικών τραπεζών γενικότερα και της ιδίας ειδικότερα του να μην διαταράσει την ομαλή λειτουργία των αγορών, αφού το Ευρώ δεν κινδένευσε παρά μόνο απο τις παρεμβατικές ενέργειες της, με τις αγορές να μην επιδεικνύουν νευρικότητα και να μην αντιδρούν στην διαπραγματευτική εξέλιξη και πορεία ιδιαιτέρως. Ο κος Ντράγκι έμεσα διπλωμαγικά και κομψά αναγνώρισε τα παραπάνω, αλλά…

Vasilis82

Καλά όλα αυτά,αλλα μόνο στη Τουρκία οι χώρες της ΕΕ έχουν επενδύσει πάνω από 100 δις.
Αγροτική παραγωγή έχει σχεδόν εξαφανιστεί καθώς προτιμάμε να αγοράσουμε προϊόντα από Αφρική και λατινική Αμερική παρά να βοηθάμε τον Ευρωπαίο αγρότη.
Παριστάνουμε τους οικολόγους με τεράστιο κόστος για τον απλό πολίτη και ταυτόχρονα παίρνουμε προϊόντα από χώρες όπου δουλεύουν 12χρονα σε ορυχεία. Η Ευρώπη έχει τελειώσει και δυστυχώς μόνοι μας το καταφέραμε

George

From Heath to Wilson and back to Heath! Που είναι οι Mondy Python όταν τους χρειάζεσαι?
Αν συνεχίσει έτσι η Ευρώπη θα έχει αργό θάνατο επομένως προτείνω να συνεχίσει με τις ίδιες πολιτικές (νέος δανεισμός, κρατικός παρεμβατισμός κτλ) αλλά πιο επιταχυμένες για να τον αποφύγει!

Η Ευρώπη αρνειται να μιλήσει για τον ελέφαντα στο δωμάτιο δηλαδή το Κοινωνικό κράτος, το κόστος του αλλά και την αποτελεσματικότητα του. Είναι το τοτεμ της.
Εχει πάει εδώ και δεκαετίες σε συμβολικό τρόπο σκέψης και δεν είναι παράξενο που καταλήγει σε magical thinking.
Ακόμη περισσότερο αρνείται πεισματικά να σκεφτεί outside the box. Και μετά αναρωτιέται γιατί δεν καινοτομεί.

https://youtu.be/iV2ViNJFZC8?si=QN9l-5r7zulUc8RI

denmeenimerosan

Νά έχει ρε,εσύ και η παρεούλα σου την κάνατε έτσι,εσύ θα χάσεις τις πισίνες,ουέ κι αλίμονο σου από τους Γάλλους τίποτα άλλο δεν σου λέω

zap

Δεν θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο. Θα πρέπει να περιορίσουμε ορισμένες, αν όχι όλες, από τις φιλοδοξίες μας».

Με απλα λογια, ετοιμαστειτε για φτωχεια.

Εντυπωση μου προκαλει οτι αναγνωριζει το δημογραφικο αλλα δεν λεει κουβεντα για ενισχυση των νεων για να δημιουργηθει ενα ασφαλες -οικονομικο- περιβαλον για να κανουν παιδια (σε ολη την ΕΕ) ..απλα το πως θα δημιουργηρει ασφαλες επενδυτικο περιβαλον…..

Αυτες δεν ειναι οι αναγκες τηε ΕΕ ειναι οι αναγκες της…Γερμανιας, Ιταλιας, Γαλλιας (και Ισπανιας)….

Arionas

Εμείς έδω στην Ελλάδα ξέρουμε πολύ καλά τι είναι ο αργός θάνατος το ζούμε εδώ και αρκετά χρόνια με της ευλογίες της ΕΚΤ και του Ανάπηρου.

Η πράσινη ανάπτυξη γίνετε με μεγάλο κόστος και μέχρι τώρα χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.. Οταν βλέπεις Αυγούστο μήνα και η τιμή του ρεύματος ανεβαίνει ενώ θα έπρεπε να ήταν τσάμπα κάτι δεν κάνεις σωστά η κοροϊδεύεις τον κόσμο..

Η μισή αν όχι περισσότερη “ηγέτες” τον χωρών της Ευρώπης ανήκουν στο αντίστοιχο Αμερικαν gate λογικό είναι να μην κοιτάν το συμφέρον της Ευρώπης.

Η βαριά βιομηχανία πέταξε η Κίνα έχει βάλει της βάσης και έχει διαμορφώσει το σύστημα της έτσι που για τα επόμενα χίλια χρόνια θα μας έχει απλά σαν καταναλωτές και τίποτα άλλο.. Το να βάλουν και άλλους δασμούς είναι σαν να χτυπάνε τα πόδια τους.

Υγ… Ασφάλεια υπάρχει στην Ευρώπη? Ευημερία? Είναι χαρούμενοι η κάτοικοι της?έχουν 5 δραχμές στην άκρη? Μπορούν να αγοράσουν τα είδη πρώτης ανάγκης? Θα παθαίνει στο ρατζο η υπάρχει σοβαρό σύστημα υγείας? Αυτά νοιαζουν τους πολίτες και όχι αν πάει καλά η εταιρία του βιομήχανου ούτε πόσα δισεκατομμύρια έχει ο εφοπλιστής..

gdmast

Η υπογεννητικότητα δεν υποσκάπτει το μέλλον της Ευρώπης (και) οικονομικά?
Άσε μας και εσύ ρε φίλε, τώρα έχουμε άλλες δουλειές. Να στρέψουμε τα δις στην Ουκρανία και να θησαυρίσουμε τις εταιρείες εξοπλισμών (και άλλες εταιρείες πέραν του ωκεανού). Από που ξεφύτρωσες εσύ?
Η Ευρώπη είναι πλέον ένα προτεκτοράτο. Κάνει χαρακίρι, αντί να διαολοστείλει τους πέρα από τη θάλασσα να κάνουν όλοι θέλουν μόνοι τους και να κοιτάξει αυτόνομα τι την συμφέρει την ίδια. Και χώρες-μοντέλα ξεφτιλίζονται καθημερινά. Επιβάλλεται και η woke ατζέντα για τους γνωστούς λόγους και όλα καλά.

Nikolaos

Πες τα με το όνομά τους.

  • Αναπροσαρμογή των στόχων της ενεργειακής μεταβάσεως επί το ρεαλιστικότερο. Έξωση του αριστερισμού και της στρατευμένης πολιτικής οικολογίας από τα όργανα.
  • Θεσμικές τομές που δεκαετίες καθυστερούν: Δεν μπορεί να μιλάμε για κοινή αγορά χωρίς ενιαίους κανόνες συγκρούσεως νόμων για τις εμπορικές εταιρείες! Ούτε να κάνουν τα κράτη – μέλη κάθε τόσο κόσκινο την ελευθερία εγκατάστασης με διάφορα προσχήματα και προσκόμματα, και να περιμένουμε το Δικαστήριο να καθαρίζει τη μπουγάδα!
  • Ειδικά για την ΟΝΕ/Ευρωζώνη: Πραγματική τραπεζική ένωση, με ενιαία εποπτεία και ενιαία συστήματα εγγύησης καταθέσεων. Για να πάψει η σπέκουλα που ωθεί το χρήμα στο Βορρά. Αν η εποπτεία είναι ενιαία (ίσως όχι μόνο για τις συστημικές τράπεζες), δεν υπάρχει άλλοθι για να αποκρούεται η ενιαία εγγύηση των καταθέσεων.
  • Παύση της διεύρυνσης με αμιγώς πολιτικά κριτήρια. Όχι στην είσοδο των δυτικοβαλκανικών κρατών – σφραγίδων της Μαφίας. Ήδη πολλοί έχουν μπει.
  • Γενικότερα, “λιγότερη Ευρώπη”. Αυτοσυγκράτηση στην ενωσιακή νομοθέτηση. Δεν χρειάζεται να ρυθμίζονται τα πάντα από το Ενωσιακό Δίκαιο. Σεβασμός στην αρχή της επικουρικότητας. Αλλά και βαρύ χέρι όπου εν ονόματί της (π.χ. φορολογική κυριαρχία των κρατών μελών) γίνονται έμμεσες διακρίσεις εις βάρος αλλοδαπών ενωσιακών επιχειρήσεων από κράτη – μέλη.
reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Αναγκαία η ελληνική επένδυση σε περισσότερα Rafale με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η Πολεμική Αεροπορία  βρίσκεται -ξανά- σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς καλείται να εξασφαλίσει την αεροπορική υπεροχή της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Φρεγάτες Bergamini, ας μην προστεθούν στις άλλες “ιταλικές ευκαιρίες” που...

53
H σημερινή επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια στην ιταλική φρεγάτα F592 Carlo Margottini, συνοδευόμενου από τον Α/ΓΕΕΘΑ και τον Α/ΓΕΝ, αλλά και παρουσία...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Απριλίου 1801: Ναυμαχία της Κοπεγχάγης, ο πεισματάρης...

0
Ο βρετανικός στόλος υπό τις διαταγές του ναυάρχου Σερ Χάϋντ Πάρκερ (Sir Hyde Parker) και του υποναυάρχου λόρδου Ορατίου Νέλσωνα (Horatio Nelson), επιτίθεται και...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η Σουηδία γίνεται πελάτης των μεταγωγικών C-390

Η Σουηδία έχει δεσμευτεί επίσημα να αποκτήσει 4 μεταγωγικά αεροσκάφη C-390 Millennium της Embraer.  Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια της έκθεσης «LAAD Defense & Security...

Η Νορβηγία παρέλαβε το σύνολο των F-35

Την 1η Απριλίου ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των 52 μαχητικών F-35A Lightning II στη Νορβηγία, με την παραλαβή του 51ου και του 52ου αεροσκάφους.Το πρώτο...

Και η Δανία μπαίνει στο πρόγραμμα των τεθωρακισμένων Patria – παραγγελία 130 οχημάτων

Ένα ακόμη μέτοχο και προφανώς πελάτη, μετρά το πολυεθνικό πρόγραμμα Common Armoured Vehicle System (CAVS), στο οποίο μετέχουν ήδη Φινλανδία, Γερμανία, Λετονία, Σουηδία και Γερμανία,...