Οι Δημοκρατικοί βουλευτές Τέντ Ντόιτς και Ντέιβιντ Σιτσιλίνε κι ο ο Ρεπουμπλικανός Γκους (Κώστας) Μπιλιράκης, κατέθεσαν την Τετάρτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», το οποίο υπογραμμίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην αυξανόμενη εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Πανομοιότυπο νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Γερουσία από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο.
Χριστοδουλίδης σε AP: “Οι ΗΠΑ θα άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο”
Το εκτενές νομοσχέδιο έχει ως στόχο τη διεύρυνση της εμπλοκής των ΗΠΑ στις περιφερειακές ενεργειακές επιδιώξεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ενεργειακού κέντρου ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου, την υποστήριξη της ανάπτυξης των προσφάτως ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και της συμμετοχής στο Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Στοχεύει επίσης στη βελτίωση της αμυντικής συνεργασίας με τα περιφερειακά κράτη, μεταξύ άλλων επιτρέποντας την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια στην Ελλάδα και την άρση ενός υφιστάμενου εμπάργκο στις μεταφορές όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα καθιστά επίσης σαφές ότι το αμερικανικό Κογκρέσο δεν κλείσει τα μάτια στην περιφερειακή επιθετικότητα της Τουρκίας ή στην επιδίωξη πολιτικών που απειλούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους στην περιοχή.
Σε δηλώσεις του ο συμπρόεδρος της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας (CHIA) στο Κογκρέσο, βουλευτής Τέντ Ντόνιτς, υπογράμμισε πως αισθάνεται υπερήφανος που προωθεί στο Κογκρέσο την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
«Οι τριμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ επεκτείνονται τα τελευταία χρόνια για να καλύψουν νέες ενεργειακές επιδιώξεις, οικονομικές ευκαιρίες και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Με αυτή τη νομοθεσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμβαθύνουν την υποστήριξή τους σε αυτή την περιφερειακή εταιρική σχέση η οποία διευρύνει τα δικά μας γεωπολιτικά ενδιαφέροντα».
Ο συμπρόεδρος της Συμμαχίας, βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης, τόνισε ότι η εταιρική σχέση Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ προσφέρει ένα νέο παράδειγμα συνεργασίας στην όλο και πιο ταραχώδη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Το νομοσχέδιο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να στηρίξουν αυτή την αναπτυσσόμενη τριμερή σχέση μέσω της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας και να διευρύνουν τις δυνατότητές της. Ενισχύοντας αυτή την εταιρική σχέση, μπορούμε να προωθήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή και να μεγιστοποιήσουμε τα αμοιβαία ευεργετικά οφέλη για όλα τα μέρη», πρόσθεσε ο κ. Μπιλιράκης.
Για το νομοσχέδιο αυτό συνεργάστηκαν στενά για αρκετό διάστημα, ενημερώνοντας μέλη του Κογκρέσο, η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).
Αναλυτικά το νομοσχέδιο για Τουρκία-F-35 και άρση εμπάργκο όπλων προς Κύπρο
«Υπάρχει μία πραγματική δυναμική πίσω από το νομοσχέδιο EastMedAct, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης.
«Τώρα έχουμε ένα δικομματικό βήμα και στα δύο νομοθετικά σώματα προς μια νέα περιφερειακή πολιτική που θα οικοδομηθεί γύρω από δημοκρατικούς και αξιόπιστους συμμάχους, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ», πρόσθεσε.
Η διευθύντρια πολιτικής προσέγγισης της AJC, Τζούλι Ράιμαν – Φίσμαν, δήλωσε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στον τουρκικό αντιδυτικό αυταρχισμό, τη ρωσική επιθετικότητα και την τρομοκρατία που εξαπλώνεται από και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
«Η συνεργασία που διαμορφώθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη δύναμη να προβάλλει τη σταθερότητα και τις δημοκρατικές αξίες σε όλη τη Μέση Ανατολή, επεκτείνοντας το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ και ενισχύοντας την ασφάλειά του. Αυτό το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει και δημιουργεί ένα προηγούμενο για να καθοδηγεί τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Η AJC είναι υπερήφανη που την υποστηρίζει», πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι η ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου για το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», θα είναι ψηλά στην ατζέντα του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 3-5 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον, με συμμετοχή παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας απ’ όλη την Αμερική.
Πηγή: ΚΥΠΕ / Αποστόλης Ζουπανιώτης