Η κατάσταση του ΠΝ είναι γνωστή σε όλους μας. Εκτός από την άμεση ανάγκη για πλοία AAW που θα καλύψουν το Στόλο στην ανάγκη του για απαγόρευση περιοχής, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΠΝ χρειάζεται καιπλοία γενικών καθηκόντων, με ιδιαίτερες ανθυποβρυχιακές ικανότητες και σίγουρα προηγμένες δυνατότητες αντιαεροπορικής προστασίας. O λόγος; μα σε τέτοια πλοία βασίζεται το ΠΝ, όχι σε πλοία AAW.
Η ελληνική ALS 115 Surface Combat Ship, εξοπλισμένη, με κόστος κάτω από 650 εκ. ευρώ!
Για πρώτη φορά, ας προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε τα δεδομένα που έχουμε:
• οι τρεις μη εκσυγχρονισμένες S πρέπει να “φύγουν” άμεσα, το συντομότερο και χωρίς συζήτηση. Το ότι τα πληρώματα τις βγάζουν στην ανοιχτή θάλασσα και εκτελούν τις αποστολές τους, είναι ένα ελληνικός “άθλος”.
• Για να φύγουν οι S, πρέπει να βρούμε άλλα πλοία, έστω μεταχειρισμένα, που προφανώς δεν υπάρχουν στην αγορά. Κι αν υπάρχουν, κοστίζουν, δεν χαρίζονται. Κι αν χαρίζονται, έχουν κρυφά κόστη, καθώς θα μιλάμε για μεταχειρισμένα πλοία κι όχι νέα. Με μεγάλες ανάγκες στελέχωσης.
• Για την ακρίβεια, δεν χρειαζόμαστε μόνο 3 (όσα οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S), αλλά 4 πλοία γενικής χρήσης. Μην ξεχνάμε την Μπουμπουλίνα, που αποσύρθηκε.
• Το ιδανικό θα ήταν να ναυπηγούσαμε στην Ελλάδα 4 πλοία Gowind 3100, Damen 10514, LCS/MMSC, ή ακόμη καλύτερα, ALS 90 ή 100. Αυτά όμως έχουν κόστος, σωστά; που θα βρεθούν “τα λεφτά”; Μιλάμε για ένα ποσό κοντά στα 3 δις ευρώ. ή μήπως όχι;
• Το μεγαλύτερο κόστος όμως των πλοίων, μάλλον δεν είναι τόσο το “σκαρί”, αλλά τα συστήματα, και κυρίως τα οπλικά; σωστά;
Ωραία, ας δούμε τι περίπου χρειάζεται ένα σύγχρονο πλοίο επιπέδου κορβετοφρεγάτας, φρεγατοκορβέτας, φρεγάτας ή κορβέτας, αναλόγως του τι θα επιλεγεί από το ΠΝ.
1. Πυροβόλο 76 mm OtoMelara (Leonardo πια)
2. Αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon ή αντίστοιχο
3. Τορπιλοσωλήνες για ανθυποβρυχιακές τορπίλες
4. Τορπίλες
5. CIWS
6. Εκτοξευτή Α/Α πυραύλων, 8cell Mk41 ή ακόμη καλύτερα, 16cell Mk41
7. Πυραύλους ESSM
8. 2 STIR 1.2 ή 2.4
9. Ένα σύγχρονο ραντάρ 3D, ex. NS100, TRS-3D κοκ
10. Ένα σύγχρονο ΚΠΜ, TACTICOS, CMS330, κοκ
11. Ένα σύγχρονο σόναρ τροπίδας (με ή χωρίς συρόμενο)
12. Ένα αεριοστρόβιλο LM2500, ή και όχι αν πάμε σε GODAD
13. Κινητήρες diesel (σε GODOG;)
14. Ηλεκτρομηχανές
15. Σύστημα ECM/ESM
16. Σύστημα ηλεκτρο-οπτικής παρατήρησης
17. Γυροσκοπική πυξίδα
Τώρα, προφανώς και υπάρχουν πολλά άλλα υποσυστήματα, αλλά αυτά πρέπει να είναι τα ακριβότερα. Δηλαδή, αυτά, με τους δικούς μας υπολογισμούς, είναι το 70% της αξίας του πλοίου, ίσως και περισσότερο.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι με κάποιον τρόπο, βρίσκουμε χρηματοδότηση για 4 σκάφη, για την κατασκευή τους. Συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε όμως τα “υλικά” από το 1 ως το 17.
Μήπως όμως, πολλά από αυτά, υπάρχουν, είτε στις αποθήκες, είτε πάνω στις υπηρετούντες μη εκσυγχρονισμένες S; Καλά το καταλάβατε, εκεί το πάμε…
Το Ισραήλ αγοράζει 13 ναυτικά πυροβόλα των 76 χιλ. αντί 440 εκ. δολαρίων
Πυροβόλο 76 mm OtoMelara (Leonardo πια), Αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, τορπιλοσωλήνες για ανθυποβρυχιακές τορπίλες, τορπίλες και CIWS έχουμε! Από το 7 και κάτι, έχουμε ένα παλαιό STIR σε κάθε S, που πρέπει φυσικά να εκσυγχρονιστεί. Χρειαζόμαστε κι ένα δεύτερο, το οποίο και θα πρέπει να αγοραστεί.
Τώρα, προφανώς σόναρ τροπίδας, και ΚΠΜ πρέπει να αγοραστούν, ίσως στη συνολική παραγγελία που θα γίνει για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. ‘Οπως βέβαια και κάποιο σύγχρονο σύστημα ECM/ESM, που είναι μάλλον εκ των ων ουκ άνευ.
Τώρα, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, σύστημα ΕΟ/IR υπάρχει και μάλιστα στις φρεγάτες. Θυμίζουμε πως η MILTECH κάνει νέες τοποθετήσεις, στα πλαίσια κάποιων αντισταθμιστικών για τα … Patriot. Και είναι κορυφαίο!
Επίσης, οι S έχουν όλες, ολοκαίνουργια γυροσκοπική πυξίδα. Δεν θα μπορούσε να μπει στο νέο πλοίο;
Αν και αναφέραμε τον LM2500, που το ΠΝ τον ξέρει απέξω και ανακατωτά, ένα πλοίο επιπέδου ALS 90 ή Gowind 3100 θα μπορούσε να υπηρετήσει με κινητήρες diesel νέας γενιάς. Αν δεν μπει στρόβιλος, το κόστος θα πέσει δραματικά, ενώ θα είναι και το βάρος μικρότερο (δεν χρειάζονται μειωτήρες, ειδικές διατάξεις κοκ).
Φτάνουμε στα βασικά, που μάλλον σκέφτονται όλοι από την αρχή. Πρώτον, τους εκτοξευτές Mk41, και το ραντάρ.
Οι Mk41 δεν είναι τόσο ακριβοί. Και για τα 4 πλοία δεν θα ξεπερνούσαν τα 60 εκ. ευρώ. Φυσικά το πρόβλημα είναι, με τι θα τους οπλίσουμε, καθώς άδειοι οι Mk41 δεν έχουν και πολλή αξία. Προσωρινά, έχουμε δυο επιλογές. Η πρώτη είναι με τίποτα, η δεύτερη με τους NSSM από τις S. Από το ολότελα… Βέβαια, μπορούμε να αγοράσουμε και ESSM Block II.
Φτάνοντας στο ραντάρ, θα πρέπει να πούμε πως σχεδιάζομουμε μια φρεγάτα, ή μάλλον μια κορβετοφρεγάτα πολλαπλών ρόλων, άρα θα χρειαστεί να βάλουμε κάποιο εξεζητημένο σύστημα όπως το Seafire 500. Υπάρχουν λύσεις, και μάλιστα φθηνές, όπως για παράδειγμα το ELM-2258 ALPHA που αναφέρεται πως έχει σχεδόν το μισό κόστος από το NS100, και σίγουρα είναι φθηνότερο ακόμη και από το SMART-S Mk2.
Φυσικά η καρδιά του πλοίου είναι το ΚΠΜ. Από την έρευνα που κάναμε για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, γνωρίζουμε πως το CMS330 είναι πολύ φθηνότερο από το TACTICOS, ενώ πολύ χαμηλό κόστος έχει και το σουηδικό 9LV. Αλλά, γεννιέται η εξής απορία, είναι δυνατόν να φτιάχνουμε ΚΠΜ για τα Ρ-3 και τα S70B6 και να μην μπορούμε να φτιάξουμε ένα για πλοίο; Μήπως αξίζει τον κόπο να το αναθέσουμε σε μια ελληνική εταιρεία, όπως η SCYTALIS ή η IDE, την ανάπτυξη ενός ελληνικού ΚΠΜ;
Σημαντική αναβάθμιση δυνατοτήτων του ΠΝ με εγκατάσταση νέων ηλεκτροπτικών αισθητήρων σε πλοία
Τα 4 πλοία, ειδικά αν είναι τα ALS, μπορούν να κατασκευαστούν σε οποιοδήποτε ναυπηγείο στην Ελλάδα, αν και την παρούσα στιγμή πρόβλημα είναι το καθεστώς της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.
Θα χρειαστεί να σχεδιαστούν και μερικά “σενάρια” για τον επιπλέον εξοπλισμό. Για παράδειγμα, τα Mk41 και οι Α/Α πύραυλοι μπορούν να αγοραστούν αργότερα, και τα πλοία να επιχειρούν στην αρχή μόνο με το CIWS. Άλλωστε, σήμερα οι S έχουν κάτι περισσότερο για προστασία;
Κάθε φρεγάτα Type 31e θα κοστίζει παραπάνω από £250 εκατομμύρια
Η ιδέα αυτή δεν είναι δική μας. Το κάνουν οι Δανοί με τις Iver Huitfeld, αλλά και οι Άγγλοι με τις Type 31e. Πιστεύουμε πως με τον τρόπο που συζητάμε, το κόστος για 4 πλοία, δεν θα ξεπεράσουν το 1 με 1,2 δις.
Ικανά πλοία, που το ΠΝ θα κάνει απόσβεση του κόστους του σε λίγα χρόνια, λόγω οικονομίας σε καύσιμα, συντήρηση, και ανάγκες στελέχωσης. Αλλά και το κόστος είναι διαχειρίσιμο. Εμείς δηλαδή, γιατί να “πετάξουμε” τα πάντα, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε επ’ωφελεία μας;
Αντί λοιπόν να συζητάμε για αγορά πλοίων εκ του μηδενός, μήπως να αξιοποιήσουμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας, για να αποκτήσουμε πλοία ικανά, που θα αντικαταστήσουν το συντομότερο τις παλιές S;