Οπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα “Ροδιακή”, στο τέλος της εβδομάδας θα εμφανιστεί ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου για να καταθέσει ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση κατασκοπείας του Καστελορίζου, ενώ οι διωκτικές αρχές συνεχίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης με την εξονυχιστική εξέταση όλων των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και USB.
Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση εξιχνιάστηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας (Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020), από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, ωστόσο οι δύο άνδρες είχαν «κλειδωθεί» στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού. Οι αστυνομικοί ήθελαν – σύμφωνα με πληροφορίες- προτού αποκαλυφθούν να έχουν «δέσει» καλά την υπόθεση, όπως και έγινε.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε και με την ολοκλήρωσή της θα παραπεμφθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είναι για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Σε αυτήν κατηγορούνται ο 52χρονος μάγειρας σε επιβατηγό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της Ρόδου με το Καστελλόριζο και ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.
Ήδη ενώπιον των αστυνομικών έχει δώσει κατάθεση ο 52χρονος μάγειρας ο οποίος μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες- φέρεται να έχει ομολογήσει τις πράξεις του, ότι δηλαδή φωτογράφιζε, και συγκέντρωνε πληροφορίες που αφορούσαν τα ελληνικά πολεμικά πλοία, στρατιωτικούς αλλά και επισκέψεις επισήμων στο Καστελλόριζο, τις οποίες στη συνέχεια έδινε στον 35χρονο υπάλληλο της προξενικής αρχής.
«Δεν πήρα λεφτά. Το έκανα για τη μητέρα πατρίδα» είπε στους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας ο 52χρονος ο οποίος και αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα όσα έκανε το τελευταίο τετράμηνο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο και έδρασε.
«Μου είπε να καταγράφω τις κινήσεις του στρατού, τον αριθμό των πλοίων και τα πλοία που είναι στο λιμάνι και αν υπάρχουν ελικόπτερα πάνω σε αυτά. Δεν μιλούσαμε στο τηλέφωνο, συναντιόμασταν κάθε φορά που είχα ρεπό στο Ενυδρείο σε διάφορα καφέ. Για να κλείνουμε τα ραντεβού, μιλούσαμε στο What’s app και σε άλλες εφαρμογές» φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς ο 52χρονος και πρόσθεσε:
«Λόγω του ότι ήμουν μάγειρας και μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερα μέσα στο πλοίο, η δεύτερη αποστολή που μου ανέθεσε ήταν να πλησιάζω παρέες στρατιωτικών και να ακούω τι λένε. Μάλιστα μπορούσα με κάποιους να πιάνω κουβέντα και δήθεν από περιέργεια να ρωτούσα διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια να τα κατέγραφα όλα στο κινητό μου και να κράταγα σημειώσεις. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο επειδή έχει φθηνό εισιτήριο, οι στρατιωτικοί το χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ».
Σε αυτή τη φάση και καθώς δεν υπάρχει αυτόφωρη διαδικασία ο 52χρονος μετά την κατάθεσή του αφέθηκε ελεύθερος.
Ελεύθερος αφέθηκε και ο 35χρονος υπάλληλος του προξενείου, ο οποίος όμως ζήτησε και πήρε προθεσμία για να δώσει κατάθεση. Αυτό, βάσει των ίδιων πληροφοριών αναμένεται να το κάνει στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Τα στοιχεία στα κομπιούτερ και στα κινητά
Κατά την «έφοδο» που πραγματοποίησαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικές αρχές στις 11 Δεκεμβρίου 2020 στους χώρους διαμονής των δύο εμπλεκομένων κατασχέθηκαν 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα, τα οποία βρίσκονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων τους.
Οι αρχές ερευνούν για στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα δεδομένα για τη δράση των εμπλεκομένων αλλά και αν πρόκειται για ένα ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.
Ο προβληματισμός των αρχών, αφορά περισσότερο τα στοιχεία που έδινε ο 52χρονος μάγειρας στον 35χρονο γραμματέα του προξενείου σχετικά με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις της ελληνικής φρουράς στο Καστελόριζο, τον αριθμό τους, ακόμη και στοιχεία ταυτότητας μελών αλλά και διοικητών της ελληνικής φρουράς.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 35χρονος είχε ζητήσει από τον μάγειρα να βιντεοσκοπεί ή να ηχογραφεί με το κινητό του, συνομιλίες των στρατιωτικών στο πλοίο που εργαζόταν.
Επίσης έδινε στοιχεία για τις επισκέψεις πολιτικών προσώπων στο Καστελλόριζο, με την τελευταία φορά μάλιστα να είναι κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι συναντήσεις του μάγειρα με τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου για την ανταλλαγή πληροφοριών, γινόταν σε καφενεία του λιμανιού της Ρόδου.
Η δράση του 35χρονου, ήταν γνωστή στις διωκτικές αρχές και στην ΕΥΠ από τον Φεβρουάριο του 2017. Η δράση του ξεκίνησε να καταγράφεται από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Κομβικό σημείο για την ένταση των ερευνών, φαίνεται πως ήταν το περιστατικό του περασμένου Σεπτεμβρίου με τη δολιοφθορά με κόκκινη μπογιά σε ελληνική σημαία σε βραχώδη περιοχή στο Καστελόριζο.