Σύντομο ταξίδι στην Αθήνα και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φέρεται να είχε την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation Ερίκ Τραπιέ, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».
Κατά το δημοσίευμα, η επίσκεψη Τραπιέ στην Ελλάδα έγινε με παρότρυνση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί και στο επίκεντρο ήταν η πιθανή προμήθεια του μαχητικού Rafale από την Ελλάδα. Όπως γράψαμε πριν λίγες ημέρες, η Ελλάδα φαίνεται να ενδιαφέρεται για την αγορά 18 μαχητικών του τύπου, καινούργιων και μεταχειρισμένων, για τη συγκρότηση μιας Μοίρας. Κατά τη «La Tribune», τα μεταχειρισμένα Rafale θα προέλθουν από τη Γαλλική Αεροπορία, φυσικά, αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε οριστική συμφωνία. Φόβος των Γάλλων είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει στο τέλος να χρηματοδοτήσει τόσο τα Rafale όσο τα F-35 και, έτσι, θα επιλέξει να προμηθευτεί αποκλειστικά τα δεύτερα.
Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα επιτροπή της MBDA η οποία θα συζητήσει το θέμα της υποστήριξης των όπλων των γαλλικών μαχητικών της ΠΑ. Όπλα που μπορεί να μεταφέρει πέρα από το Mirage 2000-5 και το Rafale, επισημαίνει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν επίσης επανεκκινήσει οι συζητήσεις σχετικά με τις δύο φρεγάτες FDI/Belh@rra, παρά το οικονομικό χάσμα που έγινε γνωστό τον Ιούλιο ότι χωρίζει το Παρίσι και την Αθήνα. Τώρα, φαίνεται ότι το συνολικό κόστος των φρεγατών έχει ελαττωθεί έως και €500 εκατ., αλλά δεν αναγράφεται η αιτία στην οποία οφείλεται η μείωση της τιμής. Ωστόσο, η Naval Group, που κατασκευάζει τη FDI/Belh@rra, έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο ανταγωνισμό, μιας και ύστερα από τους Αμερικανούς, που προσφέρουν τα πλοία MMSC, οι Βρετανοί προτείνουν μεταχειρισμένες φρεγάτες Type 23, ενώ υφίσταται πάντα η δυνατότητα επιλογής της ισραηλινής κορβέτας Sa’ar 72.
Σε κάθε περίπτωση, η «La Tribune» θεωρεί ότι πριν από ένα σημαντικό συμβόλαιο, η Γαλλία οφείλει να δημιουργήσει μια στρατηγική σχέση στην άμυνα και την ασφάλεια με την Ελλάδα, και αν είναι δυνατό με όρο αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας.