Οκτώ μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας έχουν σκοτωθεί από την 21η Μαρτίου σε μάχες ανάμεσα στον στρατό και «κολομβιανές ένοπλες ομάδες ατάκτων» στην πολιτεία Απούρε, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τον οποίο δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας.
«Μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), έχουμε καταγράψει εννέα νεκρούς στις τάξεις των τρομοκρατικών οργανώσεων και, δυστυχώς, έχουμε υποστεί οκτώ απώλειες μελών των ένοπλων δυνάμεων και (έχουμε) 34 τραυματίες», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Παντρίνο σε παρέμβασή του που αναμεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για έξι νεκρούς στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας.
Περίπου τριάντα μέλη των ομάδων «ατάκτων» έχουν αιχμαλωτιστεί. Ενώ πάνω από 3.000 άμαχοι, κάτοικοι της περιοχής όπου μαίνονται μάχες, έχουν καταφύγει στην Κολομβία, κατά την Μπογκοτά.
Προχθές Κυριακή, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει βοήθεια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την άρση «ναρκοπεδίων» που έχουν στήσει οι ομάδες των ενόπλων. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, έχουν εξουδετερωθεί από τον στρατό 16 νάρκες κατά προσωπικού και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.
Κατά πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας, οι ομάδες «ατάκτων» για τις οποίες μιλά το Καράκας είναι αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και ξαναπήραν τα όπλα. Αν και τα περισσότερα από τα 13.000 μέλη των FARC αφοπλίστηκαν και εγκατέλειψαν τον ένοπλο αγώνα, διάφορες ομάδες αρνούνται να δεχθούν τη συμφωνία που οδήγησε στη διάλυση της μέχρι τότε μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της αμερικανικής ηπείρου.
Οι ομάδες αυτές, χωρίς ενιαία διοίκηση, χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και την εκμετάλλευση παράνομων μεταλλείων κι έχουν ενισχυθεί στις απομονωμένες περιοχές της Κολομβίας όπου δρουν, σύμφωνα με την κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε αναγνωρίσει την 28η Μαρτίου πως πράγματι είναι πιθανό οι ομάδες των «ατάκτων» με τις οποίες συγκρούονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να είναι αποστάτες των FARC. Συνήθως, οι αρχές στο Καράκας αποφεύγουν να αναφέρονται στους αποστάτες αυτούς.
Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Διέγο Μολάνο υποστήριξε το Σαββατοκύριακο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα El Tiempo, ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μπλέχτηκε στις συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων αποστατών των FARC και ότι συνεργάζεται με κάποιες από αυτές στη διακίνηση ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον κ. Μολάνο, έχουν γίνει συναντήσεις μεταξύ αξιωματικών του στρατού της Βενεζουέλας και συμμάχους τους αποστάτες για τον συντονισμό των επιχειρήσεων εναντίον άλλων ομάδων αποστατών. «Σκοπός των επιχειρήσεων δεν είναι η προστασία των συνόρων, είναι η προστασία της διακίνησης ναρκωτικών», είπε.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτής της Κολομβίας πως διευκολύνει τη διακίνηση ναρκωτικών ή ενέχεται σε αυτή.
Η Μπογοτά και το Καράκας, τα πορώδη σύνορα των οποίων έχουν μήκος 2.200 χιλιόμετρα, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους αφότου ο κολομβιανός δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αναγνώρισε ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον Ιανουάριο του 2019. Οι σχέσεις των δύο γειτόνων με κυβερνήσεις ιδεολογικά αντίπαλες είναι εξαιρετικά τεταμένες.