20.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝΠόσα δις θα χρειαστεί η Ελλάδα για την άμυνα της τα επόμενα...

Πόσα δις θα χρειαστεί η Ελλάδα για την άμυνα της τα επόμενα χρόνια;

- Advertisement -

Η Ρωσία έχει επιτεθεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουάριου και η τελευταία μάχεται ηρωικά για την εδαφική της ακεραιότητα και την ύπαρξή της ως ανεξάρτητο κράτος. Ταυτόχρονα, στην Δύση, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει €100 δις ευρώ, παραπάνω από ότι είχε ήδη προγραμματίσει, για να ενισχύσει την άμυνα της και για να πέτυχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ ετησίως για αμυντικές δαπάνες, που έχει θεσπίσει το ΝΑΤΟ. Όλοι είδαν με θαυμασμό τη γερμανική ανακοίνωση. Είναι όμως αυτά τα ποσά αρκετά;

Το 2021 το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας έλαβε χρηματοδότηση ύψους €46,9 δις. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2%, οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας θα πρέπει να αυξηθούν στα 75,5 δις ευρώ το 2022 και στα 85,6 δις ευρώ κάθε χρόνο έως το 2026. Το αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει 50,3 δις ευρώ για το 2022 και στη συνέχεια 50,1 δις ευρώ ετησίως μέχρι το 2026. Αρά, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο. Με ακαθόριστο προϊόν της τάξης των $4,392 τρις στο τέλος του 2021, είναι φανερό ότι τα ποσά που δίνει η Γερμάνια για την άμυνα της είναι ελάχιστα.

Που θα επενδύσει η Γερμανία τα 100 δις για την άμυνα; Μαχητικά, επικοινωνίες, ελικόπτερα, αεράμυνα, κορβέτες

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα αναζήτησε να αγοράσει φρεγάτες με προϋπολογισμό κάπου €5,5 δις, ένα όντως σημαντικό ποσό. Ταυτόχρονα εκσυγχρονίζει 83 F-16 για $1,2 δις. Όμως, οι ανάγκες μας για τα επόμενα 15-20 χρόνια, δεν καλύπτονται από 5 ή 10 δις ευρώ, ενώ δυστυχώς τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν σταματούν ποτέ. Τα συστήματα του σήμερα θέλουν εκσυγχρονισμό σε 10-15 χρόνια, και τα συστήματά που αγόρασες πριν 30 χρόνια θέλουν είτε δεύτερο εκσυγχρονισμό η αλλαγή. Η έρευνα για νέα όπλα δεν σταματά ποτέ, μιας και η τεχνολογία αλλάζει και το «θαύμα» του σήμερα είναι μια παλιατζούρα σε 10 η 20 χρόνια. Το ίδιο και με τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, τα €5 δις του σήμερα δεν είναι αρκετά για του χρόνου.

Για το 2021, η Ελλάδα είχε ΑΕΠ $216,2 δις, καταγράφοντας αύξηση $26 δις σε σχέση με το 2020 και ξόδεψε $4,9 δις (σε τιμές του 2019) για την άμυνα της. Και ήδη ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για άμυνα και πετυχαίνει το στόχο του ΝΑΤΟ. Το που πήγαν τα χρήματα δεν είναι ο στόχος του άρθρου μου. Ο σκοπός μου είναι να δείξω ότι, ενώ οι τωρινές δαπάνες είναι μεγάλες σε σχέση με τα τελευταία 10-12 χρόνια, είναι ακόμα μικρές σε σχέση με το τι χρειαζόμαστε για ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που θα κάνουν την Τουρκία, η όποιον άλλον, να το σκεφτεί διπλά και τριπλά, πριν αποτολμήσει κάτι.

Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν γίνει πολύ καλές κινήσεις για την ενίσχυση της άμυνας μας αλλά η χώρα μας πρέπει να προγραμματίσει να ξοδέψει τουλάχιστον $50 δις για τα επόμενα 15 χρόνια, για να αυξήσει την αποτρεπτικότητα της. Μιλάμε για ένα ποσό των $3,3 δις τον χρόνο για εξοπλισμούς (αγορά νέων η μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων), χώρια από τα κονδύλια για έρευνα, μισθοδοσία κ.λπ.

Ναύαρχος Σπύρος Κονιδάρης: Τα 100 δις που θα ξοδέψει η Γερμανία για εξοπλισμούς είναι λιγότερα κι από την Ελλάδα!

Μιας και αναφερθήκαμε στις φρεγάτες, ας αρχίσουμε με το Πολεμικό Ναυτικό. Οι ανάγκες για φρεγάτες δεν περιορίζονται στις 3+1 FDI αλλά απαιτούν συνολικά 12, βάση της Δομής Δυνάμεων. Άρα, η Ελλάδα όχι μόνο χρειάζεται να εκσυγχρονίσει τις 4 ΜΕΚΟ για να τις έχει τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά και να αγοράσει άλλες 7-8 φρεγάτες σε ένα διάστημα 15-20 ετών, καθώς οι S θα πρέπει να αποσυρθούν κατά το 2030-5, και οι ΜΕΚΟ θα ακολουθήσουν μετά, γύρω στο 2040. Έτσι μόνο για τις επόμενες 7-8 φρεγάτες θα πρέπει να δαπανήσουμε περίπου $8 δις (με οπλισμό, FOS).

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι προσπαθεί να πετύχει το ΠΝ με τις νέες αγορές; Που “βαδίζει” ο Στόλος, φρεγάτες, κορβέτες, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200, ελικόπτερα

Ακολουθούν οι κορβέτες, που εν μέρει μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλαιές πυραυλακάτους, οπότε εδώ εκτιμούμε $2-2,5 δις για 5-7 πλοία με οπλισμό. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει αγορά πλοίων ανεφοδιασμού, αποβατικών, αρματαγωγών, και υποβρύχιών. Μιλάμε για ακόμα $5-7 δις τα επόμενα 10-15 χρόνια. Άρα το ΠΝ χρειάζεται $15-17,5 δις για να ανανεωθεί και συνεχή ροή βέβαια κονδυλίων στη συνέχεια για να συντηρηθεί η αποτρεπτική αξία και ο εξοπλισμός, ενώ ταυτόχρονα θα ακολουθήσει ο εκσυγχρονισμός των 3+1 FDI, σε 15-20 χρόνια μετά την αγορά τους.

Η Πολεμική Αεροπορία τώρα χρειάζεται να εκσυγχρονίσει όλα τα υπόλοιπα F16 (Block30 + 50) σε F16V, σχεδόν 60 αεροσκάφη με κόστος κάπου $1 δις, με όπλα. Ενώ οφείλει να αγοράσει τουλάχιστον 2 Μοίρες F35A ($4-5 δις) μαζί με όπλα. Ακόμα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των Rafale στο απώτερο μέλλον, από τα 24 στα τουλάχιστον 48, στο μοντέλο F4, με σύνολο δαπάνης στα $3-4 δις. Ενδιάμεσα τα Μ2000-5 θα πρέπει να αυξηθούν σε 2 Μοίρες, μιας και θα είναι τα αεροσκάφη που θα κάνουν τις καθημερινές αερομαχίες στο Αιγαίο μαζί με τα F-16V. Εδώ π.χ. μια αγορά 24 Μ2000-9 από τα ΗΑΕ μαζί με το εξοπλισμό θα κοστίσει κάπου $1 δις.

Ταυτόχρονα, η ΠΑ πρέπει να εκσυγχρονίσει το σύστημα Patriot, να αγοράσει ακόμα 1-2 πυροβολαρχίες, και να προμηθευθεί εξτρά πυραύλους PAC-3. Σύνολο γύρω στα $2 δις. Ακόμα πρέπει να αξιολογηθεί εάν το σύστημα Iron Dome μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα αεροδρομίων και πόλεων. Τα συστήματα Crotale και Skyguard δεν είναι πλέον αρκετά για την άμυνα αεροδρόμιων. Κόστος εδώ $1-2 δις.

Πρόγραμμα αντιαεροπορικών Patriot της ΠΑ με κέρδη άνω του μισού δις δολάρια για την Ελλάδα!

Επιπρόσθετα, έχουμε τον εκσυγχρονισμό των C-130, η αγορά νέων/μεταχειρισμένων (C-130J). Δεν ξεχνάμε την αγορά ιπτάμενων τάνκερ, μια επιτακτική ανάγκη γιατί τα αεροδρόμια δεν είναι ασφαλή από επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων και τα αεροσκάφη θα πρέπει να απογειώνονται με το μέγιστο αριθμό όπλων, άρα χρειάζονται ανεφοδιασμό αμέσως μετά. Η αγορά 4 τέτοιων, π.χ. Α330 και η μετατροπή τους σε ανεφοδιασμού θα κοστίσει τουλάχιστον $1,5-2 δις. Ακόμα η ΠΑ πρέπει να βάλει συστήματά αυτοπροστασίας σε όλα τα πτητικά μέσα που διαθέτει και να κάνει αγορές όπλων για όλα τα μαχητικά της, περίπου $2 δις.

Ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται γενική ανανέωση στον εξοπλισμό του. Ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό των Leo 1A5, και Leo2A4 σε Leo2A7, με κόστος στο 1,5 δις. Ο εκσυγχρονισμός πρέπει να περιέχει και σύστημα ενεργής αυτοπροστασίας, βάση των διδαγμάτων του πολέμου στην Ουκρανία.

ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΟΜΑ Lynx, γιατί τελικά θα αποκτήσει η Ελλάδα το “F-35” των χερσαίων δυνάμεων

Η αγορά ΤΟΜΑ είναι επιτακτική και χρειαζόμαστε τουλάχιστον 400-500 ΤΟΜΑ, για διεξαγωγή συνδυαστικών επιχειρήσεων στον Έβρο, και στα νησιά. Το κόστος θα είναι περίπου $2 δις (ανάλογα εάν είναι νέα η μεταχειρισμένα, με όπλα, και συστήματά αυτοπροστασίας). Η αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων κατηγορίας «Οπλίτης», είναι αναγκαία. Οπότε 500-1.000 οχήματα μεταφοράς Πεζικού, θα έχουν κόστος στο $1-2,5 δις. Ακόμα ο ΣΞ πρέπει να αγοράσει έναν τεράστιο αριθμό αντιαρματικών όπλων, όπως Javelin, Spike, Spike NLOS, NLAW, για κάπου $1-2 δις.

Η προμήθεια νέων συστημάτων αεράμυνας τόσο σημείου όσο και περιοχής είναι επιβεβλημένη. Όλες οι μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1 τάγμα Αεράμυνας που θα παρέχει προστασία σημείου και μέχρι και 20-25 χιλιόμετρα για την αντιμετώπιση αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ΜΕΑ, και πυραύλων πλεύσης. Η αγορά π.χ. του συστήματος της εταιρίας Diehl, με βάση τον πύραυλο IRIS-T, τόσο για άμυνα σημείου όσο και για μέσα βεληνεκή, είναι το ζητούμενο. Η αγορά τουλάχιστον 12 ταγμάτων (για 5 Ταξιαρχίες Αρμάτων, και 7 μηχανοκίνητες) θα κοστίσει περίπου στα $2-3 δις, με αντικατάσταση των ρωσικών συστημάτων.

ThinkOutOfTheBox: IRIS-T για αντικατάσταση των SA-8B, Improved HAWK και TOR-M1

Ακόμα ο Στρατός χρειάζεται να εκσυγχρονίσει τα MLRS ($1 δις), να αγοράσει πυραύλους LORA, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ασφαλών διαβιβάσεων, συστήματα για cyberwarfare κ.ο.κ.

Εκσυγχρονισμός MLRS προ των πυλών!

Ο ατομικός εξοπλισμός πρέπει να γίνει προτεραιότητα για τον Ελληνικό Στρατό, και υπάρχουν ελληνικές εταιρίες που έχουν τις δυνατότητες να κάνουν πολύ καλή δουλειά. Εκτιμούμε εδώ ένα κόστος $1 δις για την ολική αναβάθμιση του εξοπλισμού. Συνεχίζουμε στην επιβεβλημένη αγορά ΜΕΑ τόσο σε επίπεδο Στρατιάς, Ταξιαρχίας, Τάγματος και Λόχου. Από συστήματα τύπου Predator/Reaper, όσο και μικρότερα, στοχοποίησης για το πυροβολικό, και αναγνώρισης για τους Λόχους πεζικού και στο επίπεδο Διμοιρίας. Η κρίση στην Ουκρανία το έχει αποδείξει. Το κόστος μπορεί άνετα να φτάσει το $1-2 δις.

Ουκρανικά μαθήματα νο 2: Χιλιάδες drones, UAVs και UCAVs ορίζουν τη σύγχρονη μάχη

Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα θα χρειαστεί να ξοδέψει γύρω στα $50+ δις στα επόμενα 15 χρόνια για να καλύψει τις αναφερόμενες ανάγκες, δηλαδή, περίπου $3,3 δις τον χρόνο. Σε αυτό το ποσό αν προσθέσουμε τη μισθοδοσία και τις συντάξεις, περίπου $2δις τον χρόνο, φθάνουμε τα $5,5 δις. Το 2009, η Ελλάδα ξόδευε 7,8 δις ευρώ για την Άμυνα της. Όπως είπε και ο αείμνηστος ευεργέτης, υποστράτηγος επί τιμή, Ιάκωβος Τσούνης, «χωρίς πατρίδα, δεν έχεις την Παιδεία, την Υγεία, την Ελευθερία, είσαι ένα τίποτα». Η επιλογή είναι μπροστά μας.

Ιάκωβος Τσούνης: δίχως πατρίδα, δεν υπάρχει ούτε πλούτος, ούτε δόξα, ούτε χαρές

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
Γιώργος Ελικιώτης
Γιώργος Ελικιώτης
Αποστρατος Αξιωματικος Μηχανικού (Αντ/χης), ΣΞ ΗΠΑ, με 3 πολεμικές εκστρατείες, 1 ανθρωπιστική εκστρατεία. Στρατηγικος Αναλυτης με μεταπτυχιακο στην Υψηλη Στρατηγικη. Δεν με ενδιαφερουν τα κομματικα, μονο να παει μπροστα η Ελλαδα.
- Advertisement -

72 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
72 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και...

32
Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Μαΐου 1919: Πόντος, ημέρα μνήμης για τη...

0
Ο Μουσταφά Κεμάλ είχε οργανωθεί από νεαρή ηλικία στο κίνημα των Νεοτούρκων, μια φράξια στρατιωτικών του οθωμανικού στρατού με εθνικιστική ατζέντα που εξελίχθηκε με...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

PM Mitsotakis: Meeting with Turkish President Erdogan brought positive results

The visit to Ankara and his meeting with Turkish President Recep Tayyip Erdogan this month was successful in that positive steps were taken, Greek...

FM Gerapetritis: Moving step by step in Greek-Turkish dialog; leaders to meet on UN sidelines in September

The next milestone following Prime Minister Kyriakos Mitsotakis' visit to Ankara is September in New York, where he will meet with Turkish President Recep...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...