Με επιδόσεις εμβελείας 290 χιλιομέτρων και ταχύτητας 2 έως και 3 Mach ο κινεζικός αντιπλοϊκός πύραυλος CM-302 εμφανίζεται πλέον ως ένας από τους πιο απειλητικούς στο ναυτικό πεδίο μάχης. Η κατασκευάστρια του, η κρατική CASIC (China Aerospace Science and Industry Corp) αναφέρει ότι έχει πολεμική κεφαλή 250 κιλών (με συνολικό βάρος άνω των 2 τόνων) και «τολμά» να δηλώσει ευστοχία της τάξης του 90%!
Ο CM-302 όμως δεν είναι τόσο καινοτομικός, καθώς θεωρείται παραλλαγή του επίσης κινεζικού YJ-12, που με τη σειρά του προέρχεται από εξέλιξη του ρωσικού Kh-31 Krypton που μεταφέρεται κατά πλοίων από μαχητικά Su-35, Su-34, MiG-29Κ κ.ο.κ. Το ενδιαφέρον για τον CM-302 είναι πως προσφέρεται και για εξαγωγή, με το Πακιστάν να είναι ο πρώτος πελάτης, για να τον ενσωματώσει στις φρεγάτες Type 054, τις οποίες έχει αγοράσει από την Κίνα.
Βλέπουμε έτσι Ρωσία, Κίνα, Ινδία, δηλαδή όλες τις υπερδυνάμεις της «Ανατολής», σε μεταξύ τους συνεργασίες και ανταλλαγές τεχνογνωσίας, να έχουν ήδη περάσει σε υπερηχητικά βλήματα στον ναυτικό πόλεμο, προσφέροντας μια ποικιλία βλημάτων. Από τον ρωσοινδικό Brahmos, στα κινεζικά YJ-12 και CM-302, στα ρωσικά P-800 Oniks (Yakhont), στα 3M-54 Kalibr ή στα παλαιότερα θηριώδη P-700 Granit των 7 τόνων και 750 κιλών πολεμικής κεφαλής. Ενώ έρχονται ακόμη ταχύτερα όπως τα ρωσικά 3Μ22 Zircon (υποτίθεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει η παραγωγή τους) με πολυηχητικές δυνατότητες κοντά στα 9 Mach.
Βλήματα μάλιστα με μεγάλες εκρηκτικές κεφαλές, που μαζί με την ταχύτητα τους μπορεί να διαλύσουν πολεμικά σκάφη 4-5.000 τόνων ή να αχρηστεύσουν μεγαλύτερα, ενώ αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολα ανασχέσιμα, έως και αδύνατον στην περίπτωση των πολυηχητικών. Με την Δύση να υστερεί σημαντικά στον τομέα, αν και αναπτύσσει σχετικές απαντήσεις. Παράγοντας δηλαδή μια νέα ισχυρή απειλή στον ναυτικό πόλεμο που πρέπει να μας απασχολήσει, ειδικά με τις τουρκικές διακηρυγμένες προθέσεις να παράγουν κάποια στιγμή και δικό τους υπερηχητικό βλήμα κατά πλοίων, μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Καλησπέρα
Στην Ασία επίσης υπάρχουν και οι ASM-3 (Ιαπωνία), Hsiung Feng III (Ταϊβάν)
Όυτε σε αφίσα
Το σενάριο να αγοράσει η Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα είναι τόσο πιθανό όσο να μας παραδώσει ο Darth Vader τα κλειδιά του Death Star, αλλά δε παίζει ούτε το σενάριο να αγοράσουμε τον αντίστοιχο της Ιαπωνίας ή Νότιας Κορέας;
Όταν η Πολωνία αγοράζει σχεδόν μισό στρατό από την Κορέα, παρόλο την εξάρτηση από τις ΗΠΑ, εμείς γιατί όχι; Έστω τον αντιπλοικο ή κάποια drones;
Τι γράφω και εγώ βραδιάτικα….
Χρειαζόμαστε εγχώριο πύραυλο με προϋποθέσεις ανάπτυξης σε μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Έπρεπε να τον είχαμε χθές πρέπει να γίνει αγορά τεχνολογίας η μεταφορά τής για παραγωγή εγχώρια χρειάζονται μεγάλες ποσότητες και δεν πρέπει να αγοράζονται όλα ειδικά όταν μιλάμε για όπλα πρώτης γραμμής. Όταν τα χρειαστούμε δεν θα τα έχουμε.
Αλλος ένας τριτοκοσμικος πυραυλος που θα πεφτει διπλα στο πλοιο.
CM-302 η εξαγωγική έκδοση του YJ-12 είναι ένας πύραυλος κρουζ κατά πλοίων (ASCM) και θεωρείται από τις Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ ως ένας από τους πιο επικίνδυνους πυραύλους κατά πλοίων που παράγονται από την κινεζική αμυντική βιομηχανία. Έχει ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90% .