Στο στόχαστρο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται Ρώσοι αξιωματούχοι για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση και διασπορά ψευδών ειδήσεων που έχουν κάνει σχετικά με την επιδημία Covid-19 το τελευταίο διάστημα.
Όλα όσα ήλπιζε να κερδίσει η Ρωσία στον επικοινωνιακό τομέα με την αποστολή ιατρικής βοήθειας στην Ιταλία, τώρα γυρίζει εναντίον της με την αδυναμία της να περιορίσει τις ψευδείς ειδήσεις και συγκεκριμένα, μια προσπάθεια να κατηγορήσει την Πολωνία και μια κίνηση περιορισμού των Ιταλών δημοσιογράφων που στρέφονταν εναντίον της.
Covid-19: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για εκστρατεία παραπληροφόρησης
Σχετικά με την Πολωνία, την περασμένη εβδομάδα, το BBC κατηγόρησε ρωσικά μέσα ενημέρωσης για διασπορά ανακριβειών σχετικά με τις ενέργειες ιταλικών αρχών οτι κατέβαζαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ύψωναν σημαίες της Ρωσίας και ότι έπαιζαν τον ρωσικό εθνικό ύμνο στους ιταλικούς δρόμους.
Στις 23 Μαρτίου, ο Ρώσος βουλευτής, Alexey Pushkov, βρήκε ευκαιρία να κατηγορήσει την Πολωνία λέγοντας ψευδώς πως η τελευταία αρνήθηκε να επιτρέψει σε ρωσικά αεροπλάνα που μετέφεραν ιατρική βοήθεια στην Ιταλία, να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της για το ταξίδι τους. Το tweet του Pushkov ήταν ψευδές και σβήστηκε μετά από λίγες ώρες αλλά το κακό είχε γίνει ήδη.
Πολλά ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συγκεκριμένα τα Tsargrad, Komsomolskaya Pravda, RIA FAN, Gazeta.ru, Moskovsky Komsomolets, Life.ru και το Ukraina.ru (ρωσικό κρατικό κανάλι ενημέρωσης, παρά το όνομά του που παραπέμπει σε ουκρανικό μέσο) αναμετέδωσαν το μήνυμα Pushkov και κανένα δεν μπήκε στον κόπο να διευκρινίσει το λάθος ή να προβεί σε διορθώσεις. Το παγκοσμίου εμβέλειας Sputnik αναμετέδωσε κι αυτό τις δηλώσεις του Ρώσου βουλευτή αλλά ανασκεύασε αργότερα.
Σε ό,τι αφορά στους Ιταλούς δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, υποστράτηγος Igor Konashenkov, ξεσπάθωσε κατά των αρθρογράφων της ιταλικής εφημερίδας La Stampa καθώς αμφισβήτησαν έντονα την πραγματική αξία της ρωσικής βοήθειας.
Η κίνηση προκάλεσε σχεδόν διπλωματικό επεισόδιο με την ιταλική κυβέρνηση να απαντά πως “η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην κριτική είναι θεμελιώδεις αξίες της κοινωνίας μας”.
COVID-19: Ο Ρωσικός Στρατός προετοιμάζει μονάδες βιολογικού πολέμου για την πανδημία
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αξίες και την διαφάνεια, Věra Jourová, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρώπης στους Ιταλούς δημοσιογράφους έναντι της ρωσικής απειλής.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επικοινωνιακή ζημιά, ο υπουργός υγείας της Ρωσίας, Mikhail Murashko, εμφανίστηκε στο κρατικό κανάλι “Ενιαία Ρωσία” και παραδέχθηκε δημόσια πως η αρχική εκτίμηση την τεχνητή καταγωγή του ιού ήταν μάλλον εσφαλμένη και υποστήριξε πως η θέση της Ρωσίας συντάσσεται με εκείνη των περισσοτέρων κρατών στο να δεχθεί πως πρόκειται για φυσική μετάλλαξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής, Valentina Matvienko, κάλεσε τον Pushkov να αναθεωρήσει δημόσια τα όσα ανέφερε για την Πολωνία.
Τα παραπάνω στοιχεία συμπεριφοράς σηματοδοτούν μια αλλαγή στη στάση του Κρεμλίνου. Μετά από χρόνια “εθνικής αλήθειας”, στα οποία η επίσημη κυβερνητική εκδοχή επηρέαζε την πορεία των ειδήσεων χωρίς αντιπολίτευση, η Ρωσία βρίσκει την ελευθερία των δυτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπερβολικά ανεξάρτητη και “απείθαρχη”.
Ταυτόχρονα, όμως, μια νέα τάση δείχνει να αναδύεται σιγά σιγά στο ρωσικό σύστημα πληροφοριών. Μετά από χρόνια αρνητικής στρατηγικής στην διαχείριση πληροφοριών και “κακόβουλων” παικτών, οι ρωσικές αρχές πασχίζουν να δείξουν ένα καλό πρόσωπο στο διεθνές ακροατήριο, ένα πρόσωπο φιλελεύθερο και συμβατό με τον χαρακτήρα μιας “ήπιας δύναμης”.
Τα αντιφατικά μηνύματα μεταξύ του “παλιού καθεστώτος” και της “νέας τάσης” στον πόλεμο πληροφοριών δείχνουν ότι η Ρωσία μετέρχεται μιας αλλαγής η οποία δεν είναι καθόλου εύκολη. Το περιστατικό με τους Ιταλούς δημοσιογράφους είναι μια κλασσική περίπτωση που μια καλή επικοινωνιακή στρατηγική καταλήγει να “πυροβολήσει τα πόδια της” εξαιτίας των παλιών αντανακλαστικών και δείχνει πως ο δρόμος θα είναι δύσκολος.
Αντίστοιχα, οι ρωσικές αρχές συνειδητοποιούν πως ούτε το εσωτερικό μέτωπο είναι αραγές, καθώς η κακή επικοινωνιακή διαχείριση διαφαίνεται και στο εσωτερικό της χώρα. Η φύση της πανδημίας του Covid-19 είναι από μόνη της παγκόσμιας εμβέλειας και ούτε το ρωσικό ούτε το διεθνές κοινό μπορεί να πειστεί από μια στρατηγική χειραγώγησης των πληροφοριών όπως συνέβη στην περίπτωση της κατάρριψης της μαλαισιανής πτήσης MH17 ή την επίθεση με χημικά όπλα στο Salisbury. Η θέση που συνειδητοποιούν είναι πως η Ρωσία οφείλει να βγει από την απλουστευτική και προστατευτική άγνοια για την οποία είναι η ίδια υπεύθυνη και να αντιμετωπίσει τις πληροφορίες με την ίδια υπευθυνότητα και ευθύτητα όπως οι δυτικές κοινωνίες.
Πηγή