8.7 C
Athens
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΝΕΑΑΜΥΝΑ«Πύρινο» άρθρο στο Defensenews για έρευνα σε τυχόν σχεδιαστικά λάθη στα πλοία...

«Πύρινο» άρθρο στο Defensenews για έρευνα σε τυχόν σχεδιαστικά λάθη στα πλοία LCS Freedom

- Advertisement -

Εκτενές άρθρο στην αμερικανική ιστοσελίδα defensenews αφιερώνεται στα γνωστά προβλήματα των πλοίων LCS σχετικά με το προωστήριο σκεύος τους, ωστόσο αυτή τη φορά γίνεται λόγος για «εγγενές σχεδιαστικό λάθος» σε όλα τα πλοία που έχουν ναυπηγηθεί μέχρι τώρα, ενώ παραθέτει αναλυτικές μαρτυρίες για αυτό το σκοπό.

Ακολουθεί απόδοση του κειμένου στα ελληνικά:

Οι επαναλαμβανόμενες βλάβες στο προωστήριο σκεύος στα πολεμικά πλοία LCS Little Rock και Detroit της κλάσης Freedom, έχουν εγείρει το εφιαλτικό ενδεχόμενο ενός ελαττώματος σχεδιασμού σε ολόκληρη την κλάση που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια δαπανηρή ανακατασκευή ενός κρίσιμου απαρτίου σε 17 από τα μικρά αυτά πολεμικά πλοία του αμερικανικού Ναυτικού.

Το ζήτημα που διερευνάται είναι εάν υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα με το σχεδιασμό του συνδυαστικού συνόλου της κλάσης Freedom – ένα πολύπλοκο κιβώτιο ταχυτήτων που μεταδίδει ισχύ από δύο μεγάλους αεριοστροβίλους και δύο κύριους κινητήρες ντίζελ στους άξονες μετάδοσης κίνησης του πλοίου, οι οποίοι ωθούν το πλοίο μέσω υδροωθητών (waterjets).

Αυτό το πιθανό πρόβλημα με το προωστήριο σκεύος σε 17 πλοία που είτε έχουν ήδη ενταχθεί στο στόλο είτε βρίσκονται σε φάση δοκιμών κι αποδοχής, είναι το πιο πρόσφατο σε μια μακρά σειρά προβλημάτων με τα πλοία αυτά. Ανώτερα στελέχη του αμερικανικού Ναυτικού έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να ρυθμίσουν τα προβλήματα αυτά μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσουν ανυπερβλητες προκλήσεις που κυμαίνονται από αναξιόπιστα απάρτια στα προωστήρια σκεύη των πλοίων έως δυσμενή χρηματοδότηση στα πακέτα αισθητήρων που θα έδιναν στα πλοία αξιόλογες δυνατότητες μάχης.

Το ζήτημα των συνδυαστικών συνόλων (κινητήρα) είχε απασχολήσει πριν λίγο καιρό όταν τα πλοία LCS Little Rock και Detroit παρουσίασαν επαναλαμβανόμενες βλάβες τους τελευταίους μήνες. Οι βλάβες αυτές αναφέρεται ότι σχετίζονται με συγκεκριμένα απάρτια («ρουλεμάν συμπλέκτη υψηλής ταχύτητας») χρήση των οποίων γίνεται όταν τα πλοία αυτά πλέουν με μεγάλες ταχύτητες και τα οποία απάρτια αχρηστεύονται πρόωρα», σύμφωνα με δήλωση της Naval Sea Systems Command, που συμπλήρωσε ότι ότι πραγματοποιεί μια «ανάλυση ριζικών αιτίων» των επαναλαμβανόμενων αυτών βλαβών: «Η κυβέρνηση ερευνά ένα ελάττωμα υλικού με το συνδυαστικό σύνολο του USS Detroit και του USS Little Rock, και τα δύο πολεμικά πλοία της κλάσης Freedom. Μια κοινή ομάδα του αμερικανικού Ναυτικού και της Lockheed Martin από κοινού με την RENK AG, τον αρχικό κατασκευαστή εξοπλισμού (ΟΕΜ), διεξάγει ανάλυση πηγαίου αιτίου αυτού του ελαττώματος».

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

Αλλά το πρόβλημα αρχίζει να μοιάζει ακόμα μεγαλύτερο.

Το Ναυτικό πλησιάζει σε μια εκτίμηση ότι το ζήτημα μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί σε όλη την κλάση, σύμφωνα πάντα με τη δήλωση, ένα ζήτημα που εμπειρογνώμονες που έχει επικαλεστεί το Defense News λένε ότι θα ήταν δύσκολο και δαπανηρό. Εν τω μεταξύ, τα εν υπηρεσία πλοία κάνουν ελαχιστη χρήση των συνδυαστικών συνόλων τους, γεγονός που περιορίζει τα πλοία που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για υψηλή ταχύτητα, σε περίπου 10 κόμβους.

«Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το ελάττωμα φαίνεται να είναι ένα θέμα σχεδιασμού που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ολόκληρη την κλάση Freedom. Το Ναυτικό κάνει τα τελικά βήματα για να το προσδιορισει ως μέρος της ανάλυσης πηγαίου ατίου των αστοχιών του συνδυαστικού συνόλου. Για όσο αυτή η αναλυση θα βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εφαρμοστεί μέτρα για τον περιορισμό του κινδύνου για όλα τα πλοία κλάσης Freedom που βρίσκονται σε υπηρεσία.»

Η κλάση Freedom σχεδιάστηκε από την Lockheed Martin και ναυπηγείτει στο ναυπηγείο Marinette Marine της Fincantieri, το οποίο κέρδισε πρόσφατα και τον διαγωνισμό φρεγάτας επόμενης γενιάς του Ναυτικού (κλάση Constelation). Υπάρχουν 10 πλοία της κλάσης σε υπηρεσία σήμερα, με επιπλέον επτά είτε υπό ναυπήγηση είτε υπό παραγγελία σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ναυτικού για το 2021.

Σε μια δήλωση του, ένας εκπρόσωπος της Lockheed Martin δήλωσε ότι η εταιρεία δεσμεύτηκε να διορθώσει το πρόβλημα των συνδυαστικών συνόλων: «Σε συνεργασία με το αμερικανικό Ναυτικό η Lockheed Martin επιδιώκει “επιθετικά” την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα τα πλοία LCS Freedom».

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Τα πλοία LCS κλάσης Indepedence, ένα πλοίο τριμαράν φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο και σχεδιασμενο από την Austal USA στο Mobile της Αλαμπάμα, έχει διαφορετικό προωστήριο σκεύος από την κατηγορία Freedom και επομένως δεν θα επηρεαστεί από αυτό το ζήτημα.

To συνδυαστικό σύνολο πρόωσης των πλοίων της κλάσης LCS Freedom ήταν μια λύση σχεδιασμένη για να ικανοποιεί την απαιτητική προδιαγραφή πλεύσης άνω των 40 κόμβων. Με τους κινητήρες ντίζελ σε λειτουργία, το πλοίο μπορεί να πλεύσει με ταχύτητες μεταξύ 10 και 12 κόμβων, αλλά για να πλεύσει ταχύτερα, πρέπει να ενεργοποιήσει τους αεριοστροβίλους. Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει και μεταδίδει την απαραίτητη ισχύ στους άξονες μετάδοσης κίνησης στα waterjets. Είναι ομως ένα σύστημα με πολλά κινούμενα μέρη και έχει αποδειχθεί αναξιόπιστο.

Τα προβλήματα χρονολογούνται τουλάχιστον από τα τέλη του 2015, όταν το LCS Milwaukee έπαθε βλάβη το παρθενικό του ταξίδι στο ναύσταθμο Μέιπορτ της Φλόριντα και έπρεπε να μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις στο Λιτλ Κρικ της Βιρτζίνια. Στις αρχές του επόμενου έτους, και το LCS Fort Worth υπέστη βλαβη στο προωστήριο σκεύος ενώ βρισκόταν ελλιμενισμένο όταν το πλήρωμά του έβαλε σε λειτουργία τους κινητήρες του χωρίς όμως να υπάρχει το απαραίτητο ελαιολιπαντικό σ’ αυτούς.

Πηγές ΗΠΑ: Δεν “αξίζουν” τα 4 υπό απόσυρση LCS (2 Freedom+ 2 Independence) για το ΠΝ, καλύτερα γρήγορη επενδύση σε MMSC που μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα

Ένα δύσκολο πρόβλημα

Η επιδιόρθωση ενός ελαττωματικού σχεδιασμού με το συνδυαστικό σύνολο προωσης στα πλοία της κλάσης δεν είναι εύκολη λύση, σύμφωνα με πηγές και εμπειρογνώμονες που επικαλείται το DefenseNews.

Το αμερικανικό Ναυτικό εξακολουθεί να αξιολογεί τι θα κοστίσει μια τέτοια επιδιόρθωση και ποιος θα καλούνται να πληρώσει το λογαριασμό, σύμφωνα με τη δήλωση της NAVSEA, αλλά ανεξάρτητα από το ποιος είναι τελικά υπεύθυνος, αυτό θα απαιτούσε επισκευές σε ένα σύστημα που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε τη ζωή του, σύμφωνα με τον Μάθιου Κολέτ, αναπληρωτή καθηγητή ναυτικής αρχιτεκτονικής και θαλάσσιας μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Δεν υπάρχει κανένα εγγενές σχεδιαστικό λάθος με τα συνδυαστικά σύνολα ντίζελ και αεριοστρόβιλων (γενικότερα), τόνισε ο Κολέτ, αλλά η απαίτηση ταχύτητας 40 κόμβων μπορεί να ειναι ακριβώς η απάντηση στο τι είναι δυνατό και τι όχι από αυτό το σύστημα.: «Είναι κάτι που (κανονικά) θα έπρεπε να λειτουργήσει. Αλλά είναι κι αυτό όπως τα πάντα στα πλοία LCS: σχεδιάστηκαν γύρω από τις προδιαγραφές περί ταχύτητας. Επειδή οι κινητήρες ντίζελ δίνουν περίπου το 20% της ισχύος του αεριοστροβίλου, δεν θέλουμε να τους αφήσουμε εκτός λειτουργίας όταν προσπαθούμε να πετύχουμε τόσο υψηλές ταχύτητες. Τόσο απαιτητική προδιαγραφή είναι. Λοιπόν, δεν είναι μια τεχνολογία που μου φαίνεται εγγενώς προβληματική. Αλλά όπως πολλές αποφάσεις για τις LCS, προσπαθήσαμε να βγάλουμε και το τελευταίο δράμι επιδόσεων από αυτά τα πλοία. Και αυτού του είδους οι αποφάσεις τελικά μαζεύονται κι είναι τόσο πολλές που το πλοίο δεν είναι τόσο αξιόπιστο όσο θα θέλαμε».

Η πρόωρη απόσυρση των πρώτων LCS είναι η αρχή του τέλους για το πρόγραμμα;

Η αντιμετώπιση του προβλήματος τώρα, αφού το πλοίο έχει ήδη σχεδιαστεί και παραδοθεί μόνο απλή δεν είναι, σύμφωνα με τον Κολέτ: «Η επίλυση των προβλημάτων των LCS τώρα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, επειδή συνήθως δεν σχεδιάζουμε κιβώτια ταχυτήτων για αντικατάσταση κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου. Θα μπορούσες να αντικαταστήσεις το υπάρχον κιβώτιο μετάδοσης κίνησης με ένα άλλο διαφορετικού τύπου; Θέλω να πω, νομίζω ότι στο σχεδιαστήριο δεν είναι και τόσο δύσκολο έστω κι αν πέσει λίγο η τελική ταχύτητα, αλλά τώρα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό μέσα στο εσωτερικό του πλοίου, ωστόσο.»

Ωστόσο, από την ανάλυση των βασικών αιτίων που επιδιώκει το Ναυτικό θα μπορούσε να προκύψει κάτι σχετικά απλό για να διορθωθούν τυχόν πιθανά ελαττώματα στο σύστημα, δήλωσε ο Κολέτ.

«Χωρίς τις λεπτομέρειες για το πώς τα απάρτια αχρηστεύονται, είναι πολύ πιο δύσκολο να πούμε πόσο εύκολο θα είναι να διορθωθεί αυτό. Αν φταίνε τα φίλτρα, ή αν το σύστημα λίπανσης δεν είναι αρκετά ισχυρό για ορισμένες συνθήκες λειτουργίας; Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε μόνο αυτά τα απάρτια του κιβωτίου μετάδοσης. Εάν υπάρχει όμως ένα θεμελιώδες ελάττωμα στο σχεδιασμό, τότε είναι πολύ πιο δύσκολο να καταλάβουμε πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα με οικονομικό τρόπο.»

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Επίπεδα Eπιβιωσιμότητας πολεμικών πλοίων και η LCS, η αλήθεια και… τα παραμύθια

«Στην βάρδια μου»

Τα ζητήματα με την αξιοπιστία των LCS δεν έχουν χάσει προτεραιότητα με τους επιτελείς του Ναυτικού.

Σε συνέντευξη τον Ιούλιο στο DefenseNews, ο αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων Ναύαρχος Μάικλ Γκίλνταϊ δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αξιοπιστίας με την κλάση αυτή: «Υπάρχουν πράγματα στο εγγύς μέλλον που πρέπει να διευθετήσω, που βάζω προτεραιότητα τώρα και ένα από αυτά είναι τα πλοια LCS. Ένα μέρος είναι η βιωσιμότητα και η αξιοπιστία τους. Γνωρίζουμε αρκετά για αυτήν την κλάση και τα προβλήματα που έχουμε που την μαστίζουν όσον αφορά την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα και θέλω αυτά να επιλυθούν. Αυτό απαιτεί ένα μαζικό σχέδιο για να το ακολουθήσω και να το επανεξετάζω αρκετά συχνά ώστε να μπορώ να το επιβλέπω. Αυτά τα πλοία υπάρχουν από το 2008 – πρέπει να τα συνεχίσουμε. Έχουμε κάνει πέντε επιχειρησιακές αναπτύξεις με αυτά όσο ήμουν σε υπηρεσία στον κλάδο και πρόκειται να αυξήσουμε αυτήν την τάση δυόμισι φορές τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά πρέπει να τα καταφέρουμε. Τα LCS για μένα είναι κάτι, που στην βάρδια μου πρέπει να γίνει σωστά.»

Για τον Γκίλνταϊ , τα ζητήματα συνεχιζόμενης αξιοπιστίας στα πλοία LCS είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρει το Ναυτικό καθώς προχωρά με νέες κλάσεις πλοίων και μη επανδρωμένων σκαφών επιφάνειας ως μέρος μιας ώθησης για την ανάπτυξη του Ναυτικού, είπε στο Defense News: «Επιστρέφω στο: Χρειάζομαι πραγματικά ένα LCS να πηγαίνει με 40+ κόμβους;» (Ο Γκίλνταϊ μυδιάσε λέγοντας αυτό). «Αυτό θα επηρεάσει ολόκληρο τον σχεδιασμό του πλοίου, όχι μόνο το προωστήριο σκεύος αλλά και το πώς είναι κατασκευασμένο. Αυτό τελικά γίνεται κρίσιμος παράγοντας. Έτσι, εάν δεν εστιάσετε πια σε αυτό σε σχέση με τις απαιτήσεις, μπορεί να βρεθουμε… πελαγωμένοι.»

LCS και FFG(X): όποιος έχει καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

158 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
158 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το προηγμένο Victa θα κατασκευάζεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, υπεγράψε Μνημόνιο Συνεργασίας

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπέγραψαν με τη βρετανική εταιρεία προηγμένης θαλάσσιας τεχνολογίας SubSea Craft (SSC), Μνημόνιο Κατανόησης, για την εγχώρια κατασκευή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Συμφωνία κατασκευής του Victa στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μια μικρή ακτίνα...

10
To περασμένο καλοκαίρι η σελίδα μας είχε προσεγγίσει για πρώτη φορά το θέμα των υβριδικών υποβρυχίων. Δηλαδή σκάφη που φθάνουν στην περιοχή των παράκτιων...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Ιανουαρίου 1950: Το δημοψήφισμα στην Κύπρο για...

3
Με πρωτοβουλία της Κυπριακής Εθναρχίας πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1950 δημοψήφισμα στην Κύπρο, με αίτημα την ένωση της νήσου με την Ελλάδα. Η...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: Συμφωνία κατασκευής του Victa στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μια μικρή ακτίνα αισιοδοξίας

To περασμένο καλοκαίρι η σελίδα μας είχε προσεγγίσει για πρώτη φορά το θέμα των υβριδικών υποβρυχίων. Δηλαδή σκάφη που φθάνουν στην περιοχή των παράκτιων...

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: ανανέωση συνεργασίας με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης υπέγραψε σήμερα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025, την ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και...

Ζάμπια: ελικόπτερα με 80% χρηματοδότηση από το πρόγραμμα FMF

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση ενός μη κατανομαζόμενου αριθμού ελικοπτέρων γενικής χρήσης Bell 412 στη Ζάμπια, με ανώτατο εκτιμώμενο...