Το θηριώδες ημιφορτηγό Ford F-250 (θηριώδες για την Ελλάδα, γιατί για τις ΗΠΑ είναι προς το μεσαίο), διάλεξε η Northrop Grumman ως φορέα ενός νέου συστήματος ενεργητικής αντιμετώπισης μη επανδρωμένων (C-UAS) το οποίο θα σταλεί στην Ουκρανία.
Το όλο σύστημα ονόμαζεται Mobile – Acquisition, Cueing and Effector (M-ACE) και περιλαμβάνει ένα ημιφορτηγό ως φορέα ενός ιστού με ραντάρ και ηλεκτροοπτικά για εντοπισμό των μη επανδρωμένων και μετά ημιφορτηγά με πυροβόλο 30 χιλιοστών στην καρότσα τους, μαζί με κάμερα εντοπισμού που δέχονται τα δεδομένα στοχοποίησης και καταρρίπτουν τον εισβολέα.
Η όλη λύση δεν είναι καινοτομική, αλλά αποτελεί μια συναρμογή υπαρχόντων συστήματων, π.χ. το πυροβόλο είναι το Μ-230 των ελικοπτέρων Apache, ενώ το ραντάρ είναι το White Gryphon R1400, για έρευνα πεδίου μάχης με εμβέλεια για πολύ μικρά μη επανδρωμένα τα 10 χιλιόμετρα και περίπου τα 30 χιλιόμετρα για ελικόπτερα και αεροσκάφη.
Η σύνθεση ραντάρ, οπτικών, με θερμική κάμερα, με ένα σύστημα ελέγχου μάχης και παροχής δεδομένων είναι αυτό που επιτρέπει την δημιουργία του συστήματος το οποίο είναι αυτόνομο. Και βέβαια μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε μεσαίο-μεγάλο ημιφορτηγό με ωφέλιμο φορτίο πάνω από ένα τόνο.
Για τις ουκρανικές ανάγκες προβλέπεται ότι θα σταλούν 9 οχήματα με πυροβόλα και τρία με ραντάρ/κάμερες.
Να πούμε το αυτονόητο πως τέτοιες λύσεις που στηρίζονται σε έτοιμα συστήματα της διεθνούς αγοράς είναι σχετικά απλά στην κατασκευή και ολοκλήρωση (ήδη υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 παρόμοια διεθνώς) και μπορούν άνετα να ενσωματωθού στα εκατοντάδες οχήματα του Ελληνικού Στρατού, όπως τα Humvee, τα VBL, φυσικά τα πιο βαριά ΤΟΜΠ όπως τα M113 κ.ο.κ. Ελληνικές εταιρίες, ή και σχετικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν την τεχνογνωσία να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, ίσως και αξιοποιώντας και υλικά που υπάρχουν σε αποθήκευση.