Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι εξετάζει να αναβάλλει στρατιωτικά εξοπλιστικά προγράμματα ενόψει της αναμενόμενης ύφεσης που θα ακολουθήσει την περίοδο περιορισμού λόγω της πανδημίας Covid-19.
Εκπρόσωποι του υπουργείου Αμύνης έσπευσαν, βέβαια, να διευκρινίσουν πως όποιες αναβολές προγραμμάτων θα γίνουν πρώτα αντικείμενο μεγάλης εσωτερικής συζήτησης σε επίπεδο επιτελείου και μετά από συνεργασία μεταξύ υπουργείου και ξένων προμηθευτών για να μειώσουν όσο γίνεται τον αντίκτυπο στις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης.
Ένα σημείο αναφοράς είναι πως η Ταϊλάνδη, σε αντίθεση με άλλες ασιατικές χώρες, δεν προσβλέπει στην προμήθεια αμυντικών συστημάτων μέσω δανείων ξένων προμηθευτών αλλά μοιράζοντας το κόστος στον εθνικό προϋπολογισμό σε βάθος αρκετών ετών.
Σε δηλώσεις τους ανώτατοι αξιωματούχοι της ταϊλανδικής κυβέρνησης αναφέρθηκαν στα σχέδια αναβολής, όπως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης, αντιστράτηγος Kongcheep Tantravanich που δήλωσε: “εξετάζουμε τα ουσιώδη (προγράμματα) (…) αν θεωρήσουμε πως ένα πρόγραμμα αξίζει να αναβληθεί, θα το αναβάλουμε έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα συμβόλαια με ξένους προμηθευτές μας. Παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται, θα έρθουμε σε συνομιλίες, ωστόσο παρόμοια θέματα αντιμετωπίζουν όλες οι άλλες χώρες αυτή τη στιγμή”.
Εν όψει κορωνοϊού, η Ταϊλάνδη «παγώνει» την παραλαβή δύο εκπαιδευτικών T-50
Ο αντιστράτηγος τόνισε πως ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο το έτος 2020 αλλά εκτείνεται μέχρι το 2021 τουλάχιστον σε μια προσπάθεια να ισοσταθμίσει τις κυβερνητικές δημοσιονομικές αντοχές.
Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε εξοπλιστικά προγράμματα ή χρονοδιαγράμματα καθυστερήσεων αλλά ορισμένα προγράμματα του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης αναμένεται να επηρεαστούν. Μεταξύ τους, η συνέχεια ναυπήγησης των περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης κλάσης Krabi, το δεύτερο από τα οποία παραδόθηκε πρόσφατα και το υποβρύχιο S26T που παραγγέλθηκε τον Μάιο του 2017 έναντι 410 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα και θα παραδιδόταν το 2023. Ένα άλλο πρόγραμμα που επηρεάζεται άμεσα είναι η προμήθεια αεροσκαφών προκεχωρημένης εκπαίδευσης Τ-50 από τη Νότια Κορέα.
Πηγή