Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει πως οι προϋπολογισμοί άμυνας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίες έχουν περικοπεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού. Η πτώση της δυναμικής της ισχύος των κρατών αυτών ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Πεκίνο για να πιέσει περαιτέρω για τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.
Κινεζικά γυμνάσια ανθυποβρυχιακού πολέμου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Η άποψη του ακαδημαϊκού και ειδικού σε θέματα δικαίου και ασφάλειας επί ναυτικών ζητημάτων στο πανεπιστήμιο της Ινδονησίας, Aristyo Rizka Darmawan, είναι πως η περικοπή αμυντικών δαπανών είναι η εύκολη λύση που έχουν τα κράτη για να αντιμετωπίσουν μια κρίση ανακατευθύνοντας άμεσα τη ροή χρήματος σε απειλούμενους τομείς της οικονομίας αλλά δεν είναι μακροπρόθεσμα η σωστή λύση.
Η Ινδονησία, που χρησιμοποιεί ως παράδειγμα, έχει ανακοινώσει πως θα περικόψει 588 εκατομμύρια δολάρια από την άμυνά της για το τρέχον έτος ενώ η Ταϋλάνδη ακολουθεί κατά πόδας με 555 εκατομμύρια. Το Βιετνάμ, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες αντιμετωπίσουν παρομοίως μεγάλη πίεση να αναλάβουν παραόμοιες δράσεις και πιθανότατα θα το κάνουν. Ο καθηγητής Darmawan σημειώνει δυσοίωνα πως “λιγότερες δαπάνες σημαίνουν αυτόματα λιγότερες περιπολίες στη θάλασσα”.
Η Ινδονησία απορρίπτει τις κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Αντίθετα, η Κίνα, επίκεντρο της πανηδημίας και μια από τις χώρες που χτυπήθηκε σκληρά ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 6.6% για το 2020. Η αύξηση αποτελεί βέβαια τη μικρότερη που παρατηρείται εδώ και χρόνια αλλά η κινεζική οικονομία έχει δεχθεί σκληρό χτύπημα και παρόλα αυτά δεν εμφανίζει αρνητικό πρόσημο στις αμυντικές δαπάνες. Ακόμα και μειωμένος, ο προϋπολογισμός επιτρέπει στην Κίνα να συνεχίσει τις πιέσεις των διεκδικήσεών της στη Νοτιοανατολική Ασία και να διατηρήσει αυξημένη παρουσία στον δυτικό Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανούς.
Παρά την κρίση του κορωνοϊού, η κινεζική παρουσία στην περιοχή του εγγύς εξωτερικού της διατηρήθηκε αμείωτη. Οι πιέσεις προς την Ταϊβάν συνεχίζονται, εφόσον το Πεκίνο αρνείται να την χαρακτηρίσει ανεξάρτητο κράτος και εμμένει στην ιδέα του εδάφους που αποσπάστηκε από τον εθνικό κορμό και η ναυτική παρουσία στη θάλασσα της Νότια Κίνας συνεχίστηκε με επιθετικές διεκδικήσεις, ακόμα και με τη βύθιση αλιευτικού του Βιετνάμ και την απειλητική παρουσία πολεμικών σε προσπάθειες της Μαλαισίας να κάνει εξορύξεις.
Εντυπωσιακή προβολή ισχύος του Κινεζικού Ναυτικού όπως καταγράφηκε σε δορυφορικές εικόνες
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν σε στρατιωτικό επίπεδο, σε πολιτικό επίπεδο η Κίνα χαμογελάει και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι εκμεταλλεύεται την κρίση του COVID-19 για να επεκτείνει την κυριαρχία της ως ανοησίες. Επίσημα χείλη αναφέρουν την προσπάθεια συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες στο θέμα του κορωνοϊού και επιρίπτει την ευθύνη για την κλιμάκωση στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
Πηγή