Το Αμερικανικό Πεντάγωνο υπολόγιζε τις κινεζικές πυρηνικές κεφαλές σε λίγο πάνω από 200, αλλά πρόσφατη αναφορά ερευνητών της οργάνωσης Federation of American Scientists (FAS) ανεβάζει κατά πολύ τον αριθμό σε 350!
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τον Hans Kristensen, διευθυντή του Nuclear Information Project στη FAS και τον Matt Korda, από τις 350 οι 272 είναι «ενεργές», δηλαδή ήδη ανεπτυγμένες σε μια ποικιλία συστημάτων, από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε σιλό και υποβρύχια, επίγειους τακτικούς εκτοξευτές, όπως και αεροπορικά όπλα.
Η μελέτη κάνει μάλιστα την πρόβλεψη πως το απόθεμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο καθώς δεν έχουν εκτιμηθεί οι πολλαπλές κεφαλές (έως 5) που μπορεί να φέρει ο διηπειρωτικός πύραυλος (ICBM) DF-5C που τώρα αναπτύσσεται στη χώρα.
Η αναφορά εκτιμά πως οι κεφαλές που είναι ήδη ανεπτυγμένες είναι 204 σε διηπειρωτικούς πυραύλους, 48 σε υποβρύχια και μόλις 20 σε βόμβες ελεύθερης πτώσης. Η εκτίμηση όμως είναι πως στην επόμενη δεκαετία το κινεζικό απόθεμα μπορεί να διπλασιαστεί ξεπερνώντας τις 500 ανεπτυγμένες κεφαλές, ενώ βέβαια αυξάνεται συνεχώς η ακρίβεια στην στόχευση τους με την εμφάνιση νέων συστημάτων μεταφοράς.
Μεγάλη αύξηση εμφανίζεται και στις επίγειες βάσεις εκτόξευσης, κάτι που δείχνει πως η Κίνα φροντίζει για την διασπορά των πυρηνικών της όπλων, ώστε να δυσκολεύει την αντιμετώπιση τους. Άγνωστο παραμένει ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός τακτικών εκτοξευτών οι οποίοι επίσης πολλαπλασιάζονται. Συγκεκριμένα οι κινητοί εκτοξευτές DF-26, ένα μέσης ακτίνας σύστημα, μπορεί να δεχθούν πυρηνικές κεφαλές, αλλά προς το παρόν οι περισσότεροι από τους 200 που είναι σε χρήση χρησιμοποιούν συμβατικά εκρηκτικά.
Αυτή τη στιγμή, το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά πως περίπου 130 κεφαλές στοχεύουν την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ και συνολικά 140 όλες τις ΗΠΑ (νησιά, κτήσεις και βάσεις).
Συγκριτικά βέβαια με τις ΗΠΑ που έχουν 3.800 κεφαλές (και χιλιάδες ακόμη σε αποθήκευση), το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο εμφανίζεται ελάχιστο. Η μεγάλη όμως εξέλιξη τόσο σε αριθμούς όσο και σε συστήματα μεταφοράς, είναι μια σαφέστατη ένδειξη πως το Πεκίνο πέρα από την εξωφρενική παραγωγή τακτικών όπλων, κυρίως ναυτικών και αεροπορικών στην οποία έχει επιδοθεί, επιδιώκει να κατοχυρώσει και την πυρηνική του απειλή στα επόμενα χρόνια ως «παγκόσμιας κλάσης». Ενώ βέβαια το συγκεκριμένο οπλοστάσιο «διαφημίζεται» συνεχώς, σε παρελάσεις και δοκιμές, στοχεύοντας τόσο στην εσωτερική ανάταση αλλά και στην επίδειξη ισχύος και τεχνολογίας και βέβαια στην προώθηση του ως βασικό προϊόν εξαγωγής σχετικής τεχνολογίας.