Η κυβέρνηση της Κροατίας ανακοίνωσε χθες το πάγωμα του προγράμματος νέου μαχητικού αεροσκάφους μέχρι νεοτέρας.
Η ενέργεια εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο αναστολής εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε να υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και της οικονομικής κρίσης που η πανδημία δημιουργεί.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κροάτης υπουργός Άμυνας Νταμίρ Κρστίσεβιτς αναφέρει πως ο στρατός θα φανεί αλληλέγγυος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Επιπλέον, σημειώνει ότι το πρόγραμμα νέου μαχητικού θα συνεχιστεί, όταν το οικονομικό κλίμα καλυτερεύσει.
Να θυμίσουμε, η Κροατία επιδιώκει με τα νέα μαχητικά να αντικαταστήσει τα εναπομείναντα MiG-21. Η ίδια έστειλε RfP (Request for Proposal) σε επτά χώρες στις 15 Ιανουαρίου, για να υποβάλουν προσφορές μέχρι τις 7 Μαΐου. Οι χώρες είναι οι ΗΠΑ (προσφέροντας νέα F-16), η Σουηδία (νέα Gripen), η Ιταλία (μεταχειρισμένα Eurofighter), η Γαλλία (μεταχειρισμένα Rafale) και οι Νορβηγία/Ελλάδα/Ισραήλ (μεταχειρισμένα F-16). Στις επτά χώρες αναμένεται τώρα να σταλεί μια ειδοποίηση που θα περιλαμβάνει νέες, αλλαγμένες ημερομηνίες.
ΈΚΤΑΚΤΟ: Η Κροατία ζητά επίσημα (ξανά) να αγοράσει ελληνικά F-16C/D Block 30!
Το ενδιαφέρον της Κροατίας για την Ελλάδα αφορά μαχητικά F-16C/D Block 30, τα οποία ήταν υποψήφια και στον προηγούμενο κροατικό διαγωνισμό, όπου προτιμήθηκαν τα ισραηλινά F-16C/D Block 30. Ωστόσο δεν έγινε σύμβαση αγοράς μετά την άρνηση των ΗΠΑ να χορηγήσουν το αναγκαίο πιστοποιητικό. Σύμφωνα με το «Obris», οι Κροάτες ήλπιζαν σε μια βελτιωμένη ελληνική προσφορά, αλλά είναι άγνωστο τι θα συμβεί.
Το μόνο δεδομένο είναι ότι η Κροατία θα πρέπει να στραφεί σε νατοϊκό πρόγραμμα Air Policing, ύστερα από την προγραμματισμένη απόσυρση των MiG το 2023. Αξιοσημείωτη είναι, τέλος, η αναφορά Κρστίσεβιτς πως την αναβολή υποβολής προσφορών ήθελε μια από τις επτά χώρες, χωρίς ο ίδιος όμως να λέει ποια ήταν…