Σαφώς εντυπωσιακή ήταν η φετινή αμυντική έκθεση DEFEA 2025, καθώς συγκέντρωσε περισσότερους εκθέτες – 436 συνολικά από 18 χώρες- από κάθε προηγούμενη, όπως και μεγάλο όγκο επισκεπτών και πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα. Στα τελευταία αρκετά ήταν ιδιαίτερα “βαριά”, μια ένδειξη πως οι εκθέτες δεν λυπήθηκαν το κόστος να τα μεταφέρουν, ενώ είχαμε και αρκετά εντυπωσιακά περίπτερα, επίσης δείγμα ότι η εκδήλωση αυξάνει σε κύρος στον κύκλο των διεθνών αμυντικών εκθέσεων. Κεντρικό θέμα όπως ήταν αναμενόμενο, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας, στο οποίο πολλοί προσβλέπουν, ξένοι και ντόπιοι.
Τι είδαμε λοιπόν; Θα σας παρουσιάσουμε φωτογραφικά αρκετά από τα εκθέματα, και σε επόμενα άρθρα, ώστε όσοι αναγνώστες μας δεν μπόρεσαν να έρθουν, να πάρουν μια γεύση έστω από μακριά. Φυσικά ευχαριστούμε όσους πέρασαν από το περίπτερο της ΠΤΗΣΗΣ για μια γρήγορη κουβέντα, με πάρα πολλούς να μας δηλώνουν την σχέση μαζί μας από… παιδιά, όταν ξεκίνησαν να αγοράζουν το περιοδικό πριν πολλές δεκαετίες.
Τα βαρέων βαρών
Κινητικότητα είχαμε λοιπόν στην έκθεση, καθώς η προμήθεια ενός Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης παραμένει στις εθνικές μας εξοπλιστικές προτεραιότητες. Οπότε “φυσική” παρουσία έδωσαν τέτοια οχήματα. Από πλευράς ομίλου Μυτιληναίου (Metlen), είχαμε και άρμα Leopard 2A6, αλλά και το γαλλικό Philoctetes της KNDS, που αποτελεί και τη βασική πρόταση. Σαφώς το “ψηλότερο” τέτοιου τύπου στην έκθεση (και μάλλον διεθνώς), συνοδεύθηκε από εκτενή παρουσίαση και με διαβεβαίωση πως, εφόσον παραγγελθεί, θα έχει σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία με εγχώρια συναρμολόγηση-παραγωγή.
H ΒΑΕ Systems έφερε το CV90, τη δική της πρόταση για ΤΟΜΑ και αυτή βεβαιώνοντας πως θα προσφέρει εγχώρια παραγωγή με “συνεργασία με ελληνικές εταιρείες”, ένα όχημα κλασικό πλέον στην Ευρώπη με σημαντικές πωλήσεις.
Ενώ η Rheinmetall είχε βάψει το Lynx KF41, επίσης επιβλητικό, στα ελληνικά χρώματα για να δώσει το… σύνθημα. Δεν χρειάζεται να το πούμε, συνοδεύεται με πρόταση εγχώριας κατασκευής!
Σε πιο “μετασκευής” σκηνικό, είχαμε δύο συμμετοχές, το M113 με αναβάθμιση της Rafael, με πυργίσκο πυροβόλου 30 χιλιοστών και εκτοξευτή πυραύλων Spike, και πακέτο εξέλιξης…
…αλλά και τις προτάσεις της ελληνικής EODH για αναβάθμιση θωράκισης του Leopard 1, του M113 με πακέτο όπλων, όπως και του Leonidas, το οποίο παρουσιάστηκε με πυργίσκο της Valhalla.
Στο περίπτερο της Τσεχίας, είχαμε το μεγάλο Vampire, ως εξέλιξη του εκτοξευτή ρουκετών RM-70, πάνω σε όχημα Tatra με θωρακισμένη καμπίνα. Το όχημα φέρει και δεύτερο φόρτο ρουκετών σε θέση άμεσης επαναφόρτωσης.
Η φινλανδική Patria έδειξε και το γνωστό ΤΟΜΠ της, 6X6 με μεγάλους χώρους και χώρο οδήγησης που θύμιζε τυπικό φορτηγό…
…αλλά και το όχημα περιπολίας Wolf 4Χ4 της σλοβακικής DefTech.
H DefTech είχε φέρει και το Hron, ως παραλλαγή του Wolf, αλλά οπλισμένο με πυργίσκο πυροβόλου 30 χιλιοστών.
Η γαλλική Arquus, έδειξε το Sherpa, και αυτό 4Χ4 περιπολίας, αλλά στην βαριά οπλισμένη εκδοχή του, με πυργίσκο Hornet Τ1, και αντιαρματικούς πυραύλους Akeron MP.
Η ισραηλινή Plasan, έφερε το δικό της StormRider, ένα 4Χ4, ως εξέλιξη του αρχικού SandCat, με ισχυρότερη θωράκιση, πύργο της Rafael και σύστημα αυτοπροστασίας (δείτε τις κεραίες ραντάρ στις 4 άκρες της οροφής).
Η ινδική ΤΑΤΑ έκανε έκπληξη παρουσιάζοντας το ΤΟΜΠ WhaP 8X8.
Λίγο… τρόμαξε το κοινό, λόγω μεγέθους, ο εκτοξευτής των βαλλιστικών πυραύλων LORA, της ισραηλινής IAI, αλλά είπαμε, η έκθεση είναι και προβολή του “τι έχω στη γκάμα μου”. Ελπίζουμε η μεταφορά του ιδιαίτερου αυτού συστήματος να δείχνει και την ελληνική διάθεση να το εξετάσει περισσότερο.
Από αμερικανικής πλευράς, είχαμε ένα… μπαρουτοκαπνισμένο MLRS (δείτε στο εμπρός πλαίσιο των pod εκτόξευσης, τα σημάδια από κάψιμο, ένδειξη πως το όχημα έχει κάνει βολή).
Επίσης είχαμε και φέτος ένα JLTV, τον αντικαταστάτη του HMMWV στον Αμερικανικό Στρατό, το οποίο έχει αρχίσει να κερδίζει και διεθνείς παραγγελίες.
Στην DEFEA είχαμε φέτος και αρκετές παρουσίες στρατιωτικών φορτηγών, άλλη μια μεγάλη ελληνική ανάγκη που παραμένει στην εποχή των Στάγιερ. Οπότε έφεραν δείγματα η Volvo..
…η Rheinmetall…
…και η ιταλική Iveco Defense Vehicles που συνεργάζεται με την Metlen.
Η Αμερικανική Αεροπορία Στρατού είχε “χωρέσει” ένα Apache AH-64E στο 1ο περίπτερο,
Ενώ η Leonardo έδειχνε το AW139 σε διαμόρφωση search and rescue, της Ιταλικής Ακτοφυλακής, με όλο το σχετικό εξοπλισμό.
Συνεχίζεται…