Σε πρόσφατη ομιλία του, στο Εργαστήρι Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Άμυνας Κύπρου, ο υπουργός κ. Χαράλαμπος Πετρίδης έκανε μια ενδιαφέρουσα περιγραφή για το πως στηρίζεται η εγχώρια έρευνα στον αμυντικό τομέα, πως οργάνωνονται οι σχετικές συνέργιες και ποια είναι τα οφέλη. Αξίζει να δούμε μερικά αποσπάσματα του λόγου του:
“Το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, οι οποίες πηγάζουν από τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ανταγωνισμούς, αλλά και από τη διαχρονική απειλή του τουρκικού επεκτατισμού. Για το σκοπό αυτό η αμυντική πολιτική του ΥΠΑΜ στοχεύει, ανάμεσα στα άλλα, στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με χώρες που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες γεωπολιτικές ανησυχίες. Επιπρόσθετα συμπλέουμε με τους εταίρους μας στην ΕΕ, που στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών στον τομέα της άμυνας και στη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης.
Το Υπουργείο Άμυνας, το τελευταίο διάστημα, έχει αναλάβει να υλοποιήσει, να μου επιτραπεί ο όρος, τη δική του «καινοτομία», εφαρμόζοντας συγκεκριμένη στρατηγική που εξυπηρετεί παράλληλα, τόσο την ενίσχυση της ασφάλειας, όσο και της ευημερίας του κυπριακού λαού. Οι δράσεις της αποσκοπούν στη διασύνδεση της προσπάθειας ενίσχυσης των αμυντικών μας δυνατοτήτων με την έρευνα και την πραγματική οικονομία καθώς επίσης και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και του Υπουργείου.
Η πτυχή αυτή της πολιτικής του υπουργείου υλοποιείται στη βάση 2 πυλώνων: Ο 1ος αφορά στη χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας με τον προϋπολογισμό του, ενώ ο 2ος αφορά στην υποβοήθηση των κυπριακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και άντληση κονδυλίων.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν υπογραφεί τον περασμένο Ιούνιο συμφωνίες με Κυπριακά ερευνητικά κέντρα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση των 2 πρώτων έργων Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, της γνωστής δράσης «ΑΘΗΝΑ – 2019». Το Υπουργείο θα καταβάλει συνολική χρηματοδότηση 900 χιλιάδων ευρώ.
Επιπρόσθετα, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP), 10 προτάσεις με κυπριακή συμμετοχή πέτυχαν συγχρηματοδότηση από το Ταμείο. Η συνεισφορά του Υπουργείου υπολογίζεται στις 400.000 ευρώ περίπου με πολλαπλάσια έσοδα για τις εταιρείες και την κυπριακή οικονομία περί τα 4,5 εκατομμύρια. Τέλος, η πρόταση του υπουργείου Άμυνας για ανάπτυξη των δυνατοτήτων σε τεχνολογίες διττής χρήσης (dual use) και για την αναβάθμιση και διαβάθμιση εργαστηρίων των ερευνητικών κέντρων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντλεί χρηματοδότηση (3 εκ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η προσπάθεια αυτή αναμφίβολα θα οδηγήσει σε ενίσχυση των δυνατοτήτων του κυπριακού οικοσυστήματος να δώσει λύσεις σε θέματα αμυντικών δυνατοτήτων εκ των έσω, θα καταστήσει τα ερευνητικά μας ιδρύματα και επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικά, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα διευρύνει τα μελλοντικά πεδία συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επιχειρήσεων. Θα επιφέρει έτσι σημαντικά χειροπιαστά οφέλη στην παραγωγική οικονομία.
Σημαντική συμβολή στην επιτυχία των προσπαθειών μας έχουν επίσης το υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. Ευχαριστίες θέλω επίσης να εκφράσω στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την πολύτιμη βοήθεια. Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας για τις προσπάθειες και τους πόρους που έχουν διαθέσει για τη στήριξη της πολιτικής μας”.