11.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΓΕΝΙΚΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣDefence Tech Innovation Lab: Η μεγάλη πρωτοβουλία της ΠΤΗΣΗΣ για την ανάπτυξη...

Defence Tech Innovation Lab: Η μεγάλη πρωτοβουλία της ΠΤΗΣΗΣ για την ανάπτυξη της ελληνικής καινοτομίας στην Άμυνα

- Advertisement -

Ιδιαίτερα επιτυχημένο αν κρίνουμε από το πλήθος των θεατών το παρακολούθησαν, ήταν το 2ο webinar που οργάνωσε το περιοδικό ΠΤΗΣΗ, το www.ptisidiastima.com και το www.navaldefence.gr σε συνεργασία με την Crowd Policy, με θέμα τις Ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Το webinar που έγινε στις 10 Νοεμβρίου και κράτησε πάνω από 3 ώρες, συγκέντρωσε μια σειρά κορυφαίων στελεχών του Πολεμικού μας Ναυτικού που συζήτησαν ζωντανά για την ανθυποβρυχιακή απειλή στην περιοχή μας, περιγράφοντας τόσο την τρέχουσα κατάσταση όσο και το μέλλον.

Ξεκινάμε από εδώ να παρουσιάζουμε την απομαγνητοφώνηση των ομιλιών και των ερωτήσεων. Στο πρώτο όμως μέρος, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ανακοινώθηκε μια σημαντική πρωτοβουλία όλων των διοργανωτών, αυτή του Defence Tech Innovation Lab. Όπου θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε ελληνικές ερευνητικές ιδέες και προτάσεις γύρω από το χώρο της άμυνας, να ξεχωρίσουν και να προωθηθούν προς υλοποίηση, με την βοήθεια σημαντικών μεντόρων και χορηγών.

Ας δούμε όμως ακριβώς τι ειπώθηκε όμως σχετικά στην εισαγωγή του webinar:

Χριστόφορος Χαντιώνας: Καλησπέρα σας. Είμαι ο Χριστόφορος Χαντιώνας, είμαι ο εμπορικός διευθυντής του περιοδικού «ΠΤΗΣΗ» και των ιστοσελίδων ptisidiastima.com και navaldefence.gr.

Αρχικά θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους εκλεκτούς ομιλητές οι οποίοι θα δώσουν το παρών σήμερα, καθώς και όσους θα μας παρακολουθήσουν live μέσα από το Facebook, μέσα από τη σελίδα της Crowd Policy αλλά και της σελίδας του περιοδικού.

Σήμερα είναι η 2η διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώνουν τα μέσα τα οποία εκπροσωπώ με την υποστήριξη της Crowd Policy. Το σημερινό webinar έχει μια ιδιαιτερότητα γιατί διεξάγεται μέσα στα πλαίσια ενός νέου εγχειρήματος το οποίο έχουμε αυτό το διάστημα σε εξέλιξη. Είναι το Defence Tech Innovation Lab. Κάτι το οποίο είναι αρκετά καινοτόμο και για αυτό το σκοπό για να σας πει περισσότερα για αυτό το εγχείρημα είναι μαζί μας ο κύριος Καραμανώλης, ο CTO της Crowd Policy ο οποίος θα κάνει την παρουσίαση του Innovation Lab.

Καραμανώλης Γιώργος: Καλησπέρα και από εμένα. Να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μας δίνετε ως εταιρία να παρουσιάσουμε σκέψεις, ιδέες και προτάσεις για το πως μπορούν να γίνουν τα πράγματα καλύτερα και το πως στον ειδικό τομέα για τον οποίο συζητάμε, για το οποίο παράγει πολύτιμο περιεχόμενο το περιοδικό ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ, μπορούν να αναπτυχθούν προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας γύρω από θέματα που σχετίζονται με το Defence Tech.

Η Crowd Policy μετράει 10 χρόνια ζωής, επιχειρηματικής ζωής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δραστηριοποιούμαστε σε πολλούς κλάδους της κοινωνίας και της οικονομίας, υποστηρίζουμε μεγάλους οργανισμούς στη χώρα μας σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, ψηφιακής διακυβέρνησης. Προσπαθούμε οι πολίτες να συμμετέχουν μέσα από εφαρμογές που υλοποιούμε σε δήμους και περιφέρειες της χώρας μας. Όμως σε όλη αυτή τη διαδρομή, στη Crowd Policy έχουμε δει ένα πολύ σημαντικό ανθρώπινο δίκτυο και ανθρώπινο κεφάλαιο. Ένα ανθρώπινο δίκτυο, ένα ανθρώπινο δυναμικό το οποίο αν κινητοποιηθεί, αν εμπνευστεί από μεγάλους οργανισμούς της χώρας μας μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ασφαλώς βασικό αντικείμενο της σημερινής μας συζήτησης είναι το Defence Innovation Lab ή αλλιώς το πως η ελληνική κοινότητα καινοτομίας, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας μπορεί να έρθει κοντά στην Αμυντική Βιομηχανία.

Είπα κάποια πράγματα εισαγωγικά για την Crowd Policy και για το τι προσπαθούμε να κάνουμε. Όραμα της εταιρείας είναι λοιπόν να φέρουμε κοντά την κοινότητα, την τεχνολογία, την καινοτομία με μεγάλους οργανισμούς της χώρας μας και αυτό το κάνουμε μέσα από εφαρμογές, μέσα από υπηρεσίες και μέσα από δράσεις που σχετίζονται με την ανοιχτή καινοτομία. Αυτό που συζητάμε δηλαδή σήμερα, το πως δηλαδή θα μπορέσουμε να φέρουμε κοντά νέους ανθρώπους, startup εταιρίες, το οικοσύστημα καινοτομίας και έρευνας, μεγάλους οργανισμούς, ώστε να δούμε πιλοτικές λύσεις, εφαρμογές οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν και να υποστηρίξουν κάθε κλάδο της οικονομίας και προφανώς να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα γύρω από το Defence Innovation.

Άρα εδώ ουσιαστικά το Defence Tech Innovation Lab έτσι όπως το φανταζόμαστε είναι ένα εγχείρημα το οποίο θα έχει ψηφιακή και φυσική υπόσταση, θα είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα συνεργασίας των διοργανωτών της Crowd Policy, του ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ και όλων όσων θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα ώστε να κινητοποιήσουν δημιουργικές θα έλεγα δυνάμεις και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να δει την ιδέα του να υλοποιείται ως πρακτική εφαρμογή στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας. Και είναι γνωστό γενικά ότι γίνονται σημαντικές διεθνώς επενδύσεις στο χώρο της Αμυντικής Βιομηχανίας και μπορούμε να δούμε επίσης σε νέες εταιρίες στο χώρο της Ελλάδας να δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Όπως επίσης μπορούμε να δούμε και μεταφορά τεχνολογίας, π.χ. μια εφαρμογή που αφορά την πολιτική προστασία και τις έξυπνες πόλεις, που βασίζεται πρακτικά σε λύσεις και υποδομές που έχουν να κάνουν με τη ανάλυση των δεδομένων, με τη διαχείριση, με την οργάνωση, με τα πρότυπα, μπορεί να μεταφερθεί στην Αμυντική Βιομηχανία.

Άρα αυτό ας πούμε που σκεφτόμαστε πρακτικά κινείται σε κάποιους άξονες –δεν θα μείνω πολύ σε αυτό-ως να αναφερθώ σε κάποια βήματα. Για να φτάσουμε να μιλάμε για το εργαστήριο Defence Tech Innovation Lab στο χώρο της Αμυντικής Βιομηχανίας πρέπει να κάνουμε προσπάθεια ώστε να μαζέψουμε το οικοσύστημα. Αυτό λοιπόν εμείς το έχουμε κάνει σε πολλούς κλάδους, έχουμε δει στην Ελλάδα ένα σημαντικό ανθρώπινο δίκτυο. Tο έχουμε συναντήσει μέσα από αυτές τις δραστηριότητες από 5.000 προγραμματιστές, 500 startup εταιρίες και αυτό το ανθρώπινο δίκτυο θέλουμε να το φέρουμε κοντά στην Αμυντική Τεχνολογία και όλη αυτή τη λογική που αναφέρθηκα και στην αρχή.

Κάναμε μια πρώτη προσπάθεια. Αυτή υλοποιήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είχαμε την τιμή και τη χαρά να υποστηρίξουμε τον πρώτο Μαραθώνιο Καινοτομίας σχετικά με το Defence Tech στην Ελλάδα, ενώ είναι μετρημένοι και αυτοί που έχουν γίνει διεθνώς. Και είδαμε μέσα σε ένα διήμερο –επειδή ουσιαστικά αυτός ο μαραθώνιος καινοτομίας που έγινε το boοtcamp για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υλοποιείται σε φάσεις- μια πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς πάνω από 220 προτάσεις υποβλήθηκαν και καταλήξαμε σε 10. Οι οποίες θα περάσουν σε μια επόμενη φάση για να βελτιωθούν και να κάνουν την αρχική ιδέα πιλοτική υλοποίηση, πρακτική εφαρμογή. Και να πω εδώ ότι είδαμε πάρα πολλά πράγματα, τις διαθέσιμες πληροφορίες τις κάλυψε με έναν εκπληκτικό τρόπο το περιοδικό ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ –ήταν σε όλη τη διάρκεια του μαραθωνίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μαζί με τη διοργάνωση– και είδαμε εφαρμογές για παράδειγμα προσομοίωσης, αξιοποίησης δεδομένων, πιλοτικές εφαρμογές για μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα σκάφη πάρα πολλές εφαρμογές για τεχνητή νοημοσύνη και drones, πηγές ανάλυσης δεδομένων με τεχνιτή νοημοσύνη, ανίχνευσης απειλών και πρόληψης, ή ακόμη και συντονισμό ανθρώπων και διαδικασιών σε περιπτώσεις που χρειάζεται αυτό να γίνει.

Είδαμε λοιπόν πολύτιμο περιεχόμενο, το είδαμε σε αυτό το hackathon που σας ανέφερα πιο πριν, που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και είναι στη φάση της επιλογής των δέκα πιο ώριμων ομάδων. Άρα βγάλαμε τα συμπεράσματά μας, το βασικό είναι το εξής: ότι στη χώρα μας υπάρχουν οι προοπτικές για τη δημιουργία ενός Defence innovation ecosystem, ενός technology ecosystem, ενός εργαστηρίου όπου άνθρωποι που έχουν εμπειρία, οι αναγνώστες του περιοδικού, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, κάθε ενδιαφερόμενος, οι μεγάλες εταιρίες θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δυναμικό και να μπορέσουμε να το βοηθήσουμε ώστε οι εφαρμογές αυτές να εξελιχθούν. Κια η οργάνωση όλη αυτή που μπορεί να υποστηριχθεί είναι μια ανοιχτή διαδικασία, όποιος μπορεί να προσφέρει προφανώς και να βοηθήσει με όλο αυτό το εγχείρημα έχει ρόλο και λόγο. Καθώς και η οργάνωση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί βασισμένη στην εμπειρία που όλοι οι partners αυτού του εγχειρήματος μπορούν να προσφέρουν και στο γεγονός οτι υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα που μπορεί να τα υποστηρίξει.

Το έχουμε δει –όπως σας είπα- σε πολλούς κλάδους της οικονομίας γιατί να μην το δούμε και στον τομέα της Άμυνας. Όπου κυρίως ένα τέτοιο –θα έλεγα- εργαστήριο καινοτομίας, μια τέτοια λογική όπου όποιος έρχεται έχει μια ιδέα τη φέρνει, βοηθάμε να εξελιχθεί κλπ. Μπορεί να αφορά ένα σύνολο θα έλεγα θεματικών ενοτήτων:

  • πρότυπες εφαρμογές για στρατιωτικούς φορείς
  • διαχείριση της περιουσίας και του εξοπλισμού
  • ανάλυση δεδομένων
  • διαλειτουργικότητα συστημάτων
  • κυβερνοασφάλεια
  • εικονική πραγματικότητα
  • απλοποίηση διαδικασιών

Ή ακόμη και να δούμε και πως για παράδειγμα όλες οι οπτικές, όπως το industry four που αφορά την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, άρα έχουμε μια ευκαιρία τουλάχιστον στην τεχνολογία να δούμε αυτά τα πράγματα να προχωράνε και γιατί όχι να έχουν και ένα εξωστρεφή προσανατολισμό. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα σε όλο αυτό. Αυτόπου κάνουμε τώρα είναι μέρος όλου αυτού του χρονοδιαγράμματος. Κάνουμε κάποιες ενημερωτικές εκδηλώσεις ώστε να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον, να γνωστοποιήσουμε τη δράση με στόχο το Φεβρουάριο να ξεκινήσουμε αυτό το εργαστήριο με τη συμμετοχή εταιριών, φορέων του δημόσιου τομέα. Και όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην ενέργεια αυτού του οικοσυστήματος υπάρχει πολύτιμο περιεχόμενο και η συμμετοχή μπορεί να είναι ανοιχτή. Θα υπάρχουν ecosystem partners οι οποίοι μπορούν να εισφέρουν τεχνολογία, εμπειρία, πιλοτικά δοκιμαστικά περιβάλλοντα ώστε τα start ups αυτά να δοκιμάζουν την ιδέα τους. Ασφαλώς να μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερες δυνάμεις για να γίνει πράξη και να δούμε απτά αποτελέσματα. Νομίζω πως και οι χορηγοί και οι υποστηρικτές θα έχουν ένα σημαντικό ρόλο. Και είναι σημαντικό προφανώς τα νέα παιδιά, οι start up εταιρίες που θέλουν να δοκιμαστούν στο defence να έχουν και την υποστήριξη, θα έλεγα ανθρώπων που έχουν επιχειρησιακή ή ακαδημαϊκή στο χώρο της Αμυντικής Βιομηχανίας να λειτουργήσουν ως mentors.

Αυτά από την πλευρά μου, είπα πάρα πολλά πράγματα σε λίγο χρονικό διάστημα, θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε και να κάνουμε ελπίζω ακόμα περισσότερα και τα καλύτερα έρχονται δεδομένου ότι τα είδαμε πριν λίγες ημέρες στην πράξη τα αποτελέσματα νέων ανθρώπων για το Defence Innovation Lab. Στο ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ έχουν δημοσιευθεί πολύ ωραίοι απολογισμοί για τις εφαρμογές. Νομίζω θα έχουμε και ένα start up μαζί μας, μια ομάδα που έχει να κάνει ωραία πράγματα στην τεχνητή νοημοσύνη ή στο ανθυποβρυχιακό context της άμυνας. Τα καλύτερα έρχονται λοιπόν αρκεί να προσπαθήσουμε και αρκεί ο καθένας από την πλευρά του να τα υποστηρίξει με τον τρόπο που μπορεί.

Σας ευχαριστώ λοιπόν και καλή συνέχεια εύχομαι στην πολύ ωραία ημερίδα και κάθε ευχή να το κάνετε αυτό με πολλή δύναμη, την παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου και την ανάδειξη του μέσα από ευκαιρίες και ημερίδες όπως αυτή. Καλή συνέχεια λοιπόν και σας ευχαριστώ.

Χριστόφορος Χαντιώνας: Εμείς ευχαριστούμε για τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία μας έδωσες, μας ενημέρωσες. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα και στα ερχόμενα webinars τα οποία έχουμε προγραμματίσει.

 

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πύραυλοι SCALP Naval στις φρεγάτες “Κίμων”, αναβάθμιση ή μήπως υποβάθμιση;

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του επικεφαλής του, κ. Nίκου Δένδια, έχει ήδη ανακοινώσει το σχεδιασμό του για την ενσωμάτωση οκτώ πυραύλων κρουζ mdCN...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Συμφωνία κατασκευής του Victa στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μια μικρή αχτίδα...

24
To περασμένο καλοκαίρι η σελίδα μας είχε προσεγγίσει για πρώτη φορά το θέμα των υβριδικών υποβρυχίων. Δηλαδή σκάφη που φθάνουν στην περιοχή των παράκτιων...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5/18 Ιανουαρίου 1913: Η μεγάλη ναυμαχία της Λήμνου,...

10
Τρείς μήνες μετά την έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου και μόλις ένα μήνα από την ταπεινωτική ήττα του στη ναυμαχία της "Έλλης", ο Τούρκος...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Σκέψεις στη Γαλλία για παραγγελία “άδειων” FDI, ώστε να είναι έτοιμο το κύτος για εξαγωγές!

Δημοσιεύμα του meta-defense.fr καταγράφει μια πιθανή εξέλιξη στις γαλλικές εξοπλιστικές προμήθειες που έχει ως παράδειγμα τις φρεγάτες κλάσης FDI. Έτσι, όπως είπε ο Emmanuel...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πύραυλοι SCALP Naval στις φρεγάτες “Κίμων”, αναβάθμιση ή μήπως υποβάθμιση;

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του επικεφαλής του, κ. Nίκου Δένδια, έχει ήδη ανακοινώσει το σχεδιασμό του για την ενσωμάτωση οκτώ πυραύλων κρουζ mdCN...

Ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα μετέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου εκτελέστηκε με επιτυχία η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αμμάν της Ιορδανίας, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθεί στη Γάζα με μέριμνα...