Η επόμενη μέρα των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία προσθέτει μια ακόμη μεγάλη πρόκληση: την αντιμετώπιση των μολύνσεων από τα στάσιμα νερά, μια αποστολή που ανέλαβε ήδη ο Ειδικός Λόχος Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ. Το πρόβλημα στην περιοχή είναι σημαντικό καθώς ήδη έχουν εκδηλωθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας ενώ το νερό στα περισσότερα δίκτυα ύδρευσης (όσα λειτουργούν) παραμένει μη πόσιμο. Συστάσεις και οδηγίες έχουν δοθεί για απαγόρευση επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη, για το προσωπικό που φέρει ανοιχτά τραύματα, για την αποφυγή κινδύνου επιμόλυνσης – μικροβιαιμίας.
Τα στελέχη της ειδικής αυτής μονάδας έχουν αναλάβει το έργο της απολύμανσης των μέσων και του προσωπικού που επιχειρούν στον θεσσαλικό κάμπο. Στρατιωτικά οχήματα, λέμβοι και οι στολές του προσωπικού απολυμαίνονται με ειδικά χημικά σκευάσματα ενώ από ανάλογη διαδικασία περνούν και οι πολίτες που διασώζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, έχουν στηθεί πέντε σταθμοί απολύμανσης σε στρατόπεδα του Βόλου, της Λάρισας και της Καρδίτσας.
Επίσης υπάρχει αξημένη ετοιμότητα του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας, έχουν δοθεί οδηγίες από το Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλείας Κτηνιατρικού (ΚΕΝΟΚ) στις διοικήσεις των Μονάδων της πληγείσας περιοχής, που αφορούν στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για τον εφοδιασμό και εξυγίανση του χρησιμοποιούμενου νερού, καθώς και στις απαιτούμενες ενέργειες σε περίπτωση ακαταλληλότητάς του. Παράλληλα 2 φορές την εβδομάδα το ΚΕΝΟΚ θα προβαίνει σε λήψη δείγματος νερού για μικροβιολογική εξέταση από τα δίκτυα ύδρευσης των Μονάδων εντός των πληγέντων περιοχών. Ακόμη βοήθεια προσφέρει το Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ) – του Γ΄ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.