Για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας, κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.
«Δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του, δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Οταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ηδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες .Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές».
Για τον τρόπο που το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους του Ιράν ο κ. Δένδιας ερωτηθείς σχετικά είπε ότι μέσα στον σχεδιασμό μας υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης. «Η χώρα πρέπει να κλείσει» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο».
Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. «Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση, γι’ αυτό πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα. «Υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην ατζέντα του 2030» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Νίκος Δένδιας.
Στην ερώτηση αν οι στρατιωτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας προβλέπουν στήριξη, τόνισε ότι δεν υπάρχει άρθρο που να προβλέπει βοήθεια κατά συμμάχου στην βορειατλαντική συμμαχία. «Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια, αλλά πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της. Στα αντι-αεροπορικά αυτό είναι εφικτό », σημείωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.
Για τα θαλάσσια πάρκα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι αυτό που έκανε η Τουρκία δεν ήταν παραδεκτό. Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ» και πρόσθεσε «αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων». Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Της αρέσουν καλώς δεν της αρέσουν καλώς». Για τα 12 μίλα είπε ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας και η Ελλάδα θα το ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλλει.
Θα τις πάρουμε εμείς μετά 10 χρόνια…
παντα ειχα αυτην την απορια, αν δηλ. η προθυμια των Γαλλων να χρηματοδοτησουν το Π.Ν. αφορα μονο την περιπτωση των BELH, η με τα ιδια χρηματα θα μπορουσαμε να εκσυγχρονισουμε ουσιαστικα και οχι βαπτιζοντας την βαρια συντηρηση “εκσυγχρονισμο, αλα Γαλλικα τις 4 ΜΕΚΟ, αποκτωντας τις δικες μας ΑΝΖΑC, μαζι φυσικα με την παραλληλη ναυπηγηση 3-4 φρεγατοκορβετων, βλ. gowind η sword 90 πχ, αλλα και την παραχωρηση των 2 LAF ,ιδανικων κατα την αποψη μου πλοιων για τις διεθνεις αγγαρειες που ειναι υποχρεωμενο να κανει το ΠΝ…..και οχι μονο
Σε αυτην την υποθεση θα ειχαμε μια σοβαροτατη ανανεωση των μεσων του ΠΝ πολυ πριν την παραδοση της πρωτης BELH, αφηνοντας ανοικτη και την περιπτωση των BELH για αργοτερα, και εφ οσον το πλοιο δοκιμαστει και στην πραξη…
” Τούς πεπαλαιωμένους RIM-7 Sea Sparrow ” …..πολύ δυνατός ο Υπερσυντέλικος….
Αντε να παιρνουν σειρα και οι δικες μας..με τις belhara να αγγιζουν τα 2-2,5δις ευρω-για δυο πλοια-οι Γαλλοι θα πρεπει να αναβαθμισουν τις ΜΕΚΟ δωρεαν στα πλαισια των ΑΩ..και να επιδιωχθει να γινει σοβαρος εκσυγχρονισμος οχι επιδερμικος..τα πλοια θα συνεχισουν να ειναι στην πρωτη γραμμη για πολλα χρονια ακομα..
Το αστείο είναι ότι αυτοί δεν έχουν κάποιον γείτονα να τους απειλεί καθημερινά αλλα αν θυμάμαι καλά έχουν κάνει ήδη έναν εκσυγχρονισμό και αυτός είναι ο δεύτερος, ενώ εμείς πετάμε χαρταετό. Ας κάνουμε τον ίδιο έστω στο περίπου, εκσυγχρονισμό ώστε αν αργότερα πάρουμε και αυτές να έχουμε έναν ομοιογενή στόλο όπου την θέση των S θα έχουν πάρει οι ΜΕΚΟ μέχρι να υπάρξουν λεφτά για άλλες ναυπηγησεις
Αδελφια πολυ απλα και διακομματικα εμεις την αμυνα δεν την εχουμε σε προτεραιοτητα….ας παρουμε τις 2 γαλλικες καποτε και μετα ερημικο το τοπιο….
Ακόμα μια χώρα πηγαίνει προς CAMM. Δεν μιλάω για τον ER που δεν γίνεται quad packed, το ενδιαφέρον είναι στον μικρό, μήκους μόλις 3,2 μέτρων CAMM. Θα ενδιέφερε ένα λεπτομερές άρθρο εδώ ή και στην Πτήση, καθώς δείχνει να υστερεί του MICA μόνο στις δυνατότητες καθοδήγησης, αλλά προσφέρει το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα μεταφορών μεγαλύτερου φόρτου πυραύλων στον ίδιο χώρο.
Όσο για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, φαίνεται πως οι κυβερνήσεις μας θεωρούν τις φρεγάτες περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, δεν εξηγείται αλλιώς. Είναι κρίμα πραγματικά.