Κανονικά τα υποβρύχια δρουν αθέατα όμως ουδέν κρυπτόν του δορυφόρου –τουλάχιστον στην αρχή της περιπολίας τους. Στις 11:20 πμ προχθές ένα στρατηγικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων κλάσης ‘Jin’ του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) «συνελήφθη» να αφήνει την βάση υποβρυχίων Γιουλίν της νήσου Χαϊνάν για μια περιπολία στην Νότια Σινική Θάλασσα.
Όπως σημειώνει ο αμυντικός αναλυτής H I Sutton οι κινήσεις των πυρηνοκίνητων πυραυλοφόρων υποβρυχίων (SSBN) του κινεζικού Ναυτικού είναι άκρως απόρρητες. Προφανώς ο δορυφόρος που περνούσε άνωθεν της Χαϊνάν δεν είχε ενημερωθεί να μην γίνεται αδιάκριτος.
Στην φωτογραφία διακρίνονται τα απόνερα του υποβρυχίου που έχει βγει από την προστατευμένη «λιμνοθάλασσα» της βάσης καθώς και δύο ρυμουλκά τα οποία ενδεχομένως βοήθησαν τον απόπλου του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τούνελ υποβρυχίων με την καμουφλαρισμένη είσοδο στο άκρο της ναυτικής βάσης, σχεδιασμένο να παρέχει καταφύγιο στα πολύτιμα ‘boomers’ του PLAN.
Η κλάση ‘Jin’ είναι πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων δεύτερης γενιάς, εξοπλισμένα με 12 πυραύλους JL-2 (κωδ. NATO: CSS-N-14) εκτιμώμενης εμβελείας 7.200 χλμ, βασισμένους στους διηπειρωτικούς DF-31 και εφοδιασμένους με 1-3 πυρηνικές κεφαλές. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Κίνα φέρεται να διαθέτει έξι (;) SSBN της αναβαθμισμένης κλάσης Type 094A, εκ των οποίων δύο παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο κατά την επιθεώρηση του Στόλου για τα 71 χρόνια από την δημιουργία του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Αλέξανδρος Θεολόγου