Ένα από τα “μαθήματα” του πολέμου της Ουκρανίας είναι πως όλα τα όπλα (κυρίως πύραυλοι και κατευθυνόμενες βόμβες αλλά και μη επανδρωμένα), που στηρίζονται για την πλοήγηση τους και την στοχοποίηση σε συντεταγμένες GPS, αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω παρεμβολών.
Όπου και οι δύο πλευρές, Ρωσία και Ουκρανία (αλλά κυρίως η ρωσική πλευρά) κατάφεραν να δημιουργήσουν σημαντική υποβάθμιση των σχετικών δορυφορικών σημάτων θέσης, όχι μόνο στο σύστημα δορυφόρων GPS που ελέγχεται από τις ΗΠΑ, αλλά και σε όλα τα άλλα: Δηλαδή το ρωσικό GLONASS, το ευρωπαϊκό Galileo και το κινεζικό BeiDou.
Το ζήτημα των παρεμβολών όμως, τώρα προσπαθεί να ξεπεράσει έρευνα που γίνεται στα κρατικά ερευνητικά εργαστήρια Sandia των ΗΠΑ, στο Νέο Μεξικό. Με κατασκευή τσιπ που θα ενσωματώνουν μια κβαντικού επιπέδου ανίχνευση κίνησης (ένα κβαντικό επιταχυνσιόμετρο με χρήση laser), οπότε θα προσφέρουν όπως λένε “ακρίβεια εντοπισμού θέσης έως και χίλιες φορές μεγαλύτερη” από συστήματα GPS. Τέτοια τσιπ θα επιτρέπουν την πλοήγηση ακριβείας σε περιβάλλοντα απαγόρευσης σημάτων GPS, ενώ δεν θα μπορούν να παρεμβληθούν, καθώς δεν χρειάζονται κανένα εξωτερικό σήμα και ροή δεδομένων.
Έτσι είναι πιθανό να δούμε στο μέλλον οπλικά συστήματα και κατευθυνόμενα όπλα υπερυψηλής ακριβείας, να κινούνται τελείως ανεπηρέαστα σε ότι αφορά την πλοήγηση τους, με ανάλογα αποτελέσματα στην απόδοση στο πεδίο μάχης.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!