Στην σημερινή θλιβερή επέτειο ενός έτους πολέμου στην Ουκρανία, το κάπως ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αρχική ευμενής υποδοχή της ειρηνευτικής έκκλησης της Κίνας, από τους δύο εμπλεκόμενους, Ρωσία και Ουκρανία. Η κινεζική πρόταση είναι μια δέσμη 12 σημείων, ιδεών και βραχυπρόθεσμων δεσμεύσεων (π.χ. για αποφυγή χτυπήματος σε ζώνες αμάχων), όπου μιλά και για μείωση κυρώσεων -προς τη Ρωσία προφανώς- αλλά τονίζει και την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, δηλαδή της Ουκρανίας.
Πάνω σε αυτές τις προτάσεις, η Ρωσία εμφανίστηκε θετική λέγοντας πως «εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα (…) Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου», δια στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα. «Όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε η ίδια. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας» στην Ουκρανία, συνέχισε, αναφερόμενη στη μονομερή προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών – Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια – καθώς και της Κριμαίας.
Από την πλευρά του Κιέβου, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ειπε σήμερα ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι σε αυτό «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».
Βέβαια τα παραπάνω όπως είπαμε είναι μια πρώτη αντίδραση, που θα περιμένουμε να δούμε αν κατορθώσει να φέρει τα δύο μέρη σε διαπραγματεύσεις. Η Κίνα πάντως δείχνει την πρόθεση της να εμφανιστεί ως “μεγάλος μεσολαβητής”, με πολύ περισσότερο κύρος από ότι π.χ. η Τουρκία που έχει κάνει παρόμοιες απόπειρες. Αλλά ακριβώς αυτό μπορεί να οδηγήσει και τις ΗΠΑ να υπονομεύσουν την κινεζική προσπάθεια, καθώς αποκλείεται να δεχθούν μια τέτοια εκτίναξη του διεθνούς κύρους του Πεκίνου.
Κίνα: Κάλεσε σε διάλογο Ρωσία-Ουκρανία και απέρριψε κάθε χρήση πυρηνικών όπλων