Η “αναταραχή” που έφερε η συμφωνία AUKUS, μεταξύ Αυστραλίας, ΗΠΑ και Βρετανίας, ώστε η πρώτη να προμηθευθεί πυρηνικά υποβρύχια από τις δύο σύμμαχους της, έχει σοβαρή αντανάκλαση και στον τρέχοντα στόλο υποβρυχίων. Έτσι τα 6 υποβρύχια κλάσης Collins, που είναι σήμερα 25-30 ετών, προβλέπεται να παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον άλλα 15 χρόνια, ίσως και περισσότερα, μέχρι δηλαδή να “ωριμάσει” η αγορά των πυρηνικών μοντέλων.
Με αυτό το σκεπτικό, η Αυστραλία αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόγραμμα αναβάθμισης τους σε μηχανολογικά, ηλεκτρονικά και οπλοστάσιο, ενώ είχε αρχικά προγραμματίσει να τα αποσύρει. Τα Collins, που έχουν κατασκευαστεί τοπικά, δεν ήταν μια επιτυχημένη σχεδίαση καθώς εμφάνισαν αρκετά προβλήματα, τόσο τεχνικά, όσο και επιδόσεων αλλά και δυσκολία συντήρησης. Ακόμη και η σημερινή τους κατάσταση προβληματίζει έντονα καθώς έχουν σημαντικές φθορές -και διάβρωση0 που επιβάλλει μεγάλη παραμονή σε συντήρηση, άρα εκτός επιχειρήσεων.
Παρόλα αυτά, εναλλακτική δεν υπάρχει, οπότε το πρόγραμμα αναβάθμισης που θα κοστίσει κάπου 4 με 5 δις δολάρια Αυστραλίας, θα ξεκινήσει από το 2026, με πρώτο σκάφος το HMAS Farncomb. Αυτά πάντως που δεν θα συμπεριληφθούν στην αναβάθμιση, ενώ είχε γίνει συζήτηση, είναι ένας νέος ιστός οπτοηλεκτρονικών, όπως και η δυνατότητα εξαπόλυσης βλημάτων Tomahawk. Και τα δύο θεωρούνται υψηλού ρίσκου και κόστους, οπότε κρίθηκε πως δεν αξίζει να εφαρμοστούν.