Σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ, η φρεγάτα αεράμυνας περιοχής HNLMS De Zeven Provinciën (F802), ανίχνευσε βαλλιστικό στόχο στο διάστημα και μετέδωσε τα δεδομένα για αναχαίτιση σε αμερικανικό αντιτορπιλικό, στα πλαίσια της άσκησης Formidable Shield.
Η De Zeven Provinciën χρησιμοποίησε το 3D ραντάρ SMART-L MM με εμβέλεια 2.000 χλμ, που κατασκευάζει η Thales Nederland για να ανιχνεύσει στο στόχο και κατόπιν μετέδωσε τα δεδομένα στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Paul Ignatius, κλάσης Arleigh Burke.
Με βάση τις ίδιες πηγές, είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή φρεγάτα ανιχνεύει βαλλιστικό στόχο στο διάστημα για αναχαίτιση.
Ο στόχος πετούσε με ταχύτητα 14.000 χιλιομέτρων και αναχαιτίστηκε με βλήμα SM-3 του USS Paul Ignatius.
Η Formidable Shield είναι μια διεθνής άσκηση που διοργανώνεται από τον Έβδομο Στόλο των ΗΠΑ με στόχο τη βελτίωση της συμμαχικής διαλειτουργικότητας σε ένα περιβάλλον ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής αντιπυραυλικής άμυνας (IAMD), χρησιμοποιώντας τις δομές διοίκησης κι ελέγχου του ΝΑΤΟ.
Raketschild-test gelukt: De Zeven Provinciën schrijft geschiedenis en is het eerste Europese fregat dat een ballistisch doel in de ruimte waarneemt voor onderschepping. Meer: https://t.co/YFvbdbjMOx pic.twitter.com/BKw194w4LR
— Marineschepen (@marineschepen) May 30, 2021
Καλημέρα.Επίτηδες το κάνετε, δεν υπάρχει περίπτωση! Αλλά μιας και ρίξατε το γάντι, ναι, εγώ προτιμώ τις Ολλανδέζες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα.Κατόπιν οι Αγγλίδες, όχι αυτές τα μπάζα στο Φαληράκι της Ρόδου, οι άλλες της Babcock..
Η αλήθεια είναι ότι οι Ολλανδοί το κατέχουν το άθλημα….
Καλημέρα παλικάρια
Υπέροχα πλοία με εξαιρετικά ηλεκτρονικά συστήματα.
Μακάρι και το δικό μας ναυτικό να αποκτήσει* δυνατότητα αεράμυνας περιοχής και να αναβαθμίσει το ρολο του στην περιοχή μας.
*είχαμε κάποια δυνατότητα, τότε με τα Adams
Τι συζητάμε τώρα….Ολλανδική ΦΡΕΓΑΤΑΡΑ!!!!!!
Εντάξει τις δεχόμαστε τις lcf για ενδιαμεση.
Η λογική αυτό λέει, Ολλανδία.
Αμερικανοί ένα μεγάλο ΟΧΙ λόγω προβλημάτων κ κακής σχεδίασης.
Γάλλοι πήρανε συμβόλαια για Ραφάλ κ έχουμε μέλλον μαζί τους(Rafale F4)
Ισπανοί – Άγγλοι πολύ δύσκολα για διαφόρους λόγους.
Φυσικά άλλο λογική κ άλλο Ελληνική πολιτική…. Ίδωμεν στο επόμενο διάστημα.
Ένα παιδί κοιτάει τα άστρα.. μέχρι να κάνει μια γυροβολία το Smart, ο πυραυλος εχει μετακινηθεί 700 χιλίόμετρα..
Ώπα! Κάποιο λάθος πρέπει να έγινε. Γιατί κάποιοι πρώην ναύαρχοι νυν αντιπρόεδροι λένε ότι μόνο τα αμερικανικά πλοία έχουν διαλειτουργικότητα με τα πλοία του αμερικανικού ναυτικού.
Θα γράψω αυτό που μου ήρθε πρώτο στο μυαλό… Δηλ εμείς θα χτίσουμε τα επόμενα 30 χρόνια του ΠΝ με της πρότασης που έχουμε?? (βγάζω έξω μόνο την ισπανική πρόταση) ενώ οι άλλοι τώρα που μιλάμε βλέπουν τι γίνεται στο διάστημα!!
Και στα δικά μας !!!
LCF state of the art
Ναι αλλο οι LCF και αλλο οι SIGMA καμία σχέση η μια με την αλλη! Αν ήταν να ΠΑΜΕ σε LCF μεσα και εγω με χίλια!!!!
Αν και είναι παλιότερες!
Κακως κοιταζουν μερικοι την προελευση της φρεγατας. Τα ηλεκτρονικα και τα οπλα που φερει ειναι το σημαντικο.
Οι Ολλανδικες φρεγατες LCF – De Zeven Provincien ειναι πλοια ΑντιΑεροροπορικου πολεμου και φερουν συνδυασμο απο τα ρανταρ APAR και SMART-L της THALES και ειναι εξοπλισμενη με Αμερικανικους πυραυλους ESSM και SM-2.
Τον ιδιο ακριβως εξοπλισμο φερουν οι Γερμανικες ΑντιΑεροπορικες φρεγατες F124 Sachsen αλλα και η Δανεζικη ΑντιΑεροπορικη φρεγατα Iver Huitfeldt, η οποια προσφερεται σε εμας ως Arrowhead-140. Οι Βρετανοι αγορασαν τα δικαιωματα της Iver Huitfeldt.
Αρα η Ελλαδα εχει την ευκαιρια να αποκτησει φρεγατες ΑντιΑεροπορικου πολεμου ως Αrrowhead-140 με ισχυροτερο εξοπλισμο απο την Ολλανδικη LCF με ρανταρ APAR Block 2, SMART-L ή Sea Master 400 και VLS ΜΚ41 με 32 κελια συν ΜΚ56 με επιπλεον 12-24 κελια, και μαλιστα με χαμηλοτατο κοστος.
Και βλεπουμε εδω διαφοροι να γραφουν για τις Ολλανδικες φρεγατες λες και η προελευση κανει τις φρεγατες, και οχι τα ηλεκτρονικα και ο εξοπλισμος τους.
Οι Ολλανδοι ΔΕΝ μας προσφερουν τις ΑντιΑεροπορικες LCF των 800 εκ εως 1 δις κοστος, αλλα τις Sigma που ειναι Γενικης Χρησης και εχουν το μισο κοστος.
Η επόμενη μεταχειρισμένη αγορά μας .
Δεν ξέρω αν θα είναι η ενδιάμεση πάλι αλλά μας κάνει πιστεύω .
Το πλοίο ειναι φοβερό .
”Έδωσε δεδομένα για αναχαίτηση στο A. Burke” !!!
Άμα είχε όμως οργανικό ελικόπτερο Μ-60R θα του έστελνε και θα έπερνε πίσω, φιλάκια.
Ερώτηση: Η μετάδοση δεδομένων από την De Zeven Provincien στο Paul Ignatius μέσω ποιου διαύλου έγινε;
α) Hawklink;
β) Cosmote What’s Up
γ) σήματα Morse
δ) ναυτικά σήματα με σημαίες
ε) ταχυδρομικό περιστέρι
στ)Palantir
ζ) Link 16
η) άλλο
Είναι γιατί κάποιοι μας τα έχουν κάνει μπαλόνια ότι τα CMS δεν συνεργάζονται μεταξύ τους.
Το Tacticos συνεργάστηκε μία χαρά με το AEGIS, και είχαμε τα αποτελέσματα που βλέπουμε.
Από την άλλη βλέπω πολύς να βλέπουν αυτό το πλοίο και να νομίζουν ότι θα είναι η ίδια η Α140.
Αν βάλεις όλα αυτά τα ηλεκτρονικά επάνω στο σκαρί τότε το κόστος θα εκτιναχθεί στον θεό.
Είναι τυχαίο ότι οι Type 31 αλλά και οι Α140 που μας προσφέρονται, έχουν τα ηλεκτρονικά από την χαμηλότερη γκάμα ηλεκτρονικών ( το κάτω ράφι) της Thales; Όσο κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν ότι άλλο τι ηλεκτρονικά μπορεί να εξυπηρετήσει .ενα πλοίο και άλλο πως προτείνονται στο ΠΝ θα είναι σαν αυτούς που την πατάνε στις αντιπροσωπείες και αγοράζουν φιατάκι επειδή ντεμέκ είναι φτηνό και καταλήγουν να πληρώνουν για μερσεντές.
Το πλοίο δεν παράγεται πλέον και φυσικά δεν περισσεύει στους Ολλανδούς. Είναι όλη η κλάση νεότατη.
Αλλά η είδηση δεν είναι αδιάφορη για τα καθ’ ημάς.
Οι Ολλανδοί έχουν μακρά παράδοση απίστευτα ισορροπημένων και ικανών σχεδιάσεων, τόσο καθαρά αεράμυνας περιοχής (Tromp, LCF) όσο και γενικών καθηκόντων (van Speijk, ήτοι διασκευασμένες βρετανικές Leander = η πλέον επιτυχημένη μεταπολεμική κλάση γενικών & α/υ καθηκόντων, Kortenaer, Karel Doorman), που συνδυάζουν αθόρυβη και επαρκή πρόωση, θαυμάσια (παγκοσμίου πάντα κλάσεως) χαρακτηριστικά πλεύσεως, ισόρροπο οπλισμό, σχεδίαση βαρέων στρατιωτικών προδιαγραφών, ευχερή συντήρηση, πλήρη διαλειτουργικότητα με όλους τους στόλους του ΝΑΤΟ, εγγενή μακροβιότητα, γενικώς μια σπάνια, πρωτοφανή ίσως συγκέντρωση αρετών.
Δεν είναι τυχαία η φήμη της Ολλανδίας.
Και τα ηλεκτρονικά είναι αμιγώς ολλανδικά, ο κλάδος ναυτικών ηλεκτρονικών της πρώην Thomson-CSF και νυν THALES είναι η εξαγορασθείσα Hollandse Signaalapparaten (HSA). Τα λογής MW, LW, SMART-S, SMART-L, APAR, STIR, TACTICOS κλπ είναι όλα αμιγώς ολλανδικές εφευρεύσεις μιας αυτοτελούς και αυθύπαρκτης θυγατρικής (πλέον) της Thomson-CSF και ήδη THALES, που εξαγοράστηκε προ 30 σχεδόν ετών ακριβώς λόγω της παγκοσμίου κλάσεως τεχνογνωσίας της.
Υπάρχει περιεχόμενο και μακρά ιστορία πίσω από το σύνθημα που όλους μας ενώνει (“Φόρτσα μωρή Ολλανδία!”) …. Επί Ψυχρού πολέμου, έξι Ολλανδικοί στολίσκοι ο καθένας απο μία van Speijk, δύο Kortenaer και ένα DDG Tromp ή αντίστοιχα μία FFG Jakob van Heemskerck για α/α κάλυψη περιοχής, μαζί με τα 18 (!) P-3C Orion των “πορτοκαλί” θα ήταν η αιχμή του δόρατος στην ανθυποβρυχιακή τιτανομαχία της Βόρειας Θάλασσας, με αποστολή τίποτε λιγότερο από το απόλυτο σφράγισμα των περασμάτων Γροινλανδίας – Ισλανδίας – Σκωτίας – Νορβηγίας για τα υποβρύχια της ΕΣΣΔ, προκειμένου οι νηοπομπές του ΝΑΤΟ να μπορέσουν ανενόχλητες να ενισχύσουν το Κεντρικό Μέτωπο.
Οι άνθρωποι ναυπηγούν για μεγάλα πράγματα, έχουν στο νου τους πλοία που μένουν για μήνες στο Βόρειο Ατλαντικό, όχι μεγάλα περιπολικά που κυνηγούν κελεμπίες με ταχύπλοα στα λασπόνερα του Περσικού …