“Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των αστεριών” είχε πει κάποτε ο Καρλ Σαγκάν. Η εν λόγω παραδοχή ισχύει και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ίσως έχουμε περισσότερα κοινά στοιχεία με τα υλικά που σχηματίζουν το Σύμπαν.
Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής δηλώνει ότι σε ένα απομονωμένο σύστημα, η εντροπία (το μέτρο της αταξίας) θα αυξάνεται με το χρόνο. Όπως ακριβώς συμβαίνει στο Σύμπαν, οι εγκέφαλοί μας ίσως είναι προγραμματισμένοι να αυξάνουν την αταξία, κάτι που αναλογεί στη έννοια της εντροπίας και επομένως, η συνειδητότητά μας, ίσως είναι μια παρενέργεια αυτής της κατάστασης.
Η αναζήτηση της κατανόησης της ανθρώπινης συνειδητότητας, δηλαδή της ικανότητας να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και το περιβάλλον, είναι κάτι που οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως από που πηγάζει ή γιατί υπάρχει.
Μια νέα μελέτη ερευνητών από το Καναδά και τη Γαλλία, προτείνει μια νέα πιθανότητα. Ίσως η συνείδηση να προκύπτει φυσικά ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης συλλογής πληροφοριών από τον εγκέφαλό μας. Με άλλα λόγια, η συνείδηση ίσως είναι “παρενέργεια” της συνεχόμενης εξέλιξης του εγκεφάλου μας προς μια κατάσταση εντροπίας.
Η εντροπία σε γενικές γραμμές, περιγράφει τη πρόοδο ενός συστήματος από τη τάξη προς την αταξία. Ένα απλό παράδειγμα είναι αυτό του αυγού. Όταν ο κρόκος και το ασπράδι είναι χωρισμένα, έχουμε χαμηλή εντροπία. Όταν όμως ανακατευθούν, η εντροπία αυξάνεται, βρίσκεται δηλαδή σε μεγαλύτερη αταξία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Σύμπαν. Μετά το Big Bang, το Σύμπαν βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση από χαμηλή σε υψηλή εντροπία, και βάση του δευτέρου νόμου της θερμοδυναμικής, η εντροπία μπορεί μόνο να βαίνει αυξημένη και όχι το αντίθετο.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Τορόντο και Descartes, χρησιμοποίησαν μια θεωρία πιθανοτήτων για να εξάγουν το μοντέλο του δικτύου νευρώνων στους εγκεφάλους εννέα ανθρώπων, επτά εκ των οποίων έπασχαν από επιληψία. Αναζήτησαν συγχρονισμό των νευρώνων, δηλαδή αν ταλαντώνονταν σε φάση μεταξύ τους για να καθορίσουν αν τα εγκεφαλικά κύτταρα συνδέονται ή όχι. Παρατήρησαν μεγαλύτερη εντροπία όταν οι συμμετέχοντας ήταν ξύπνιοι (είχαν δηλαδή πλήρη συνειδητότητα), διότι οι αλληλεπιδράσεις των νευρώνων ήταν περισσότερες σε αυτή τη κατάσταση, φτάνοντας στο συμπέρασμα πως η συνειδητότητα είναι το αποτέλεσμα ενός συστήματος (εγκέφαλος) που επιχειρεί να μεγιστοποιήσει την ανταλλαγή πληροφοριών.
Η μελέτη είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα αλλά έχει και κάποιους περιορισμούς, διότι αφορά μικρό δείγμα ανθρώπων και τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναπαραχθούν και να μελετηθούν περισσότερο.
Διαβάστε επίσης
Επιστήμονες απέδειξαν την αναστροφή του θερμοδυναμικού βέλους του χρόνου…
Gepostet von Πτήση & Διάστημα am Donnerstag, 7. Dezember 2017