Το κινεζικό διαστημικό σκάφος της αποστολής Chang’e 6 προσεληνώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί (01:23 ώρα Ελλάδας) στην «σκοτεινή» (αθέατη, μακρινή πλευρά) της Σελήνης, μέσα στον κρατήρα Apollo, στην περιοχή Aitken του νοτίου πόλου του φυσικού μας δορυφόρου.
Με την προσεδάφιση αυτή, η Κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος έχει πλέον δυο σκάφη στην μακρινή πλευρά της Σελήνης, αφού τον Ιανουάριο του 2019 έφτασε εκεί το Chang’e 4, το οποίο μάλιστα αποβίβασε με επιτυχία και ένα όχημα ρόβερ για την εξερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου.
Η προσελήνωση στην «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης έχει πρόσθετες προκλήσεις καθώς απαιτεί τη συνδρομή βοηθητικών δορυφόρων σε τροχιά ώστε να διατηρείται επαφή με τα σκάφη στην επιφάνεια.
Δυο σκάφη σε αυτή τη σεληνιακή τοποθεσία είναι κάτι που δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα καμιά άλλη από τις χώρες που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στη Σελήνη.
Το Chang’e 6 προορίζεται να συλλέξει δείγματα βάρους περίπου δυο κιλών και να τα επιστρέψει στη Γη, που θα είναι αλλη μια διαστημική πρωτιά για την μακρινή πλευρά της Σελήνης, που επαναλαμβάνει το κατόρθωμα του 2020 από την εγγύς πλευρά με το Chang’e 5.
Σημειώνεται ότι η αναφορά σε «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης είναι φυσικά λανθασμένη και οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη. Δεν είναι όμως σκοτεινή αφού δέχεται την ίδια ηλιακή ακτινοβολία όπως και η κοντινή, ορατή από τη Γη.
Η σωστή αναφορά είναι η “αθέατη” πλευρά σε αντιδιαστολή με την “θεατή”.