Στις 7 Απριλίου 2018, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες αναφορές για επίθεση με χημικούς παράγοντες στη πόλη Ντούμα της Συρίας που βρισκόταν υπό αντικαθεστωτικό έλεγχο και οδήγησε σε δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς. Τις τελευταίες ώρες, τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ρωσικά ΜΜΕ, παρουσιάζουν στοιχεία πως η επίθεση ουδέποτε έλαβε χώρα.
Οι σχετική “διάψευση” της χημικής επίθεσης στη Ντούμα, αποτελεί πρώτο θέμα στα ειδησεογραφικά πρακτορεία Russia Today και Sputnik που επικαλούνται ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού VGTRK, σύμφωνα με το οποίο, ένα αγόρι που εικονιζόταν ως θύμα της επίθεσης, δήλωσε πως του ζητήθηκε να παίξει αυτό το ρόλο με αντάλλαγμα καραμέλες.
#خاص:: تنسيقية #دوما::عدسة مراسلنا توثق لحظات إسعاف المصابين بحالات الاختناق جراء القصف بالسلاح الكيماوي على مدينة دوما اليوم.٧/٤/٢٠١٨#دوما_الغوطة_الشرقية #الأسد_يقصف_دوما_بالكيماويرابط اليوتيوب:: https://youtu.be/IC6_Y1YXZn0
Gepostet von تنسيقية مدينة دوما – الثورة السورية في ريف دمسق am Samstag, 7. April 2018
Σημαντική θεωρείται επίσης η μαρτυρία του γιατρού Marwan Jaber, σύμφωνα με τον οποίο, τα θύματα που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του, δεν έφεραν σημάδια χημικής δηλητηρίασης, ενώ αναφέρει πως λίγο αργότερα κατέφθασαν άγνωστα άτομα που άρχιζαν να διαδίδουν φήμες για χημική επίθεση.
Τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία που έχει παραθέσει η ρωσοσυριακή πλευρά ενάντια στον ισχυρισμό της χημικής επίθεσης κατά αμάχων στη Ντούμα στις 7 Απριλίου. Για κάποιους, είναι υπεραρκετά για να αποδείξουν πως επρόκειτο για στημένη επιχείρηση των “Λευκών Κρανών” με την ανοχή ή ακόμη και τη προτροπή της Δύσης.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, έχουν εμφανιστεί αναφορές πως πολλοί γιατροί και βοηθητικό ιατρικό προσωπικό που περίθαλψαν ασθενείς αμέσως μετά την επίθεση, έχουν δεχτεί απειλές για να μην μιλήσουν, ενώ οι συνομιλίες τους μέσω της εφαρμογής WhatsApp, “λογοκρίθηκαν.” Παράλληλα, η ομάδα του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (OPCW), βρίσκεται εδώ και πέντε ημέρες στη περιοχή, δεν έχουν ακόμη πάρει άδεια για να επιθεωρήσουν το σημείο της επίθεσης, εξαιτίας θεμάτων ασφαλείας. Ο χώρος που έλαβε χώρα η υποτιθέμενη επίθεση, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού και συριακού στρατού από τη στιγμή που επετεύχθη συμφωνία αποχώρησης των αντικαθεστωτικών.
Το ζήτημα της χημικής (ή μη) επίθεσης στη Ντούμα θα συνεχίσει να απασχολεί ερευνητές, αναλυτές και δημοσιογράφους για αρκετό ακόμη διάστημα. Η απόπειρα της Ρωσίας να διαψεύσει τα γεγονότα σίγουρα περιπλέκει τη κατάσταση, ωστόσο οι πληροφορίες που καταφτάνουν από τα ΜΜΕ της χώρας είναι πλήρως ελεγχόμενες από το Κρεμλίνο που δυστυχώς κατέχει περίοπτη θέση στο χώρο των fake news. H “μπάλα” αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη “μεγάλη περιοχή” της Δύσης και μένει να δούμε πως θα απαντήσει.