Σύμφωνα με τους Financial Times στελέχη από την Ομάδα Μετάβασης που έχει δημιουργήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ, μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο, σκοπεύει να απαιτήσει από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 5% του ΑΕΠ.
Αυτός θα είναι ένας από τους όρους για να συνεχίσουν οι ΗΠΑ την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά όχι και ο μοναδικός.
Να θυμίσουμε ότι στην προηγούμενη θητεία του ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι δεν θα υπερασπιζόταν χώρες-μέλη της Συμμαχίας που δεν δαπανούσαν (τότε) το 2% του ΑΕΠ τους για την Άμυνα ή ακόμη και θα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ. Την εποχή εκείνη ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες ικανοποιούσαν την απαίτηση του 2%, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Στην εποχή μετά τη ρωσική εισβολή, οι περισσότερες χώρες-μέλη (23 από 32) δαπανούν τουλάχιστον το 2%, αλλά οι υπόλοιπες απέχουν σε ποσοστό που διαφέρει κατά περίπτωση.
Σημειώνεται ότι μετά την 24η Φεβρουαρίου 2022 που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία πολλές ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν κατακόρυφα τους εξοπλισμούς τους, ενώ σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπήρχαν συζητήσεις για αύξηση στο 3%.
Λέμε υπήρχαν, διότι με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τις αρνητικές προοπτικές, οι φωνές αυτές γίνονται όλο και λιγότερες, ειδικά στην Γερμανία και την Γαλλία.
Το 5% που φέρεται να απαιτεί ο Τραμπ είναι εξωπραγματικό, με μόνο την Πολωνία, η οποία βρίσκεται σε «εξοπλιστικό πυρετό», να το πλησιάζει, με 4,7%.
Από την άλλη, προφανώς ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος έχει όλα τα πλεονεκτήματα με το μέρος του για να διατυπώνει τέτοιες απαιτήσεις και να εκβιάζει την Ευρώπη που «ασθενεί»., από τη δυναμική μιας νέας προεδρίας έως τις πολύ θετικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ένας συμβιβασμός στο 3,5%, αν και μεσοπρόθεσμα, δηλαδή προς το τέλος της δεύτερης θητείας Τραμπ θα μπορούσε ίσως και επιτευχθεί, αλλά θα προηγηθούν σκληρές διαπραγματεύσεις εξ’ όλης της ύλης (και για κρίσιμα εμπορικά θέματα που “καίνε” την Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της στάσης της Δύσης στο ουκρανικό, στις οποίες η Γηραιά Ήπειρος θα προσέλθει αδύναμη.