27.6 C
Athens
Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
ΝΕΑΔΙΑΣΤΗΜΑ–ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΔορυφορική τεχνολογία αιχμής, ελληνική προστιθέμενη αξία, έρευνα, και στόχευση για παραγωγή δορυφόρων...

Δορυφορική τεχνολογία αιχμής, ελληνική προστιθέμενη αξία, έρευνα, και στόχευση για παραγωγή δορυφόρων στην Ελλάδα

- Advertisement -

Επιτήρηση από ψηλά, προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, επικοινωνία ανάμεσα σε Άνθρωπο και Μηχανή είτε σε πολιτική χρήση, είτε για την Άμυνα, σε όλες αυτές τις αποστολές η δορυφορική διαστημική τεχνολογία μέσα από τις εξελίξεις, ειδικά των τελευταίων ετών, εξελίσσεται σήμερα σε πρωταγωνιστή.

Oλοκληρωμένη παραγωγή δορυφόρων χαμηλής τροχιάς στην Ελλάδα σχεδιάζει ευρωπαϊκή εταιρία

«Το Διάστημα είναι απολύτως το «τελευταίο σύνορο»…

Η ταχύτητα των αλλαγών σε πολλούς τομείς «περνάει» μέσα από τους δορυφόρους και η χρήση των δορυφορικών δυνατοτήτων είναι σε έξαρση. Δεν είναι τυχαίο πως έχουμε μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές κοινό επίτροπο στην Ε.Ε για το Διάστημα και την Άμυνα, τομείς που πάνε χέρι-χέρι άλλωστε ειδικά μετά από την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας των drone. Ήδη χρησιμοποιούνταν οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι για την Άμυνα, π.χ για την διασύνδεση των πλοίων, των αεροσκαφών, ακόμη και για τις τηλεπικοινωνίες στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων με απλούς στρατιώτες και τα οχήματα, όμως τώρα υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη για σύνδεση των drone κάθε είδους με τα κέντρα των επιχειρήσεων», τόνισε αναλύοντας τις τρέχουσες εξελίξεις στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εξειδικευμένη εκπομπή για θέματα στρατιωτικής, αμυντικής, αεροδιαστημικής τεχνολογίας, «Ειδικές Αποστολές», ο κ.Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat αναλύοντας τις εξελίξεις στον τομέα όπως αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση DEFEA 2025. «Το διάστημα είναι πρωταγωνιστής όπως και συνεκτικός κρίκος μεταξύ όλων αυτών των τεχνολογιών. Αυτές οι συνδέσεις μπορούν να γίνουν μόνο με δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, γεωστατικούς ή και μέσης τροχιάς και γι’ αυτό το λόγο ανοίγεται ένα κεφάλαιο για την χρήση των δορυφόρων για τον έλεγχο των ρομποτικών αυτονόμων κινούμενων οχημάτων» συμπλήρωσε ο κ.Πρωτοπαπάς.

Πρόκειται για δορυφορική τεχνολογία που μπορεί να δώσει υψηλής αξίας θέσεις εργασίας σήμερα και αύριο σύμφωνα με τους ειδικούς στην Ελλάδα. «Είναι και κάτι σημαντικό να έχουμε δραστηριότητα στον τομέα για τους νέους Έλληνες επιστήμονες και βλέπουμε τώρα και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης όπως αυτή των μικροδορυφόρων να εξελίσσονται, όπως βλέπουμε και το ίδιο το ΝΑΤΟ να επενδύει προς αυτή την κατεύθυνση με το πρόγραμμα DIANA (DIANA – Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), με το δίκτυο των επιχειρηματικών επιταχυντών σε χώρες μέλη της συμμαχίας πού ακριβώς θα προωθούν με μεγάλη ταχύτητα startups για να αναπτυξουν τις τεχνολογίες τους ενώ και το European Defence Fund κάνει αντίστοιχη προσπάθεια», σχολίασε από την πλευρά του σε σχετική ανάλυση του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής & Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος», μέλος του ΔΣ του ΕΛΚΕΔ.

Ένας νέος κόσμος τεχνολογικών καινοτομιών σε τροχιά που έχει (και) ελληνικό πρόσημο

«Μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανακοινώσουμε ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό έργο το οποίο θα γίνει για τον δορυφόρο Hellas Sat 5, Ένα έργο το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με την γαλλική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιάσουμε και όλα τα χαρακτηριστικά του νέου μας δορυφόρου -όσα μπορούν να ανακοινωθούν γιατί θα έχει και συστήματα που αφορούν την άμυνα που δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε- όταν θα υπογράψουμε το κατασκευαστικό συμβόλαιο και πρέπει να υπογράψουμε οπωσδήποτε στα τέλη αυτού του έτους η στις αρχές του επόμενου. Θα πρόκειται για έναν δορυφόρο με ευρωπαϊκή τεχνολογία στην κατασκευή, ευρωπαϊκή τεχνολογική πρωτοπορία παγκόσμιας εμβέλειας μάλιστα, ενώ υπογράψαμε πρόσφατα και μνημόνιο συνεργασίας με τους Ιάπωνες για την διασύνδεση του νέου δορυφόρου με τον δικό τους γεωστατικό δορυφόρο στο διάστημα με ακτίνες λέιζερ. Έχουμε συνεπώς πολλά να ανακοινώσουμε στο επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, εξελίξεις που τοποθετούν την Hellas Sat στην κορυφή της δορυφορικής επικοινωνίας παγκόσμια. Εξελίξεις οι οποίες θα προχωρήσουν χάρη στην στελέχωση μας με Έλληνες και Κύπριους ερευνητές πίσω από κάθε διαστημική εφαρμογή τεχνολογίας μας», αποκάλυψε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Ελληνικά «χέρια» έχουν όμως πρόσφατα αναλάβει εντός της χώρας και ένα ακόμη πρότζεκτ δορυφορικής τεχνολογίας. «Η ειδίκευση μας είναι στην κατασκευή μικρών δορυφόρων που πάνω τους διαθέτουν σύστημα ραντάρ SAR (Συνθετικής Απεικόνισης). Είναι δορυφόροι που έχουν την ικανότητα βλέπουν και τη νύχτα τη γη όπως και μέσα από καιρικά φαινόμενα. Διαθέτουμε τον μεγαλύτερο στόλο με δορυφόρους τέτοιου τύπου καθώς έχουμε εκτοξεύσει 48 δορυφόρους από το 2018. Τα κεντρικά μας είναι στη Φινλανδία όπου ξεκίνησαν οι ιδρυτές την εταιρία, είμαστε όμως μια ευρωπαϊκή εταιρία και πρόσφατα  έχουμε έρθει πια και στην Ελλάδα καθώς έχουμε ένα συμβόλαιο με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κατασκευή και την παράδοση δύο μικροδορυφόρων. Έχουμε έτσι έρθει στην Ελλάδα και ανοίξαμε τα γραφεία μας στη χώρα, εγκαταστάσεις για τις οποίες έχουμε προσλάβει μόνο Έλληνες», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» και στις «Ειδικές Αποστολές» ο κ.Βασίλης Χαλουλάκος, επικεφαλής Ελλάδος της εταιρείας ICEYE που εξειδικεύεται σε δορυφόρους παρατήρησης χαμηλής τροχίας.

Παραγωγικό έργο και κατασκευή hardware και software «made in Greece»

Στα πλάνα της συγεκριμένης ελληνικής παρουσίας είναι μια made in Greece παραγωγή. «Έχουμε ξεκινήσει και μια παραγωγική μονάδα όπου μέρη των δορυφόρων και των ραντάρ που θα διαθέτουν πάνω τους, θα κατασκευάζονται στην Αθήνα από Έλληνες τεχνίτες και μηχανικούς για τον παγκόσμιο στόλο της εταιρείας. Στην Ελλάδα ξεκινάμε και θέλουμε να πατήσουμε στα πόδια μας. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε hardware (σ.σ εξοπλισμό) ενώ έχουμε και software engineers (σ.σ ειδικούς λογισμικού) καθώς είναι λίγο πιο ευέλικτο, πιο εύκολο το να αναπτύσσουμε software επειδή χρειάζεται λιγότερες υποδομές. Για το hardware κάναμε ήδη την αρχή, θέλουμε σταθεροποιηθούμε, αρχικά για τα δύο αυτά υποσυστήματα που θα φτιάξουμε από την Ελλάδα για τον παγκόσμιο στόλο δορυφόρων, και ιδανικά θα θέλαμε -και αυτό παλεύουμε- να φέρουμε ολοκληρωμένη παραγωγή δορυφόρων στην Ελλάδα. Να έχουμε λοιπόν ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής όχι μόνο για το παγκόσμιο στόλο των δορυφόρων μας, αλλά να έχουμε εδώ στην χώρα μας τη δυνατότητα να φτιάχνουμε δορυφόρους εξ ολοκλήρου και να προμηθεύουμε την παγκόσμια παραγωγή. Αυτό είναι το σχέδιο…» εξήγησε ο κ. Χαλουλάκος.

Οι ποιοτικές θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα τεχνολογίας είναι μια εξέλιξη που πέρα από τεχνογνωσία “αγκυρώνει” και ελληνικά μυαλά στη χώρα. «Με ένα σχέδιο που έχουμε με το τμήμα αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργαζόμαστε και παίρνουμε ταλέντα, Έλληνες και Ελληνίδες, από το τμήμα αυτό τους οποίους εκπαιδεύουμε και αξιοποιούμε τα καλοκαίρια σε διαδικασία internship, σε ρόλους που αφορούν την διαστημική τεχνολογία, είναι εθνικός μας ατόχος η ισχυροποίηση της Ελλάδας στον χώρο αυτό», τόνισε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat.

 

Επιπλέον δέσμες Διαστημικών Οπτικών Επικοινωνιών με λέιζερ για τον νέο δορυφόρο Hellas Sat 

Την ίδια ώρα στην επικοινωνία διαστήματος και επιφάνειας ετοιμάζεται μια νέα εποχή καθώς οι επονομαζόμενες Ελεύθερες Διαστημικές Οπτικές Επικοινωνίες με χρήση λέιζερ αναδύονται ως ένα στρατηγικής σημασίας διαστημικό πρότυπο. Φέρνουν μεγαλύτερες χωρητικότητες σε σύγκριση με τα σημερινά συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας αφού μιλάμε για terabit/δευτ. αντί για gigabit/δευτ. και είναι μια τεχνολογία έτοιμη να φέρει επανάσταση στις υποδομές τηλεπικοινωνιών του διαστήματος με αυξημένες παραμέτρους ασφάλειας. «Η Hellas Sat συμμετέχει σε πάρα πολλά προγράμματα που σχετίζονται με την χρήση δορυφορικών μέσων και ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι οπτικές τηλεπικοινωνίες. Στην Άμυνα σε αυτές τις χρήσεις μιλάμε για τοπικά κέντρα ελέγχου σε ένα θέατρο επιχειρήσεων τα οποία δεν θα χρειάζεται απαραίτητα είναι στελεχωμένα με άνθρωπο, αλλά θα υπάρχει είτε αυτόνομη τοπική διοίκηση, είτε απευθείας διασύνδεση τους με τα κεντρικά συστήματα ελέγχου των επιχειρήσεων. Μπορούμε να τα κάνουμε και τα δύο, για πολιτική και στρατιωτική χρήση. Ειδικά σε ό,τι αφορά το νέο δορυφόρο που θα εκτοξεύσουμε ο Hellas Sat 5 θα έχει Όπτικες Επικοινωνίες οι οποίες δεν παρεμβάλλονται καθώς η δέσμη λέιζερ που θα χρησιμοποιηθεί για την οπτική επικοινωνία από το δορυφόρο στο έδαφος θα έχει μία διάμετρο μόνο 200 μέτρα οπότε δεν θα είναι εφικτό να υποστεί παρεμβολές. Αυτό έχει ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα: όποιος θα έχει δυνατότητα για αυτές τις οπτικές τηλεπικοινωνίες εκεί που θα βρίσκεται ο σταθμός Ελέγχου και Διοίκησης, θα έχει τη πια και την μεγαλύτερη ασφάλεια», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat.

«Στην δική μας τεχνολογία μιλάμε για έναν αστερισμό, ένα constellation μικρών δορυφόρων, ο μεγαλύτερος αστερισμός του είδους που υπάρχει αυτή τη στιγμή του είδους. Περιλαμβάνει δορυφόρους δικούς μας, εταιρικούς, ώστε ναδίνουμε δεδομένα σε χρήστες και πελάτες μας, αλλά και κάποιους δορυφόρους που έχουμε εκτοξεύσει και είναι εξ’ολοκλήρου αγορασμένοι κυρίως από κυβερνήσεις και άλλους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, κυρίως από την Ευρώπη και την Αμερική. Δεν είναι τηλεπικοινωνιακοί αλλά παρατήρησης αφού το φορτίο τους (σ.σ payload) είναι SAR (σ.σ Synthetic aperture radar) που σημαίνει δορυφόρος που “συνθέτει” εικόνα με ραντάρ και έτσι μπορούμε να παρατηρούμε τη Γη 24/7 και μέσα από τα καιρικά φαινόμενα. Οι χρήσεις είναι πολιτικές και διπλής χρήσης. Οι πολιτικές χρήσεις των δορυφόρων αυτών αφορούν κυρίως τις φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, ή την αγροτική οικονομία όπου μπορεί να υπάρξουν εφαρμογές, ταυτόχρονα όμως πλέον υπάρχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και εφαρμογές αμυντικής φύσης. Με τη γενικότερη κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνουμε και εμείς με τη σειρά μας μεγάλο βάρος αυτή την περίοδο στο κομμάτι της άμυνας» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Χαλουλάκος.

«Οι οπτικές τηλεπικοινωνίες θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον, εκτιμώ μόνο από γεωστατική τροχιά καθώς οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς περνάνε κάθε 15 με 20 λεπτά με μεγάλη ταχύτητα πάνω από ένα σημείο στην επιφάνεια, οπότε είναι πολύ δύσκολο να επανεστιάζεις διαρκώς μια δέσμη Οπτικών Τηλεπικοινωνιών και να παρακολουθεί ένας σταθμός στο έδαφος διαρκώς ένα λέιζερ από έναν δορυφόρο χαμηλής τροχιάς που θα έχει οπτική δυνατότητα επικοινωνίας. Για αυτό το λόγο κι εμείς εξελίσσουμε τον σχεδιασμό του νέου μας δορυφόρου και θα χρησιμοποιήσουμε επικοινωνίες οπτικές με χρήση λέιζερ με περισσότερες από δύο δέσμες λέιζερ όπως φαίνεται, γιατί με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τέτοιες δυνατότητες. Αυτό ήταν στρατηγική απόφαση μας, ελληνική και ευρωπαϊκή, το να «τρέχουμε» μια τέτοια δυνατότητα κάτι που κάνουμε από το 2018», ανέφερε ο  κ. Πρωτοπαπάς.

Μικροδορυφόροι, νεοφυείς εταιρείες και εκκίνηση προγραμμάτων στην Ελλάδα

«Στο project των μικροδορυφόρων, ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, ο «Δημόκριτος» θα συνεργαστεί σε ερευνητικές δραστηριότητες. Εμείς θα δουλέψουμε πάνω σε δεδομένα και σε εφαρμογές κυρίως σε ερευνητικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται αυτό τον καιρό στο «Δημόκριτο» και έχουν να κάνουν είτε με την παρατήρηση της γης, είτε με περιβαλλοντικά δεδομένα. Οι μικροδορυφόροι αυτοί όμως έχουν σημασία καθώς συνδέονται με το θέμα της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων, των startups και η ιστορία πίσω από τη δημιουργία τους βοηθά να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η όλη υπόθεση της τεχνολογίας διπλής χρήσης» εξήγησε σε ανάλυση που έκανε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθυντής & Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος».

«Οι δύο SAR μικροδορυφόροι που αποκτά η Ελλάδα θα κατασκευαστούν από την συγκεκριμένη εταιρία που είναι ενδιαφέρον πως αρχικά ιδρύθηκε στην Φινλανδία από δύο… φοιτητές του πανεπιστημίου Άαλτο (Aalto)! Αυτό έγινε μάλιστα με αρχικό κεφάλαιο, επιχορήγηση από το πανεπιστήμιο, μόλις 20.000 ευρώ… Σήμερα λοιπόν αυτή η startup -που δεν είναι πια βέβαια startup- έχει προμηθεύσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών με μεγάλο αριθμό δορυφόρων, έχει προμηθεύσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας στη Βραζιλία αλλά και μία σειρά από χώρες σε όλο το πλανήτη και συμμετείχε υποστηρίζοντας πολύ ενεργά θέματα που σχετίζονται με τις πολεμικών δραστηριοτήτων στο μέτωπο της Ουκρανίας. Βλέπουμε λοιπόν πως την Φινλανδία μέσα από μία τέτοια startup να εξελίσσεται σήμερα σε μία πολύ σημαντική δύναμη στα θέματα τεχνολογιών διαστήματος διεθνώς χωρίς να έχει καμία παράδοση σε αυτό τον τομέα», ανέφερε σε ανάλυση του στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ.Νούνεσης. Ο Διευθυντής & Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος» στην περιγραφή του εξήγησε πως για τους νέους Έλληνες επιστήμονες αυτή η πορεία της αρχικής ομάδας των ερευνητών στην Σκανδιναβία είναι ένα παράδειγμα ενδιαφέρον, κίνητρο για επιδιώξεις στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. «Βλέπουμε τώρα και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης όπως αυτή των μικροδορυφόρων που εξελίσσονται, όπως βλέπουμε και το ίδιο το ΝΑΤΟ να επενδύει προς αυτή την κατεύθυνση με το DIANA (DIANA – Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), με το δίκτυο των επιχειρηματικών επιταχυντών στις χώρες μέλη της συμμαχίας. Αυτοί ακριβώς θα προωθούν με μεγάλη ταχύτητα τέτοιες startups για να αναπτυξουν τις τεχνολογίες τους, και αντίστοιχα και το European Defence Fund κάνει αντίστοιχη προσπάθεια», σημείωσε με έμφαση το υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.

Αυτόνομα συστήματα, δορυφορική τεχνολογία και η πρόκληση της «Q Day» και των κβαντικών κλειδιών

«Όλες οι τεχνολογίες αυτόνομων συστημάτων που εξελίσσονται πια με αστραπιαία ταχύτητα συνδέονται με κάποιον τρόπο τηλεπικοινωνιακό με κάποιο κέντρο επιχειρήσεων. Αυτή η σύνδεση είτε αρχική είτε τελική πραγματοποιείται σε κάποιο στάδιο με δορυφόρους. Το διάστημα είναι πρωταγωνιστής σε αυτή την εξέλιξη όπως και συνεκτικός κρίκος μεταξύ όλων αυτών των τεχνολογιών. Αν για παράδειγμα αναφερθούμε ειδικά στα drone, στις καινούργιες εξελίξεις συζητάμε π.χ για ένα σύστημα Μη Επανδρωμένο το οποίο λειτουργεί ως η ναυαρχίδα-μητρικό σκάφος το οποίο θα συνδέεται με drone μικρότερα. Έχουμε άρα τη σύνδεση του μητρικού σκάφος μέσω δορυφόρου και στη συνέχεια με άλλες διαύλους εναλλακτικές μία σύνδεση αυτού του μητρικού σκάφος με τα μικρότερα Αυτόνομα Αεροχήματα, ή αντίστοιχα συστήματα στο έδαφος και το νερό. Εδώ προκύπτει και ζήτημα ασφάλειας. Εμείς θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο νέο δορυφόρο μας και για κβαντικές επικοινωνίες, Να «κατασκευάζουμε» δηλαδή κβαντικά κλειδιά. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί υπάρχει ένα άλλο υπερόπλο το οποίο καταφθάνει σε αυτές τεχνολογίες, Και αυτός είναι ο κβαντικός υπολογιστής. Πρόκειται για μία τεχνολογία η οποία πρόκειται να σπάσει την υφιστάμενη κρυπτογράφηση», σημείωσε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat εξήγησε πως μια υπάρχουσα κρυπτογράφηση που αυτή τη στιγμή για να σπάσει χρειάζονται χιλιάδες χρόνια, με έναν κβαντικό υπολογιστή όμως μπορεί να σπάνε σε ελάχιστο χρόνο. «Λογαριάζαμε όσοι ασχολούμαστε με την κυβερνοασφάλεια πως οι κβαντικοί υπολογιστές θα σπάσουν την κανονική κωδικοποίηση μετά το 2030, Αλλά χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αλλά και τις νέες κβαντικές τεχνολογίες φαίνεται πως θα είναι πολύ πριν το 2030 όταν θα υπάρξει η λεγόμενη «Q Day» η ημέρα δηλαδή στην οποία θα σπάσει η υπάρχουσα κωδικοποίηση», εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat. «Εμείς επιμένουμε ότι οι οπτικές τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να πάνε σε δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος αυτών των τηλεπικοινωνιακων συνδέσεων και ευτυχώς η τεχνολογία έχει ωριμάσει και σε ευρωπαϊκά δορυφορικά σκάφη (σ.σ το “σασί” των δορυφόρων), αλλά και σε ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες μπορούν να κατασκευάσουν Οπτικές Επικοινωνίες με λέιζερ. Αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί και έτσι σχεδιάζουμε τον επόμενο δορυφόρο μας με αυτές τις τεχνολογίες», σημείωσε ο κ. Πρωτοπαπάς που τόνισε πως υπάρχει πλέον η ανάγκη για την εισαγωγή σε όλες τις τηλεπικοινωνίες στον κυβερνοχώρο είτε αυτό αφορά πολιτική χρήση είτε αφορά την άμυνα και τις στρατηγικές επικοινωνίες της νέας δυνατότητας της κβαντικής κωδικοποίησης των τηλεπικοινωνιών. «Σε αυτούς τους δύο πολύ σημαντικούς τομείς, της κυβερνοασφάλειας αλλά και της άμυνας δραστηριοποιούνται οι Έλληνες και Κύπριοι τεχνικοί της Hellas Sat, τεχνογνωσία που αποκτάται μέσα από τον σχεδιασμό του επόμενου δορυφόρου αλλά και μέσω των data center που αναπτύσσουμε στην Ελλάδα και στην Κύπρο», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat που αποκάλυψε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η αναγγελία του τελικού σχεδιασμού του δορυφόρου θα γίνει προς τα τέλη του έτους οπότε και θα υπογραφεί και το κατασκευαστικό συμβόλαιο του δορυφόρου.

Φιλόδοξα σχέδια για κατασκευές στην Ελλάδα

Θέσεις εργασίας υψηλής αξίας από το… Διάστημα: «εξελισσόμαστε, όσο ανεβαίνουμε γενιά στον δορυφόρο που έχουμε και στο συγκεκριμένο payload (σ.σ φορτίο δορυφόρου) τεχνολογίας SAR, οι δορυφόροι μας θα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες καθώς θα είναι λίγο μεγαλύτερoι σε μέγεθος. Έχουμε όμως αυτή τη στιγμή στο R&D pipeline (σ.σ στην διαδικασία τεχνολογικής εξέλιξης) και άλλο έργο. Πρόκειται για έργο το οποίο καλύπτει πάρα πολλά πράγματα (σ.σ φορτία και δυνατότητες) και πέρα από το φορτίο SAR που υπάρχει σήμερα.  Αυτή το στιγμή η εταιρία εξαπλώνεται πάρα πολύ παγκοσμίως και στην Ελλάδα το σχέδιο είναι πολύ φιλόδοξο. Σήμερα απασχολούμε διψήφιο αριθμό ατόμων και το πλάνο, το όνειρο αν θέλετε, είναι να φτάσουμε ιδανικά και σε μια λειτουργία στην χώρα που θα απασχολεί και τριψήφιο αριθμό εργαζομένων. Από την Ελλάδα καλύπτουμε αρχικά και την περιοχή του Βαλκανίων και την περιοχή της Κύπρου και επεκτεινόμαστε. Όσο το σχέδιο προχωράει θέλουμε να επεκταθούμε και σε άλλα μέρη της Μεσογείου και ενδεχομένως και της Μέσης Ανατολής με hub (σ.σ επίκεντρο) την Ελλάδα, εδώ βρίσκεται όλη η ουσία…» ανέφερε από την πλευρά του ο κ.Χαλουλάκος, ο επικεφαλής Ελλάδος της ICEYE.

Την ίδια ώρα στην χώρα εγκαινιάστηκε στα μέσα Ιανουαρίου ένας από τους εννέα επιταχυντές DIANA στο Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος» με την υποστήριξη του ΕΛΚΑΚ, ένας επιταχυντής που στον σχεδιασμό είναι να φιλοξενεί αρχικά τις πρώτες έξι νεοφυείς εταιρείες από χώρες της Συμμαχίας. Είναι μια επίσημη έναρξη του πρώτου ελληνικού Επιταχυντή Τεχνολογιών Διττής Χρήσης (Innovation Accelarator) που σύμφωνα με ανάλυση στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ του Διευθυντή & Προέδρου Δ.Σ του «Δημόκριτος» και μέλους του Δ.Σ του ΕΛΚΕΔ, Γιώργου Νούνεση, η λειτουργία του θα φέρνει σε επαφή ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ακαδημαϊκά ιδρύματα και βιομηχανικούς εταίρους μέσα από χρηματοδότηση, δικτύωση και καθοδήγηση ώστε να έχουμε καινοτόμες τεχνολογίες «με ελληνικό πρόσημο».

Σωτήρης Κυριακίδης

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Το μη επανδρωμένο Blue Whale σε δράση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Στην ελληνική αμυντική επικαιρότητα έχει μπει και το υποβρύχιο μη επανδρωμένο (UUV), Βlue Whale, που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή Israel Aerospace Industries (IAI), καθώς...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ WSJ: Η Χαμάς ξεκίνησε τον πόλεμο για να ματαιώσει την...

92
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, δεν ήταν μια ακόμα κλιμάκωση στη μακροχρόνια ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, αλλά φαίνεται να είχε ένα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Μαΐου 1956: Operation “Redwing”, ρίψη βόμβας υδρογόνου...

1
Η πρώτη αμερικανική βόμβα υδρογόνου εναέριας άφεσης ρίπτεται στην ατόλη Μπικίνι. Εγκαινιάζεται έτσι μια σειρά ατμοσφαιρικών δοκιμών, η "Redwing" για να εξαχθούν συμπεράσματα για...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ολοκληρώθηκε η μοριοδότηση των υποψηφίων ΕΠ.ΟΠ. – ποια τα επόμενα βήματα

Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαγωνισμών πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) για τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία...

DEFEA 2025: Το Dornier 228 NXT ανανεώνει τις επιδόσεις του και προσφέρεται για ελληνική συμπαραγωγή

Η General Atomics Αero Tec Europe ήταν παρούσα στην αμυντική έκθεση DEFEA 2025 στην Αθήνα και αυτό αποτέλεσε αφορμή για να συνομιλήσουμε με το...

Podcast: “Ειδικές Αποστολές”, η αεροπορική μάχη Ινδίας-Πακιστάν

Δια χειρός και μικροφώνου Σωτήρη Κυριακίδη μέσα από τη συχνότητα του Πρακτορείου 104,9FM.