Στα Ρωμαϊκά χρόνια, μια τιμωρία για την πειθαρχική συμμόρφωση των μονάδων μιας λεγεώνας που είχε επιδείξει δειλία στο πεδίο της μάχης, δεν είχε πειθαρχήσει σε διαταγές ή είχε επαναστατήσει ήταν ο “αποδεκατισμός” (decimatio < decem). Ένας στους δέκα στρατιώτες επιλεγόταν με κλήρο ή τυχαία και εκτελείτο, είτε ήταν ένοχος ή όχι. Η τιμωρία και η τυχαία επιλογή των μελλοθανάτων σκοπό είχε να παραδειγματίσει με σκληρό τρόπο τους υπολοίπους σε επίπεδο μονάδας και να τους δώσει το απαραίτητο κίνητρο να πειθαρχήσουν χωρίς να καταστρέψει τελείως το στρατιωτικό τμήμα.
Πρόσφατα, το Βρετανικό υπουργείο Αμύνης παραδέχθηκε πως από τους 140,000 άνδρες και γυναίκες στρατιωτικό προσωπικό οι 13,000 περίπου έχουν δηλώσει απόντες από την υπηρεσία ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, αναφέροντας είτε πως ανέπτυξαν συμπτώματα είτε πως ήρθαν σε άμεση ή έμμεση επαφή με άτομα που νόσησαν.
Το ΓΕΕΘΑ για τα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης της πανδημίας COVID-19
Το Βρετανικό υπουργείο Αμύνης έχει εκδόσει τις εξής οδηγίες για την αντιμετώπιση του Covid-19: “Μέλος του στρατιωτικού προσωπικού που έχει προσβληθεί από τον Covid-19 ή έχει έρθει σε επαφή, άμεση ή έμμεση, με άτομα που νοσούν από αυτόν, θα ακολουθεί τις οδηγίες και συμβουλές του Εθνικού Οργανισμού Υγείας. Για τη μείωση της έκθεσης στο κοινό, οποιοσδήποτε χρειάζεται να απομονωθεί θα θέτει εαυτόν στην προτεινόμενη 14-ήμερο καραντίνα με πρόσβαση σε ιατρική υποστήριξη σε 24-ωρη βάση. Το μέτρο αυτό λαμβάνεται για να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για την υγεία του στρατιωτικού προσωπικού μας και την υγεία του πληθυσμού, αν υπάρξει περιστατικό προσβολής”.
Επισήμως, η ορθή εφαρμογή των μέτρων και τήρηση των κανονισμών έχουν οδηγήσει σε μόλις 100 μέλη των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν βρεθεί θετικά στον Covid-19 αλλά ο φόβος για μια μαζική και ραγδαία διάδοση του ιού στις τάξεις των στρατιωτικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγάλος. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ρωσικές Αρχές παραδέχθηκαν πως έστειλαν σπίτι για απομόνωση δύο εβδομάδων 15,000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων.
Ρωσία: Στρατιωτικό προσωπικό στη μάχη κατά του Covid-19 αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας
Ταυτόχρονα, οι βρετανικές αρχές υπολογίζουν στο στρατιωτικό προσωπικό τους για βοήθεια σε θέματα διοικητικής μέριμνας και οργάνωσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και μια κατάσταση που οι ίδιες οι Ένοπλες Δυνάμεις τους θα έχουν ανάγκη βοήθειας γεννά εφιάλτες. Προκειμένου να γεμίσουν το κενό στις τάξεις τους το υπουργείο Αμύνης κάλεσε όσους αποστρατεύτηκαν τους τελευταίους 12 μήνες και επιθυμούν να βοηθήσουν να επιστρέψουν σε υπηρεσία στα συντάγματά τους. Το προσωπικό είναι πολύτιμο γιατί οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις οργανώνουν αυτή τη στιγμή κινητούς σταθμούς εξετάσεων, χώρους παροχής βοήθειας και προσφέρουν βοήθεια σε απομονωμένες και αγροτικές κοινότητες.
Την ίδια στιγμή, ο βρετανικός στρατός συνεχίζει να στρατολογεί και να εκπαιδεύει το προσωπικό του, διαδικασίες που γίνονται δύσκολα χωρίς την προσωπική επαφή λόγω του κορωνοϊού. Το διαδίκτυο βοηθά πολύ στις διαδικασίες εντοπισμού των καταλλήλων υποψηφίων και της αρχικής συνέντευξης για την προσέλκυσή τους αλλά οποιαδήποτε φυσική παρουσία και εκπαίδευση στο πεδίο πρέπει να περιμένει μέχρι την χαλάρωση της κατάστασης. Τα εκπαιδευτικά συντάγματα στο Pirbright και στο Winchester, το κέντρο εκπαίδευσης στο Catterick καθώς και η στρατιωτική ακαδημία στο Harrogate έχουν προς το παρόν διατάξει παύση των δραστηριοτήτων τους.
NATO: “Ξεσκονίζοντας” ψυχροπολεμικά σχέδια για την αντιμετώπιση της COVID-19
Ο Βρετανικός Στρατός καυχάται ότι είναι από τους αρχαιότερους οργανωμένους στρατούς με διαρκή ιστορία στον κόσμο, με τις ρίζες του να εντοπίζονται στα 1645 και στον “υποδειγματικό στρατό” που οργάνωσε ο συνταγματάρχης Όλιβερ Κρόμγουελ κατά τον Αγγλικό Εμφύλιο. Αν και ο στρατός του διαλύθηκε με την αποκατάσταση του βασιλικού θεσμού και τον βασιλά Κάρολο τον Β΄το 1660, το σύνταγμα Coldstream Guards παρέμεινε μεταφέροντας την προσοχή στην καλή οργάνωση, πειθαρχία και εκπαίδευση στις τάξεις του μετέπειτα βασιλικού στρατού για αυτό και οι δραστηριότητες του στρατού είναι σημαντικό να συνεχιστούν παρά την κατάσταση περιορισμού.
Πηγή