Φρένο φαίνεται ότι βάζει το Αμερικανικό Κογκρέσο στις προσπάθειες τις Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α., να αποσύρει 33 F-22 Raptor το 2023 και συγκεκριμένα αυτά του Block 20 που χρησιμοποιούνται κυρίως για εκπαίδευση. Στις προηγούμενες ενστάσεις της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων της Γερουσίας, έρχονται να προστεθούν και αυτές της Βουλής των Αντιπροσώπων (Senate Armed Services Committee-SASC και House Armed Services Committee-HASC, αντίστοιχα).

Οι δύο επιτροπές επιβλέπουν το Πεντάγωνο και τη χρηματοδότησή του και παροτρύνουν τη USAF, στα σχετικά έγγραφα που έχουν δημοσιεύσει για τον υπό διαπραγμάτευση αμυντικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023, να αναβαθμίσει τα 33 παλαιότερα αεροσκάφη, έτσι ώστε να μείνει ο συνολικός αριθμός των Raptor αναλλοίωτος.
Να υπενθυμίσουμε πως οι αρχικές ενστάσεις της Γερουσίας ήταν πιο ‘’διακριτικές’’ και δεν απέρριπταν απαραίτητα την απόσυρση των F-22, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιζόταν με άλλο ασφαλή τρόπο η εκπαίδευση των πιλότων στον τύπο. (Σχετικές πληροφορίες στη σελίδα 5 εδώ)
Τώρα έρχεται με τη σειρά της να γνωμοδοτήσει η επιτροπή της Βουλής, η οποία όχι μόνο επιθυμεί την παραμονή σε υπηρεσία των Raptor, αλλά θέλει να τα δει να αναβαθμίζονται τουλάχιστόν στο πρότυπο Block30/35 και βεβαίως να ενσωματώσουν και όσες νέες βελτιώσεις ετοιμάζονται για τα Βlock αυτά. (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ και ειδικά τις σελίδες 10 και 47).
Η USAF έχει άλλα σχέδια
Η USAF είχε υπολογίσει πως για να αποκτήσουν ικανότητες μάχης τα 33 αεροσκάφη, θα χρειαζόταν ένα ποσό της τάξης του 1,8 δις δολάρια σε βάθος 8 ετών. Επιθυμούσε δε να διαθέσει τα χρήματα αυτά για την περαιτέρω αναβάθμιση των Raptor των τελευταίων block, όπως και των αρχικών F-35Α και τη χρηματοδότηση του επιλεκτικά επανδρωμένου μαχητικού 6ης γενιάς NGAD.
Ως κύριοι λόγοι για την παραμονή των F-22 σε υπηρεσία στο ακέραιο, είναι η αυξανόμενη απειλή από Ρωσία και Κίνα και ο σκεπτικισμός για το χρονοδιάγραμμα του NGAD. Ένας ενιαίος στόλος από 186 Raptor θα βοηθήσει στη διατήρηση της ποιοτικής οροφής μαχητικών πρώτης γραμμής καθώς πλέον έχουν ωριμάσει οι τεχνολογίες που φέρει.

Αν και ακόμη υπάρχουν εμπόδια μέχρι οι συστάσεις αυτές να γίνουν νομοθετήματα, είναι προφανής η ανησυχία του Κογκρέσου σχετικά με το μέλλον του στόλου μαχητικών της USAF, υπό το πρίσμα δε και των αναδυόμενων απειλών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
Μετά το USN ήρθε και η σειρά της USAF να φάει πόρτα. Δεν θα αποσύρει κανείς τίποτα.
Φανταστική φωτό του J-20.
Τώρα, αν αυτό το (εντυπωσιακότατο, αν και όχι καθαρόαιμο αεροπορικής υπεροχής) αεροσκάφος είναι stealth, εγώ θα παραστώ ενώπιον του Αρείου Πάγου με χαλκά στη μύτη.
Το γιατί, είναι μάλλον ευκρινές από τη θαυμάσια φωτό.
20 χρόνια μετά, οι υπόλοιποι ακόμα να φτάσουν το F-22.
Φαντάσου.
Και που να ειχε επιλεχθει το YF-23… ουτε καν στον υπνο τους οι υπολοιποι…
Μπορούμε να τα πάρουμε εμείς αυτά τα 33 κομμάτια.
Μάλλον θα πρέπει να αλλάξουμε νομοθετικά σώματα η Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Ότι θα πρότεινε η USAF και το USN σε απόσυρσεις θα γινόταν αμέσως δεκτον από τους βουλευτές μας και το αντίθετο οι προτάσεις των δικών μας επιτελείων θα πέρναγαν για πλάκα από το κογκρεσο.
Προκύπτουν κάποια θέματα όπως αυτό που σε κάνουν να αναρωτιέσαι. Το κόστος λέει αναβάθμισης είναι $1,8 δισ. για 33 F-22 που η τιμή μονάδας του ξεπερνά τα 300εκ. Δηλ η USAF θεωρεί τόσο ασύμφορη την αναβάθμιση ?… Εμείς για τα 17 Mirage 2000 EGM που είναι και καμιά 15ετία μεγαλύτερα σκεφτόμασταν να δώσουμε σχεδόν το ίδιο πισό.